Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vad är egentligen skillnaden mellan ”bara en uteplats” och en riktigt mysig uteplats? Jannice Wistrand lär oss hur vi bäst inreder altanen med rumskänsla.
Vad är egentligen skillnaden mellan ”bara en uteplats” och en riktigt mysig uteplats? Jannice Wistrand lär oss hur vi bäst inreder altanen med rumskänsla.
Vad är egentligen skillnaden mellan ”bara en uteplats” och en riktigt mysig uteplats? Jannice Wistrand lär oss hur vi bäst inreder altanen med rumskänsla.
Vad är egentligen skillnaden mellan ”bara en uteplats” och en riktigt mysig uteplats? Jannice Wistrand lär oss hur vi bäst inreder altanen med rumskänsla. Foto: Istock/Lena Evertsson/Istock

Inred uteplatsen som ett rum – knepen som lyfter altanen

Dags att flytta ut till uteplatsen! Funderar du på hur du ska få altanen, balkongen eller trädgården till mysigaste platsen att koppla av på i sommar?

Tricket är att inreda uteplatsen som ett rum – låt Feng shui-experten Jannice Wistrand guida dig till knepen som gör uterummet så harmoniskt att du kommer vilja hänga där hela tiden.

När man planerar för en lugn och rofylld känsla på uteplatsen är det viktigt att utgå från energiflödet, så kallad Feng shui. Vi tog ett snack med Feng shui-experten Jannice Wistrand som driver bloggen Add Simplicity – här tipsar hon om hur du lyckas förändra uteplatsen till hemmets härligaste rum.

Hej Jannice! När värmen äntligen kommer vill vi nog alla spendera så mycket tid på uteplatsen vi bara kan. Hur placerar man möbler på en altan så att det känns inbjudande och skapar rumskänsla?

– Tänk på kraftpostionen även utomhus. Se hur ljuset faller och sedan möblera så alla känner sig trygga och har en vacker utsikt från terrassen eller balkongen. Har du en soffa, se till att du har stöd i ryggen och fri sikt framåt. En matta under matsbordet eller platsen för soffgrupp skapar rumslig känsla liksom om något fungerar som tak. Det kan vara ett segel, en trädkrona eller en ljusslinga.

Hur och var ställer man växterna?

– Placera växterna hellre i grupp än utspridda. Se till att välja växter som förstärker stilen man vill åt. Är det ett 20-talshus kanske det är vackert med pelargonier, medan citronträ, bambu och olivträd kanske passar ett modernt hus bättre.

Vilka misstag ska man undvika?

– Undvik grälla färger som inte alls harmonierar med naturen. Tycker uteplatsen ska spegla husets stil och smälta in vackert. Inred också med samma stil som inomhus, då blir det enklare att få ihop allt till en helhet.

Vad gör skillnaden mellan ”bara en uteplats” och ett riktigt mysigt uterum?

– Belysning och fina installationer. Inred som om det vore inomhus. Med lyktor, textilier och fina blickfång. Gör det enkelt för dig att komma ut och ta del av vårens första strålar, sommaren varma kvällar och sensommarens krispiga morgnar.

3 viktigaste sakerna för rumskänsla på uteplatsen

1. Satsa på massor av textilier

Att jobba med textilier gör alla platser mer inbjudande. Jag rekommenderar alltid att lägga en matta på golvet. Idag finns det många fina mattor som tål att vara ute på de stora varuhusen till billig peng. Tänk på helheten: Alltså att balkongen/uteplatsen inreds som ett extrarum för lägenheten. Så stilen där ute bör gifta sig fint med inredningen inomhus. Då blir det extra härligt att ha öppna dörrar och gränsen mellan inne och ute suddas ut. Och att du kan använda dina kuddar och plädar, såväl ute som inne.

Textilier gör altanen mer inbjudande och ombonad. Foto: Istock

2. Rama in med belysning

Genom att belysa din lilla uteplats och balkong skapar du en vision av att hela lägenheten känns större. Så glöm inte båda den elektriska och den levande belysningen, som är pricken över i och ett måste för att du ska få en inbjudande uteplats. Uteplatsen blir tryggare och rummen inomhus känns större när du lyser upp din uteplats eller balkong. Har du möjlighet placera gärna en lampa, solcellsslinga ovanför matbordet, det gör att platsen känns som ett rum och och platsen omhuldande.

Med belysning utomhus skapar du en vision om en större uteplats. Det ramar också in fint. Foto: Jonathan Cooper / Unsplash

3. Se växtligheten som en enhet

Försök att hålla en enhetlighet bland dina växter. Är stilen modern på huset eller i lägenheten? Fortsätt så vidare ut på din balkong. Att samla dina krukor ger ett lugnare intryck än om de hade varit utpyntade lite här och var. Ett annat tips är att låta krukorna hålla samma ton för att skapa ett harmoniskt intryck.

Samla gärna dina krukor i stället för att sprida ut dem. Foto: Istock

Se även: