Artikeln innehåller annonslänkar. Mer info

Foto: Andrea Ferrari/Randy Fath

Förläng sommaren med mysig utebelysning – bästa tipsen för din uteplats

En mysig belysning sätter stämningen på uteplatsen. »Det är vackrast när det skymmer« skaldade Pär Lagerkvist redan för mer än 100 år sedan. Med infravärme, led- och solcellsbelysning ger vi strofen nya vingar!

Anna Ekdahl

Designa med ljus!

Satsa på solcellslampor av lite bättre kvalitet, det lönar sig i längden både för miljön och plånboken. Dessutom är det trist att börja varje säsong med att undersöka vilka armaturer som ännu fungerar.

Fågel, fisk eller mittemellan? Allihop, är vårt stall och stiltips! I likhet med inomhusbelysning är det både praktiskt och vackert att använda flera olika ljuskällor placerade på olika nivåer för att ge ett genomtänkt och ombonat intryck. Belys inte bara uteplatsen och uteköket, utan lek loss och rikta lamporna mot fasaden, växterna och träden. Låt trädgården vara din målarduk!

Placeringen av solcellslampor är viktig. I full sol laddas lamporna bäst. Skuggiga partier kan därför vara enklast att belysa med eldrivna armaturer om du vill vara säker på att det ska lysa vid exempelvis gång och entré om kvällen.

Inred uteplatsen som ett vardagsrum

Design som ser ut att höra hemma i vardagsrummet gör att uteplatsen känns ombonad och lyxigt inredd. Lampan med rosa veckskärm är ur Ikeas kollektion Solvinden, lyser 8 timmar med fulladdat solcellsbatteri, höjd 40 cm, skärm ø 35 cm.

Foto: Ikea

Inspireras av stjärnhimlen

Att hänga led-belysning med minilampor (finns exempelvis hos Star Trading) och blanda med klassiska girlanger av kulörta bollar ger en riktigt festlig och fantasieggande stämning. Ett perfekt tips för den som vill skapa mysig belysning i taket under pergolan eller parasollet.

Foto: Star Trading

Välj former som är snygga i även dagsljus

De allra flesta armaturer kommer till sin rätt när mörkret sänker sig och ett stämningsfullt sken sprider sig. Men tänk på att de ska pryda sin plats även dagtid. Form och funktion går hand i hand med eldrivna klassiska lampan Pistillo av Emiliana Martinelli för Martinelli Luce.

Foto: Martinelli Luce

Satsa på snygga ellösningar

Med en permanent pergola kan det vara värt att låta en elektriker dra fram el till uteplatsen i trädgården. Då slipper man fula skarvsladdar från huset och kan njuta av både fast belysning, led-lampor, solcellsdekorationer, infravärme och givetvis: levande ljus med fladdrande lågor, när skymningen faller. Inte dumt alls att leva livet ute när det kan vara så här stämningsfullt och inbjudande!

Foto: Randy Fath

Välj och vraka bland spännande design

Som om solen gått av på mitten! Intresset för spännande belysningsdesign har ökat stort de senaste åren, inte minst i samband med att pandemins villkor fått oss att tillbringa mer tid i trädgård och parker. Här, modellen Solar av Jean Marie Massaud för Foscarini.

Foto: ANDREA FERRARI

Använd dig av växthusets tak

Har du ett växthus eller orangeri stort nog att sitta i, är det både festligt och fint att hänga ljusslingor kors och tvärs under glastaket. Munblåsta glasskärmar kring ljusen ger en lyxigt inredd känsla i ditt uterum. Nederländska Weltevree gör dessa kulörta skönheter.

Foto: Fermob

Skräddarsy din egen sensommarstämning

Med Philips nya Huebelysning kan du välja former, färger och funktioner (timer, röststyrning och mycket annat) för att skapa en riktig trädgårdsdröm. Ljuslister, spotlights, vägglampor och piedestaler är alla lågvoltsdrivna och därför okej att installera själv. Se mer och testa olika färgval virtuellt på philips-hue.com.

Foto: Philips

Fler snygga lampor, lyktor, ljusslingor och eldstäder till uteplatsen

Häng utebelysningen i trädgrenarna så ger skuggeffekterna spännande liv åt grönskan i mörkret. Solcellsserien Sunlight från Eva Solo finns som både pendel- och bordsarmatur. Med sin genomenkla design med frostat glas och aluminium är den ett både frosttåligt och stiligt alternativ för trädgården. En laddning i fullt solljus räcker i upp till 20 timmar. Mer info och köp här (länk till Bagaren & Kocken).

Foto: pressbild

”The more the merrier”, gäller för utebelysning då platsbrist sällan är en faktor. Twilight rund från Star trading lyser i flera färger och finns i tre storlekar. Används med laddningsbara AA-batterier (medföljer) eller med en lågvolts transformator med 5 meters sladd. Från Ellos, mer info och köp här (länk till Ellos).

Foto: Star Trading

Brasvärme och lågornas sken passar inte bara på vintern inomhus. Vedspis Firebox för utomhusbruk, i cortenstål. Från Eva Solo, mer info och köp här (länk till GardenStore).

Foto: Eva Solo

Lampa Donut, ø 17 cm, lyser 16 timmar på en laddning. Mer info och köp här (länk till Bolia).

Foto: Bolia

 

Terrassvärmare med fjärrkontroll. Från Outfit, mer info och köp här (länk till Mio).

Foto: Mio

En extravagant pollare smyckar grusgången. Iko LS från tyska Sacrea, mer info och köp här (länk till Sacrea).

Foto: Sacrea

Stram och mjuk på samma gång. Tidlös pendelarmatur i tåligt kiselgummi för utomhusbruk, Uto i färg Bianco, av Lagranja design för Foscarini. Mer info och köp här (länk till Nordiska galleriet).

Foto: Foscarini

Slingrande snyggt runt rabatten med väderbeständig ljusslinga från Philips Hue. Kan byta färg i det oändliga. Mer info och köp här (länk till Kjell & co).

Foto: Philips

Laddbar, dimbar led-lampa med touchfunktion, Cri cri av Studio natural för Foscarini. Mer info och köp här (länk till Nordiska galleriet).

Foto: Massimo Gardone

Infravärme behövs också! Väggfäst Heatup, full effekt på fem sekunder. Från Eva Solo, mer info och köp här (länk till Bagaren & Kocken).

Foto: Eva Solo

LÄS MER: Drömmen om en pergola – 8 underbara pergolor med och utan tak

LÄS MER: Utomhusbelysning – 8 fina lampor och slingor i butik nu