Foto: Glass house of Floreas/Sweden greenhouse

10 härliga idéer för dig som drömmer om ett orangeri

I orangeriet prunkar mandelträd, fikon, tidiga sådder och sällskapet med dem du tycker bäst om. Här är massor av inspiration för dig som drömmer om orangeri.

1. Orangeri som varmt välkomnande entré

Det är något helt förtrollande med naturhus, alltså hus som placerats inuti växthus. Öppna dörren och kliv ut bland åretruntblommande rosor, mandelträd, aprikos, fikon, vin och persika. Alla vi som inte har ett helt naturhus kan alltid leka med idén att bygga orangeri längs med husets fasad. Som en extra varmt välkomnande entré, kanske?

Foto: Greenhouse living

2. Orangeri med prunkande värmebänkar

Snyggt och smart! Njut av säsongens första primörer några veckor tidigare än alla andra, eller låt ömtåliga blomster sola sig mot väggen.

Foto: Vansta trädgård

3. Våga rejäla möbler i orangeriet

Maffiga bokhyllor och generösa soffor klarar sig väl i skyddet från minusgrader. Inred gärna med material och toner från naturen för att få mer av den härliga utekänslan än bara ett till vardagsrum. Tänk läder, trä, sten, betong, lin och drivved.

Foto: Ett hem

4. Orangeri i vacker färg

En fin färg får alltid hjärtat att klappa dubbelslag. Det här engelska orangeriet i ljust, ljust oxidgrön mot naturens rika grönska får blicken att stanna extra länge.

Foto: Vansta trädgård

5. Låt ditt orangeri lyfta huset

Gör ditt hus drömmigt vackert. Här får samma röda färg på orangeriets vackra trästomme lyfta husets smäckra fönsterbågar – så ljuvligt. Att plocka upp husets detaljer i trädgårdens växthus, bodar och orangerier binder ihop trädgården på ett effektfullt vis.

Foto: Glass house of Floreas

6. Orangeri – perfekt som utekök!

Orangerier behöver verkligen inte rymma såjord och sticklingar. Under strålande sol eller tända stjärnor är det varma orangeriet perfekta, skyddade platsen för middagsbjudningar som övergår till spontana fester. Med plats för ett rejält långbord och ett utekök vill gästerna (förhoppningsvis) aldrig gå hem. Här kan du bygga uteköket precis så lyxigt som du drömmer om! (Guide: 15 bästa tipsen när du ska bygga utekök (och göra sommardrömmen sann!) 

Foto: Jordens arkitekter

7. Njut av en ny del av tomten i ditt orangeri

Blåsigt? Klippigt? Kallt? På den lilla ön Lavön, i ett karjt och väderbitet landskap, står det här nätta orangeriet på en del av tomten som inte kunnat användas tidigare. Tegelväggarna i bränt danskt tegel värms upp under dagen och glasväggarna ger lä mitt i naturen, även när havet utanför stormar.

Foto: JV Arkitekter

8. Upphöjd odling smart i orangeriet

Mmmm, tomatplantor i långa rader. Ett vackert sätt att visa upp sina läckerheter är platsbyggda odlingsbänkar längs med orangeriets inre väggar. Slingrande krasse att nypa ner i salladerna, bifftomater, grillmiddagens salvia. – en snygg växtfond, och smakfull!

Foto: Sweden greenhouse

9. Smycka orangeriet med vackert golv

I ett hus av glas är golvet den enda ytan att verkligen mönstra loss på. Vackert klinker eller marktegel lagt i fina formationer för tankarna till Italiens och Frankrikes gamla orangerier. Ihop med smyckande detaljer som takkrona och marmorbord, kan det inte bli härligare?

Foto: Bo bedre

10. Sprakande kamin hör till orangeriet

När sommarkvällarna blir allt svalare och hösten tar vid vill i alla fall duka upp afternoon tea i orangeriet. Lemon curd och scones till ljudet av en knastrande brasa gör höstdagarna mer än välkomna. I det gamla Italien var det braselden som höll citronträden vid liv inne i orangerierna när vinterkölden knäppte till. En kamin hör med andra ord orangeriet till.

Foto: Sweden greenhouse

LÄS MER: 12 fantastiska växthus (varning för hög mysfaktor)

LÄS MER: Lyx eller budget – ser du skillnad på växthusen?