Foto: sommarnojen.se

Attefallshus – allt du behöver veta

Attefallshus har öppnat enorma möjligheter för att bygga nytt och bygga ut befintlig bostad. Men vad är det för regler och priser som egentligen gäller för attefallshus?
Foto: sommarnojen.se

Namnet attefallshus kommer från Sveriges dåvarande civil- och bostadsminister Stefan Attefall. Under sin tid som minister 2010 till 2014 var han med om att införa de bygglovbefriade attefallshusen, som därav fick sitt namn efter honom.

Attefallshus – regler

Attefallshuset får vara upp till 25 kvadratmeter med upp till 4 meter i takhöjd. Ett attefallshus kan inredas och användas till permanentbostad. Men förutom som permanent bostad omfattar tillåtelsen även tillbyggnader som garage, tillbyggnad av befintligt hus, extra bostad på befintlig tomt och nya takkupor.

Attefallshus – bygglov

Från och med den 2 juli 2014 kan attefallshus byggas utan bygglov på många tomter och under rätt förutsättningar.

Attefallshus utan bygglov – detta gäller

1. Ett attefallshus får bara uppföras på tomter som redan är bebyggda med ett en- eller tvåbostadshus.

2. Vissa restriktioner finns om det gäller områden och hus som är särskilt värdefulla ur historiskt perspektiv.

3. Ett attefallshus kräver inte bygglov (undantag för vissa takkupor finns). Dock krävs bygganmälan till kommunen samt startbesked från kommunen innan byggnadsarbetena kan påbörjas.

4. Ligger tomten nära vattnet kan det behövas strandskyddsdispens.

5. Attefallshuset (eller tillbyggnaden) får inte byggas närmare än 4,5 meter från närmaste granne, om inte grannen ger ett medgivande.

6. Det är möjligt att uppföra både ett attefallshus och en friggebod på samma tomt.

7. Vill du bygga ett attefallshus behöver du inte fundera på kommunens detaljplan, du kan alltså bygga både större, men även på mark som egentligen inte får bebyggas enligt detaljplan, så länge det handlar om ett attefallshus.

Attefallshus – pris

Priset på ett attefallshus varierar naturligtvis, och mycket beror på materialval och tillval. Men någonstans mellan 200 000 och 600 000 kronor kan du få ett arkitektritat attefallshus. Billiga attefallshus finns bland annat hos Byggmax, där deras attefallshus Paulina kostar under 50 000 kronor. Betydligt mer exklusiva attefallshus finns bland annat hos sommarnojen.se, enkelrum.se och jabo.se.

Attefallshus med loft

Attefallshus med loft från attefallshus.se.

De populäraste attefallshusen verkar utan tvekan vara de med loft. I och med att takhöjden får gå ända upp till 4 meter, så finns alla möjlighet att bygga ett loft. Ett loft gör dessutom så att du får mer boyta.

Skillnad mellan attefallshus och friggebod

En friggebod är en enklare variant av ett attefallshus. Namnet kommer från tidigare folkpartistiska bostadsministern Birgit Friggebo, som redan 1979 lät avskaffa bygglovsplikten för mindre byggen om max 10 kvadratmeter (detta ändrades senare till max 15 kvadratmeter). En annan skillnad är att attefallshus kräver anmälan till, och godkännande av byggnadsnämnden, vilket inte gäller för friggebodar.

LÄS MER: 15 fantastiska kvadratmeter friggebod utanför Trosa
LÄS MER:
14 inspirerande attefallshus + regler & tips

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!