Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Sköna hem i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Skånska Byggvaror

12 fantastiska växthus (varning för hög mysfaktor)

Får det lov att vara lite suktande växthusinspiration? Drömmen om ett växthus finns hos många, och det är oavsett om vi har gröna fingrar eller ej. Här är 12 fina modeller i olika storlekar och stilar.

Funderar du på att bygga växthus? Enligt rådande bygglovsregler får man bygga ett fristående växthus upp till 25 kvadratmeter utan bygglov. Det finns mängder av olika typer av växthus på marknaden och flera företag erbjuder olika lösningar som standardväxthus, paketväxthus eller möjlighet att designa ett eget växthus.

Ett växthus definierar bilden av en romantisk trädgård med möjlighet att både odla och umgås, tänk orangeri. Om man nu har möjlighet (och råd, för ett växthus kostar) att bygga modellen större växthus. Här bjuder vi underbar inspiration för alla som älskar växthus!

1. Sagoväxthus i engelsk stil

Foto: Vansta Trädgård

Växthuset Botanic Lodge från Vansta Trädgård gör sig fint på tegelsockel. Med en yta på 16 kvadratmeter finns plats för både odling och en mysig sittplats. 

2. Arkitektritat växthus med murad bakvägg

Det här växthuset är byggt av Sweden Green House som bland annat gör arkitektritade växthus utifrån köparens egna önskemål. 

3. Odling på mindre än 4 kvadratmeter

Foto: Skånska Byggvaror

Oas Mini från Skånska Byggvaror är bara 3,8 kvadratmeter stort och som högst 181 centimeter. Är drömmen om odling stor men ytan begränsad är det här ett alternativ. 

LÄS OCKSÅ: 18 härliga utekök – som får dig att önska sommar året runt 

4. Växthus av obehandlad gran och vacker dubbeldörr

Växthuset Växa från Skånska Byggvaror är gjord av obehandlad gran och finns i två storlekar - 13,2 kvadratmeter och 17,5 kvadratmeter. 

5. Fina detaljer gör skillnad

Foto: Willab Garden

Genom att ställa växthuset på en mur blir intrycket mer gediget. Växthuset Gothic 236 från Willab finns i flera storlekar. Det här är nio kvadratmeter stort.

6. Högt och smalt är också snyggt

Foto: Sweden Green House

Det är inte alltid det funkar med standardstorlek, då får man vara kreativ. Det här växthuset är byggt av Sweden Green House - och vem hade kunnat ana att ett så långsmalt och högt växthus kunde se så trivsamt och härligt ut?

LÄS OCKSÅ: 8 fina planteringsbord för dig som älskar att odla 

7. Fint att välja färg på växthuset

Foto: Willab

Aluminiumväxthuset Mur Maxi 4 från Willab Garden finns i flera storlekar och färger. Modellen är 11,7 kvadratmeter. 

8. Gediget växthus av cederträ

Foto: Vansta Trädgård

Cederträ är inte bara vackert, det är tåligt också. Det här växthuset från Vansta Trädgård finns i flera storlekar, från 5,5 kvadratmeter upp till nästan 18 kvadratmeter. 

9. Bygg in växthuset i muren

Foto: Sweden Green House

Moderna linjer möter gammaldags stenmur – och resultatet blir fantastiskt. Fyll upp det här växthuset, som är byggt av Sweden Green House, med grönska och bilden är komplett. 

10. Elegant i grönt

Foto: Garden & Greenhouse Scandinavia

”The Cottage” från Garden & Greenhouse utlovas klara av vindar upp till orkanstyrka. Finns i flera storlekar och färger - och man kan också välja till extra tåligt glas. 

11. Brittisk specialbeställning med extra allt

Foto: Garden & Greenhouse Scandinavia

Ett viktorianskt träväxthus för den som vill ha något utöver det vanliga, från Garden & Greenhous engelska tillverkare Woodpecker Joinery.  

12. Växthus mot väggen

Foto: Willab Garden

Att ställa växthuset vid väggen är inte bara fint, det är smart också. Eftersom husväggen värms upp under dagen avger den värme under natten och temperaturväxlingarna blir därför mjukare inne i växthuset. Den här modellen från Willab Garden heter Mural 3 och finns i flera storlekar. 

LÄS MER: 8 små växthus för dig som vill odla på balkong, altan eller uteplats 

LÄS MER: 11 vackra utekrukor och urnor – från budget till lyx