Foto: Istock

Rosor – 25 fakta alla som älskar rosor borde känna till

Rosor sträcker sig långt bortom 2000 f Kr. Rosors betydelse är förknippat med erotisk kärlek, men även med Jesu blod. Detta och mycket mer kan du läsa och lära om vår älskade ros.

25 otroliga fakta om rosor

1. Rosen är känd sedan 2684-2630 f Kr, då den sumeriske kungen Sargon från staden Ur sägs ha tagit med sig rosor från ett krig.

2. Rosor har odlats i tusentals år i Persien, Egypten, Indien och Kina.

3. Rosornas krig, engelska Wars of the Roses, var en serie inbördeskrig som periodvis utkämpades om Englands tron åren 1455-1485 mellan ätterna av husen Lancaster och York.

4. Det finns 18 vildväxande svenska arter, bland annat nyponros, flikros, japansk klätterros, luddros och äppelros.

Foto: Ingela Adamsson

5. Rosor i trädgårdsodling kan ofta inte tillskrivas någon särskild art och delas numera vanligen in i 44 grupper.

6. För att få en praktisk fingervisning om hur rosorna vill bli skötta delas rosor in i tre grundläggande växtsätt: Buskrosor, klätterrosor och rabattrosor.

7. Rosorna delas vidare in i tre huvudgrupper: Vilda rosor/arter, gammaldags rosor och moderna rosor. Ibland räknas de vilda rosorna och de gammaldags rosorna ihop.

8. De vilda rosarterna är förfäder till alla rosor. De brukar vara enkla och ha fem kronblad, dock ingen regel utan undantag.

Foto: Istock

9. Till de gammaldags rosorna brukar man räkna elva grupper. Dessa är gallica- (provinsros), alba- (jungfrurosor), moss-, centifolie-, damask- (damascenerros), portland-, kina-, bourbon, remontant-, noisette- och terosor. Borbounrosor blommar länge flera gånger under samma säsong. Några kändisar i den gruppen är 'Zéphirine Drouhin' och 'Louise Odier'.

10. Moderna rosor kallas de rossorter som är förädlade efter 1867. Till de moderna rosorna kan man räkna fem grupper; buskrosor, storblommiga rabattrosor, klasblommande rabattrosor, klätterrosor och miniatyrrosor.

11. Engelska rosor, kallas också Austinrosor efter David Austin som introducerade Constance Spry 1963 , följt av Chianti 1967 och Shropshire Lass 1968. Sedan dess har han infört över 200 sorter.

12. Engelska rosor är förmodligen de mest doftande av alla rosor. De doftar både starkt och med stor variation. Dofterna kan påminna om mysk, körvel, anis, citrus, sauterne, sommarbär eller stenfrukter.

Foto: Ingela Adamsson

 

 

13. Engelska rosor är kända för att remontera (återblomma) hela sommaren.

14. I södra Europa odlas rosor på stora fält för att utvinna rosenolja till parfymindustrin, och rosenvatten, som troligen är historiens äldsta ansiktsvatten.

15. Rosenbladen är ätbara och kan användas kanderade i bakverk och som konfekt, eller till brännvinskryddning och likörer, dekoration av maträtter, och till doftkrus.

16. Under medeltiden framställde munkar rosenhonung som användes både som sötningsmedel och för att bota lungsot.

Foto: Heinz Angermayr

17. För tusentals år sedan användes rosenolja till balsamering, och romarna smorde sig med den för att hålla huden ung. Under medeltiden trodde man att rosenolja kunde bota ögonsjukdomar.

18. Rosen har även antiseptiska egenskaper som även under modern tid användes inom läkekonsten.

19. Rosens nypon är mycket rik på C-vitamin.

20. Enligt grekisk mytologi skapades rosen av Adonis kärlek till Afrodite, och vid sin död ska han ha förvandlats till en röd ros. Den röda rosen förknippas därför med erotisk kärlek.

Foto: Ingela Adamsson

21. I Persiens var rosen en religiös symbol, och det finns flera bevis för att det funnits en rosenkult i mellersta Östern, Indien och Syrien.

22. Även inom kristendomen har rosen en symbolisk betydelse. Jesus korsfästes med en törnekrona, varför den röda rosen förknippas med Jesu blod.

23. Törnrosa är förmodligen den mest kända berättelsen där rosor spelar en avgörande roll.

24. Den äldsta bevarade dikten som handlar om rosor är skriven av den grekiska diktarinnan Sappho, ca 600 f kr.

Foto: Istock

 

25. Blomsterspråket, ett sätt att förmedla tankar och känslor med blommor.

Rosors betydelse baserat på antal blommor i buketten:

En blomma: Du är mitt allt.
Två blommor: Låt oss resa bort tillsammans.
Tre blommor: När får jag träffa dig igen?
Fyra blommor: Jag ser upp till dig och är dig tacksam.
Fem blommor: Jag gör vad som helst för dig.
Sex blommor: Jag tvivlar på ditt ord.
Sju blommor: Jag älskar dig.
Åtta blommor: Jag förblir dig trogen intill döden.
Nio blommor: Jag vill vara ensam med dig.
Tio blommor: Vill du gifta dig med mig?

Foto: Istock

Källa: wikipedia.org, floralinnea.se, odlablommor.com

LÄS MER: 75 sorters gammaldags rosor samsas i den här underbara trädgården
LÄS MER: Drömmigt sommarhus i egna trädgården – med bädd, utekök och doftrosor!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!