Artikeln innehåller annonslänkar. Mer info

Foto: Martin Cederblad

15 bästa tipsen när du ska bygga utekök (och göra sommardrömmen sann!)

Att laga mat, äta och umgås ute är ett härligt sätt att ta tillvara på sommaren. Här bjuder vi på 15 supertips när du ska planera och inreda uteköket!

Ju mer tid vi kan tillbringa utomhus på sommaren, desto bättre. I dag vill vi att uteplatsen ska spegla hemmet invändigt. Allt fler vill ha en matplats, en loungehörna – och ett utekök. Här vill vi laga mat, äta och umgås. En plats att landa och ladda batterierna på.

Foto: Ikea

– Har man redan en grill är steget inte långt till ett utekök. Ett sidobord som avställningsyta intill grill­en, en kruka för redskap och en för färska kryddor. Där har du en grund, säger Karin Strandqvist Klein, träd­gårdsdesigner på Ting ute  &  inne i Trelleborg. Här bjuder hon på fler av sina smartaste tips.

15 bästa tipsen för ett perfekt utekök

1. Rama in uteköket

Ofta finns det en altan med matplats och en grill. Rama in grillen! Det är viktigt för rumskänslan, och för att ge vindskydd. En halvhög spaljévägg, eller stora krukor med höga växter är två förslag.

2. Möblera uteköket för umgänge

Ställ inte grillen för långt ifrån matplatsen, så att den som grillar kan vara med och umgås. Det är trevligt att ställa en särskild ”drinkstol” i närheten av grillen för den som vill hålla kocken sällskap.

”Vill du tjuvsmaka?” Foto: Ikea Livet hemma/Bildfeldt AB

3. Håll utekök och hus i samma stil

Hur ska uteköket se ut? Titta på husets utseende – och på inredningen inomhus. Välj samma material, stil och färgskala. Det är härligt när känslan i stilen inomhus följer med när man går ut, och trevligt när uteplatsen också speglar personerna som bor i huset.

4. Inred uteköket med olika öar

Placera ute­köket fritt utan tak, matplatsen skyddat med parasoll eller markis och loungehörnan ännu mer skyddat mot väder och vind, och gärna infravärme. Då förlängs utesäsongen.

Varmt och härligt att krypa in i lusthuset! Foto: Skagerak

5. Välj vädertåligt 

Utekökets bänkskiva kommer att utsättas för väder och vind vad du än väljer, så ta det du tycker om. Träbehandla så håller det. Zink blir bara vackrare. Betong är ett fantastiskt material i murar och bänkskivor och går att gjuta själv. En enkel och billig variant är att göra bänkskivan av vanliga cementplattor, 35 x 35 cm. De är vändbara, lätta att byta och är dessutom billiga. Laminatskivor är inte bra, eftersom de kan svälla och spricka. I samtliga fall använder man förstås en separat skärbräda för själva matlagningen.

LÄS OCKSÅ: 12 fantastiska växthus (varning för hög mysfaktor) 

6. Skärma av matplatsen

Bygg en låg vägg eller ”mur” av trä, lite bredare än en vanlig mur, som avskärmning mellan matplatsen och grillen. Med fördel byggs den av samma material som trädäcket. Ovanpå muren blir det en bra avställningsyta och grillen får en naturlig placering.

Muren ramar in och är en perfekt avställningsyta. Foto: Anders Roos

7. Dra fram vatten 

Enklast är att sätta i en diskho i ett sidobord och ansluta trädgårdsslangen. Att dra fram både varm- och kallvatten kan vara värt mödan för den som lagar mycket mat ute. Anslutningen måste gå att stänga av helt vintertid. Och glöm inte att leda avrinningen bort från huset.

Foto: Martin Cederblad

8. Dra fram el för belysning och köksmaskiner

Belysning är självklart viktigt vid uteköket och matplatsen. Men det är också bra att kunna ta med mixern, eller kaffebryggaren, ut vid behov.

Tänd upp när skymningen faller. Foto: Ikea Livet hemma

9. Utekök extra allt

Det kanske inte är alla som vill ha det mest avancerade – men vill du baka bröd i vedeldad ugn, röka fisk i rökskåp, woka på en Muurikkagrill, ha utekylen full med drycker – det finns inga gränser för hur välutrustat uteköket kan bli.

Foto: Martin Cederblad

10. Skydda med ett tak

Vill du ha ett fullt utrustat kök utomhus med kylskåp är det bäst att ha det under tak. Tänk på att grill­oset svärtar taket, så en skorsten är i så fall ett måste. Vattentäta skåp håller köksprylarna fräscha.

Lyxkök! Foto: Jordens arkitekter

11. Bygger du nytt? Tänk till!

Tänk på att dra fram allt till trädgården, både el och vatten, redan när du bygger huset. Den dag det är dags att göra i ordning uteplatsen och uteköket är det bara att ansluta.

12. Fixa gångbryggor

Vill du ha matplatsen längre ut i trädgården? Det är smart att hålla uteköket nära huvudbyggnaden och inneköket. Bind samman genom att bygga ut trädäcket med ”gångvägar” till där matplatsen är. Det är en skön känsla att kunna gå barfota hela vägen.

LÄS OCKSÅ: Så inreder du en drömmigare uteplats – 7 knep 

13. Odla nära

Ha krukor med kryddor nära till hands vid uteköket. Det är också trevligt att odla lite sallad som går att nypa direkt till tallriken. I dag finns det jättetrevliga system för att odla kryddor och sallat direkt på bordet.

Foto: Hillerstorp

14. Plantera ett träd

Är trädäcket stort och ödsligt, gör ett hål och plantera ett träd, bambu eller någon vintergrön buske. Med belysning i trädet blir det stämningsfullt när kvällen skymmer, och ett blickfång att titta på inifrån huset resten av året.

LÄS OCKSÅ: 7 fina planteringsbord och odlingsbänkar  

15. Gör det enkelt att kliva ut

Livet ute ska inte vara krångligt. Välj möbler som tål att stå ute året om. Textilier som står emot väta. Ha förvaringsbänkar eller förråd i närheten så att det är enkelt att ta fram och använda. Ha de viktigaste redskapen tillhands i uteköket.

Foto: Martin Cederblad

3 superfina färdiga utekök att klicka hem direkt

1. Utekök av svensktillverkat trä

Uteköket Läckö har en vask och kran av rostfritt stål. Möbeln är tillverkad av svenskt trä. Snyggt!

Foto: Jotex

Mer info och köp här (länk till Jotex).

2. Utekök med granitskiva

Moderna utomhusköket Bellac är ett modulkök gjort av pulverlackerad aluminium med bänkskiva av granit. Placera köket så som passar din uteplats!

Foto: Hulténs

Mer info och köp här (länk till Hulténs).

3. Snyggt utekök med praktisk vägg

Är du ute efter ett modernt utekök är Cane Lines raka linjer och funktionella design en fröjd för ögat! Uteköket Drop utekök kommer med 3 hyllor, bordsskiva och teakvägg.

Foto: Hulténs

Mer info och köp här (länk till Hulténs).

LÄS MER: 17 härliga utekök – som får dig att önska sommar året runt

LÄS MER:
Utomhusbelysning – 8 fina lampor och slingor i butik nu