5 kvistar som är minst lika fina som eukalyptusblad

Om du vill dekorera ditt hem med snittblommor men inte köpa en hel bukett är en kvist ett fint alternativ. Eukalyptusbladen har under en tid varit en favorit hos många – här är 5 andra kvistar att få upp ögonen för.

 1. Astilbe

Bild: Sköna hem Foto: Otto Norin

Astilbe är en trädgårdsväxt som står länge i vas. De trivs bäst i soligt läge men klarar både fukt och mörker. Testa även att torka dem och använd som eterneller.

2. Haröra

Bild: Sköna hem Foto: Otto Norin

Haröra är en skir och känslig växt som är väldigt vacker i sin enkelhet och i kombination med blommor.

3. Ormbunke

Bild: Sköna hem Foto: Otto Norin

Det finns mängder av ormbunksväxter i olika vackra färger och former. De fungerar bra som snittblomma eftersom de är tåliga och håller länge. Den här sorten kallas för Läderblad.

Tips: Använd rätt temperatur på vattnet!

För att dina snittblommor och kvistar ska stå sig vackra längre – ha rätt temperatur på vattnet. En tumregel, kallt vatten till spröda stjälkar som till exempel tulpaner, ranukel och haröra. Varmt vatten till hårdare stjälkar som till exempel rosor syrener och eukalyptus.

 

4. Monstera

Bild: Sköna hem Foto: Otto Norin

Monstera är en växt som blivit väldigt trendig de senaste åren – och det är lätt att förstå varför. Den är vacker, lättskött och håller nästan i evigheter.

5. Ruscus

Bild: Sköna hem Foto: Otto Norin

Ruscus är en växt med lång hållbarhet. Den är en vanlig utfyllnad i buketter och passar bra med bland annat tulpaner.

Tips: Glöm inte växtnäringen!

Oftast när du köper växter får du med en påse växtnäring. Växtnäringen minskar bakterier i vattnet – sockret ger näring och ättikspriten drar ner pH-värdet. Om snittblomman kommer direkt från trädgården kan du enkelt göra en egen växtnäring genom att blanda: en liter vatten, två teskedar 12% ättikssprit och 3-15 sockerbitar.

En hård stjälk vill ha många sockerbitar medan den spröda klarar sig med några få.