Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vilka gardiner passar hos dig? Här är 8 tidlösa modeller

Hissgardiner, hanklängder och lamellgardiner är bara tre av alla olika typer av gardiner som finns. Vilken typ av gardin passar hos dig? Här tar vi upp de 8 vanligaste gardintyperna.

Här är en mängd tips på gardiner som förnyar dina rum!

De 8 vanligaste gardintyperna – vilken gardin passar dig?

1. Hissgardiner – en klassiker

En hissgardin är en klassisk gardin som kan ge allt från en romantisk 1700-tals-känsla till en mer rustik lantlig känsla. En hissgardin ramar in fönstret fint, samtidigt som den ger solskydd då den går att hissa upp och ner efter behov. Hissgardiner finns i en mängd olika stilar.

Hissgardiner ramar in fönstret fint.

2. Veckbandslängder – är elegant

Veckbandslängder eller hanklängder är en riktig klassiker bland gardiner och ger rummet en elegant och sofistikerad känsla. Veckbands- hanklängder syftar till själva gardinupphängningen, det vill säga veckbandet, även kallat kirshband, du syr du fast på baksidan och kant i kant på gardinen för att kunna trä fingerkrokar genom kanalerna. Se till att du lägger den öppna delen på kanalerna är nedåt innan du syr fast bandet så att du kan trä i fingerkrok nedifrån för att sedan hänga upp gardinen.

Så sätter du fingerkrokar i kirschbandet

Det blir vackrast veck i gardinen om du använder en krok med fyra fingrar (se bild nedan). Sedan trär du fingerkroken i fyra kanaler och hoppa över en, och så vidare tills hela vägen på gardinen är fylld. Normal åtgång fingerkrokar per längd är runt sju- åtta stycken. Gardinen rynkas ihop till ungefär halva bredden och ger en klassisk, elegant och böljande upphängning med perfekta veck.

Veckbandslängder, eller hanklängder, är en klassisk gardin.

LÄS MER: Inred ditt hem med feng shui – så lyckas du

3. Kanallängder – en enklare gardin

Kanallängder är en enklare gardin om man jämför med veckbandslängder. Kanallängdsgardiner är en gardin med en sydd kanal med plats för gardinstången. Du kan själv välja hur mycket rynkor du vill ha genom att dra ut gardinen alternativt trycka ihop den. Som sagt, det är en enklare typ av gardin där resultatet inte blir lika elegant som hos veckbandslängden.

Kanallängder är en enklare gardin jämför med veckbandslängder.

4. Knytbandslängder – för romantik

Knytbandslängder är en levande och romantisk gardin som hängs upp med hjälpa av knytband som knyts om gardinstången. En knytbandslängd är enkel att hänga upp, och resultatet blir med en liten bohemiskt slarvig twist.

Knytbandslängder ger en romantisk känsla.

LÄS MER: Så hänger du gardiner på bästa sätt – och undviker klassiska misstagen

5. Gardinkappa – en kortare gardin

En gardinkappa är en kortare gardin som placeras ovan fönstret . Ibland kombineras gardinkappan med en gardinkappa som placeras vid den nedre delen av ett fönster, vilket ramar in fönstret fint. En gardinkappa är en klassisk gardin som ramar in ett fönster utan att ta för stor plats.

Gardinkappa

6. Panellängder – funkar i alla lägen

Panelgardiner eller panellängder som de också kallas är en gardintyp som passar till alla tillfällen. Det är en enkel gardin, men om man har fler paneler i samma fönster kan man skapa en personlig gardinupphängning. Hängivna panelgardin-entusiaster använder minst två panellängder på varje sida för att kombinera olika färger och mönster.

Panelgardiner, eller panellängder som de också kallas, funkar alltid.

LÄS MER: Så väljer du rätt soffbord – 7 råd som garanterat underlättar

7. Öljettgardiner – med fina detaljer

Öljettgardiner känns igen på att gardinen hängs upp med hjälp av öljetter. En öljett i sig är en metallring som förstärker ett hål till exempel i textil, segel eller skinn. Öljetten blir en fin detalj på gardinen och förenklar upphängningen av gardinen avsevärt. Det är dessutom lätt att dra för och dra undan gardinen då öljetterna löper smidigt över gardinstången.

Öljettgardiner är både fina och enkla att hänga upp.

8. Lamellgardiner – ett vackert fall

Lamellgardiner skyddar mot både insyn och sol.

Är du ute efter ett par gardiner som ger både solskydd och insynsskydd och som dessutom ger en sofistikerad hotell-känsla är lamellgardinen något för dig. Lamellgardiner är vanligtvis tillverkade i ett tjockare tyg och hängs upp på en för ändamålet avsedd gardinskena som placeras högt upp mot taket. För att få ett vackert tungt fall på lamellgardinen används tyngder i nederkant på gardinen.