Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ernest Porzi/Martin Cederblad

Allt du behöver veta om citronträd – från kärna till skötsel

Ett citronträd är vackert, trendigt och doftar underbart. När våren kommer passar det perfekt att flytta ut citronträdet på balkongen eller terrassen – och odla ett nytt citronträd från kärna.

Så odlar du citronträd från kärna

Den bästa tiden för att odla citronträd är på våren, men det går att odla året om.

Detta behöver du:

En citron

Citrusjord

En djup kruka, helst en lerkruka med hål i botten

Plastfolie och ett gummiband

Gör så här:

1. Fyll krukan med jord till cirka fem centimeter under kanten.

2. Vattna jorden så att den är fuktig rakt igenom. Se upp så att jorden inte blir genomblöt.

3. Dela citronen och ta ut kärnorna. Torka bort fruktköttet från kärnorna men låt de vara lite fuktiga. Plantera i mitten av krukan och låt halva kärnan sticka upp över jorden.

4. Täck över krukan med plastfolie och förslut med gummiband runt kanten på krukan. Stick små hål på plasten så att det kommer in lite luft. Placera krukan varmt, på en ljus plats och fortsätt fukta jorden lite då och då. Den får inte torka ut.

5. Inom ungefär två veckor kommer du se ett skott komma upp ur jorden. och då kan du bort plasten. Om du har en växtlampa hemma kan du använda den för att ge extra ljus. När din citronplanta växer ur sin första kruka kan du försiktigt flytta över den i en större kruka.

Tips! Din citronplanta behöver mycket ljus och jorden ska ständigt vara fuktig. Beskär bladen om de skulle bli angripna av ohyra. Foto: Ernest Porzi

Så sköter du ditt citronträd

Citrusträd vill helst stå utomhus på sommaren och gärna i varmt soligt, skyddat läge. Ett citronträd mår bäst om det vattnas med kalkfattigt vatten. Duscha trädet regelbundet för att hålla luftfuktigheten så hög som möjligt.

Ge trädet citrusnäring under växtperioden. Kontrollera att näringen du köper innehåller järn och mangan.

Visste du att guldvatten är toppen för citronträd?

Blanda en del urin och tio delar vatten så ska du se på sjutton nästa sommar. Så här dags ska du dock hålla igen lite på näringen, trädet ska ju snart gå ner i vila och så länge det ser friskt ut behövs inget extra under vintern. Bara om bladen börjar gulna kan du ge lite citrusnäring en gång i månaden.

Foto: AnikaSalsera

Plantera om ett citronträd

Använd särskild citrusjord eller gör egen genom att blanda upp planteringsjord med rhododendronjord och sand. Jorden ska ha ett ph kring 5,5-6,5.

Större träd brukar bara behöva planteras om var femte år. Under förutsättning att de tillförts citrusnäring under växtperioden.

Hur tar man hand om ett citronträd på vintern?

Att övervintra ett citronträd hemma i bostaden är inte det lättaste. Det är ofta alldeles för varmt och torrt inomhus och det är därför trädet torkar och tappar bladen. Citrus får nämligen aldrig torka ut helt men får heller inte övervattnas - därför älskar den det fuktiga klimatet i badrummet. Men då krävs fönster! Om rumstemperaturen överstiger 25 grader kommer citrusen att må dåligt. Svalt vill den ha.

Försök ordna ett utrymme som är svalt, cirka 10-12 grader, och undvik att ställa trädet nära ett element. Citronträd kan övervintra i ett söderfönster i ett svalt rum. Ger man extra belysning brukar det inte uppstå några problem. Då brukar blad och frukter sitta kvar hela vintern.

Duscha trädet regelbundet för att hålla luftfuktigheten så hög som möjligt. Det är extra viktigt att duscha trädet regelbundet på vintern. Då håller sig luftfuktigheten hög och angrepp av skadeinsekter minskar.

Ska man beskära ett citronträd?

Citrusträd är svagväxande och brukar inte beskäras särskilt hårt. Om du vill beskära är det bra att göra det i samband med att du tar ut det, ungefär i april-maj. Ta inte bort mer än nödvändigt och tänk på att de bortklippta topparna kan användas som sticklingar.

Foto: Christopher Ames

Källa: Odla.nu

LÄS MER: Odla avokadoträd av en avokadokärna – så lyckas du 

LÄS MER: Så kan du odla jordgubbar från frö