Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Erica Marsland Huynh/Lina Östling

9 höstiga dörrkransar (och tips på hur du snabbt gör en egen)

En vacker dörrkrans får fart på höststämningen. Ta vara på naturens skiftningar när hösten breder ut sig och bind din egen vackra höstkrans. Här kommer nio ljuvliga kransar att inspireras av och tips på hur du binder en snabb krans av hortensia.

Många väntar till advent med att hänga upp en krans på dörren men vi ser ingen anledning att dra ut på det så länge. Hösten är en fantastisk tid att knåpa ihop sina egna dekorationer! Naturen erbjuder massor av pysselmaterial med bladverk och bär i starka färger och spännande former på växter och kala grenar. Varför inte följa naturen och låta din krans ändra skepnad under säsongen?

Så gör du en snabb höstkrans av hortensia

Det är superlätt att göra kransar av hortensia, eftersom blomman redan är uppdelad i lagom stora ”minibuketter”. Här har stylisten Ulrika Gröndal kombinerat hortensia med elegant eukalyptus i en svalt grön krans. 

Foto: Pernilla Bergdahl

Gör en stomme av virad ståltråd och bind sedan fast de små buketterna tills de täcker stommen.

Foto: Pernilla Bergdahl

Vill du torka hortensian och behålla dess vackra färg - sätt inte hortensiabuketten i vatten, utan låt den torka inomhus.

Foto: Pernilla Bergdahl

Hösten är full av vackra dekorationsmaterial!

Foto: Pernilla Bergdahl

9 vackra dörrkransar att inspireras av i höst

1. Sensommarkrans med små torkade blommor

Njut av sommarens färger långt in på hösten med en krans av torkade blommor. Tätt sittande blommor i ljuva pasteller blir som en blomsteräng att drömma om i den begynnande höstskymningen.

Foto: Jason Wong

2. Yvig halvkrans med stora torkade blommor

Blommorna bleknar och torkar i takt med att vi går längre in i hösten och kransen blir till en symbol över tidens gång. Vackert!

• Tips! Vill du göra din egen halvkrans? Först och främst, använd helt färska blommor som sedan får torka på stommen. Välj ut några få vackra favoriter i olika storlekar och placera med lite mellanrum så att de vackra formerna blir intakta. Känns kransen lite gles kan du fylla ut med exempelvis yviga eucalyptusblad. Tänk på att lägga större, tyngre blommor så att de pekar nedåt, då undviker du att de hänger fult när de börjar torka.

Foto: Shutterstock

3. Krans i brända toner med vete och torkad physalis

Naturen är full av olika former som tillsammans skapar vackra helheter. Växternas skilda karaktär framträder tydligt när hela kransen går i likadana brända toner.

Foto: Shutterstock

4. Fyllig krans med torkade tistlar och gröna blad

Övergången från sensommar till mörker är lång och ingen annan säsong är väl naturen så rik på olika uttryck som under hösten. Låt det avspeglas i en vacker krans som blandar klart lysande gröna blad med torkade växter.

Foto: Annie Spratt

5. Sober krans med synlig stomme av grenar

I det enkla bor det vackra. Svårare än så här behöver det inte vara!

Foto: Annie Spratt

6. Krans som går ton-i-ton med ytterdörren

En krans i samma kulör som ytterdörren smälter in i helheten och förhöjer hela atmosfären kring entrén. Variation skapas genom att blanda olika nyanser. Några små tillskott av kvistar i en komplementfärg och kransen är, tja, helt enkelt komplett!

Foto: Lina Östling

7. Klassisk och extravagant höstkrans

Vädret må vara kyligt och mörkret tätare under hösten, men sällan är väl träden så vackra som när lövverken exploderar av starka färger. Hylla hösten med en fyllig krans som låter bladen stå i centrum.

Foto: Luann Hunt

8. Enkel krans av löv i olika nyanser

Fånga in lite av höstens fyrverkerier och häng upp på dörren. Den här sortens krans kräver inget finlir – färgerna gör jobbet. Om du själv vill göra en krans på höstens vackra löv, se till att konservera dem först.

Foto: Crystal Huff

9. Krans med bär

De vackra höstlöven faller ett och ett allteftersom hösten går och kvar hänger lysande röda och orange bär på kala grenar. En vacker krans med bara bär är stilfullt och kan hänga uppe ända tills det är dags att byta den mot en julkrans.

Tips! Vill du inte spika i din dörr, häng upp kransen vid sidan av i stället. Lika fint!

Foto: Erica Marsland Huynh / unsplash.com

LÄS MER: Så konserverar du höstlöv (perfekt för pysselkvällen)

LÄS MER: Så binder du snygga kransar av höstens växter