Foto: EloisaConti

Walk in closet och dressingroom detta skiljer dem åt

Det är en betydlig skillnad på walk in closet och dressingroom, skillnaden får du reda på här! Här är också smarta, fina tips för alla budgetnivåer som gör det till en njutning att öppna garderoben.

Skillnaden mellan walk in closet och dressingroom

Ett dressingroom är till skillnad från en walk in closet, ett helt rum dedikerat till klädförvaring och klädvård. Ett dressingroom är ofta möblerat och ombonat och är en lyxig och mycket större variant på en walk in closet. Till skillnad från en walk in closet så är ett dressingroom ofta möblerat med någon form av sittmöbel och ordentliga förvaringsmöbler där kläder och smycken exponeras nästan som i en butik.

Walk in closet

En walk in closet är helt enkelt en internationell benämning för en hederlig klädkammare.

Foto: EloisaConti

För att skapa en walk in closet behövs inte ett extra rum i bostaden, det räcker med ett större sovrum där en del av rummet går att viga åt ordentlig klädförvaring. Sätt upp en extra vägg i sovrummet, alternativt jobba med draperier eller skjutdörrar, inred efter ditt behov, och voilà, en walk in closet!

En stängd walk in closet är den ultimata dolda förvaringen, då det bara är att stänga om sig för att slippa eventuellt klädkaos... Dock är ju själva vitsen med en walk in closet att skapa ordning bland sina kläder.

Enhetliga, färgstämda boxar och backar, smarta hyllplan för skorna, och mjuk, riktad belysning, är bra detaljer att tänka på oavsett ytstorlek.

LÄS MER: köksinspiration – här är 21 moderna kök

Inredning till walk in closet – 5 tips

När du ska inreda en walk in closet bör du tänka praktiskt och utifrån dina behov.

Saknas golvyta för en klädställning kan lösningen vara att fästa en i taket så att kläderna hänger på lämplig höjd, med plats för skor under. Eller varför inte hänga den över en byrå?

Att blanda hög och låg förvaring i olika stilar gör rummet levande. Ett fint sätt att till exempel blanda in mormors gamla byrå bland nytillverkade möbler, och samtidigt kunna gömma undan kläder och accessoarer snyggt.

Fundera också noga ut vilken typ av förvaring som kommer passa just dig bäst för att din walk in closet ska bli så organiserad som möjligt.

Garderober och skåp med glasdörr ger dig en bra överblick och ett ordnat intryck (även när ordningen där inne inte är perfekt). Dessutom slipper du damm och smuts i garderoben, och håller kläderna skyddade från skadedjur. Foto: EloisaConti

Belysning för walk in closet

Faktiskt nästan vad som helst ser trevligt ut i ett mjukt ljus. Att det sedan blir mycket enklare att hitta sina favoriter gör inte saken sämre.

Förutom belysningen som är oerhört viktig, både starkare takbelysning, glöm inte heller punktbelysning i hyllor och fack till exempel.

Tänk på detta när du ska inreda din walk in closet:

1. Klädstänger för kläder som du vill hänga upp; klänningar, kjolar, byxor och kostymer

2. Lådor eller fack för kläder som inte behöver hängas

3. Små lådor eller fack för mindre plagg och detaljer som strumpor, skärp, schalar och underkläder

4. Krokar för väskor

5. Skohyllor

6. Ljuslister i fack och hyllplan

Foto: Arpad Benedek

Inredning till walk in closet – på Ikea

Smart och prisvärd inredning till en walk in closet finns bland annat hos Ikea, även elfa har färdiga system. Är du händig så platsbygger du din egen walk in closet.

LÄS MER: 17 köksöar till det lilla köket

Dressingroom

Ett dressingroom är ett eget rum där kläder förvaras, men också där du har möjlighet att klä på, och av dig.

Sortera stassarna efter färg, intrycket blir lugnt och du hittar snabbt bland nya kombinationer. Foto: 2Mmedia

Inredning till ditt dressingroom – 6 tips

Om du är så lyckligt lottad så att du har ett helt rum till övers så har du alla förutsättningar för att bygga ett dressingroom. Eftersom ett dressingroom är större än en walk in closet så finns möjligheten att ta ut svängarna när det kommer till inredningen ordentligt.

Fina fack är ovärderliga för att skapa ordning på detaljerna, och ger dig överblick på vad som kan passa ihop. Integrerade i garderobslösningen som här, eller som lösa boxar att ställa på befintliga hyllplan. Dessutom kan du flytta in allt småplock som förut trängts ovanpå byrån eller nattduksbordet.

Belysning för walk in closet

A och O även i ett dressingroom är belysningen. Det krävs ordentlig takbelysning, men även punktbelysning i form av spotlights och kanske ledslingor för hyllor och lådor.

Tänk på att belysningen är oerhört viktig för att du ska ha möjlighet att hitta dina kläder en tidig morgon i december. Ljuslister för garderoben som är prisvärda och enkla att montera finns bland annat hos Ikea.

Tänk på detta när du ska inreda ditt dressingroom:

1. Klädstänger för alla kläder som du vill hänga upp, som klänningar, kjolar, byxor och kostymer

2. Lådor eller fack för kläder som inte behöver hängas

3. Små lådor eller fack för mindre plagg och detaljer som strumpor, skärp, schalar och underkläder

4. Krokar för väskor

5. Skohyllor

6. Speglar i olika storlekar, men minst en helfigursspegel

Detta gör ditt dressingroom extra härligt:

En mjuk heltäckningsmatta

En inbyggd strykbräda som bara är att fälla ut från garderoben är en detalj hämtad från lyxiga dressingroom

Någon form av sittmöbel, fåtöljer, schäslong eller en dagbädd till exempel

En provdocka för att kunna sätta ihop härliga outfits

Ett sminkbord

Olika förvaringslösningar för dina smycken så du får bra överblick

Lär dig inreda med feng shui

Följ med hem till Jannice Wistrand, feng shui-expert och Årets inredningsbloggare! 

I en unik onlinekurs lär hon dig allt om hur du skapar harmoni, balans och energi i ditt hem enligt den 3000 år gamla läran

30 avsnitt för alla dina rum om chi, kraftposition, de fem elementen, färglära, yin & yang och mycket mer!

Och: Visste du att feng shui fungerar på alla inredningsstilar? Det är ett tänk som alla kan använda i sitt hem, oavsett tycke och smak!

JAG VILL VARA MED!

 .

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!