Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Madeleine Söder/Bundo Kim/Lina Eidenberg Adamo

Drömmen om en pergola – 8 underbara pergolor med och utan tak

En pergola är som ett krypin under bar himmel, ett rum i det fria. Längtar du efter att bygga en pergola i trädgården eller ansluta en pergola till altanen? Här är åtta underbara pergolor vi skulle vilja hänga i hela sommaren!

Pergola är italienska och betyder lövgång eller lövsal, ett bra namn på dessa öppna rum som ofta är härligt belamrade med klängväxter. Här hittar du fin inspiration till dina pergoladrömmar!

8 vackra pergolor med och utan tak

1. Pergola med rå trästomme och öppet tak

Håll det enkelt – genom trästommens glesa takbjälkar skapas en känsla av rumslighet utan att solens strålar och sommarens varma vindar hindras. Så rofyllt och vackert att vila under.

1 AV 2
Foto: Lina Eidenberg Adamo
2 AV 2
Foto: Lina Eidenberg Adamo

2. Pergola med tak av gröna klätterväxter 

Låt gröna klätterväxter få breda ut sig över rejäla träbjälkar och förvandla uteplatsen till en vacker blomstersal. Lummigaste platsen för en god sommarlunch.

Foto: Madeleine Söder

3. Pergola med flätat tak

Ett flätat tak av bambu strilar solljuset men skyddar mot hettan och gör uterummet till en ljuvligt sval plats att vila ut på under sommarens varmaste stunder.

Foto: Ulrika Grönlund

4. Pergola med tygtak

Längder av markisväv eller segelduk uppspända över pergolans takstomme skyddar från solens starkaste strålar men låter dig se himlen sakta mörkna i skymningen.

Foto: Bundo Kim

5. Pergola med väggar av armeringsnät

Vem vill inte omfamnas av en svada klätterväxter en sommardag? Sätt upp väggar av armeringsnät och låt blåregn, klematis och honungsros sakta förvandla pergolan till en oas av grönska.

Foto: Karin Wildheim

6. Pergola med väggar av textilier och stämningsfull belysning

Om klängväxter i pelarna inte är din grej kan du ge din pergola lite mer flärd och variation med hjälp av gardiner. Ljusslingor i taket på en pergola ger sommarkvällen ett varmt, romantiskt skimmer men pergolan bjuder också in till mer fantasifull ljussättning, här finns gott om variationsmöjligheter för exempelvis hänglampor.

Foto: Randy Fath

7. Pergola med heltak (och pool!)

Inte alla pergolor kommer med en tillhörande pool men får du chansen att ta igen dig i en sval pergola med ett tätt tak efter ett dopp i en solvarm pool – ta den!

Foto: Johan Sellén

8. Pergola som knyter samman hela uteplatsen

Låt inte brist på yta för en fristående pergola hindra dig – med en pergolastomme kommer du kunna skapa en rumslig känsla för hela din uteplats.

Foto: Jonathan Borba

LÄS MER: Bygg en mysig pergola hemma – så här gör du

LÄS MER: Dags att köpa pergola eller paviljong? Här är 10 fina favoriter – från budget till lyx 

LÄS MER: Utomhusbelysning till trädgård och balkong – 14 fina lampor och slingor