Foto: PATRIC JOHANSSON / PATRIC JOHANSSON

Rätt belysning till sovrummet – så ska du tänka

Med ett riktigt bra ljus i sovrummet kan läsupplevelsen bli både bättre och längre. Vi ger dig några strålande tips i vintermörkret.

När vi handlar lampor kommer vi sju av tio gånger hem med en som vi enbart köpt för att den är snygg, inte för att den har rätt funktion. Men en lampa är en långsiktig investering och ska den tillgodose våra behov är det extra viktigt att vi tänker till innan vi öppnar plånboken. Här är några smarta idéer som kommer hjälpa dig i jakten på den ultimata läslampan.

 

Bästa placeringen

Om du har en dubbelsäng får du fin symmetri och två ljuskällor om läslamporna sitter tillsammans över mitten på sängen. Har du istället en enkelsäng kan det vara smidigast att placera lampan vid sidan av sängen, till vänster om du är högerhänt och tvärtom om du är vänsterhänt. Tänk även på att inte placera lamporna för högt upp då detta kan resultera i att ljuset inte når ner så bra. Har du vägglampor vid sidan av sängen är en bra riktlinje att utgå från sängens kant och måtta ut cirka 20 centimeter. Upp till själva ljuskällan ska det sedan vara cirka 60 centimeter. Använd inte glödlampor under 40W, eller 400 lumen på en LED lampa.

 

Smidigt för två

Om ni är två som delar sovplats är det bra om lamporna går att vrida på. När den ena vill sova och den andra läsa vidare kan man enkelt vända bort ljuset från den som vill vila ögonen. Har dessutom lamporna en lång arm som på bilden bredvid kan ni använda ljuset som strålkastare för att se bättre när ni exempelvis testar kläder framför spegeln eller letar efter något i garderoben.

 

En ljuskrävande hörna

En läslampa ska för bästa synskärpa ge ett riktat och ganska kallt, vitt ljus – det vill säga en högre färgtemperatur som mäts i K-tal. K står för Kelvin och är ett mått på ljuskällans färgtemperatur. I de nya miljövänliga LED lamporna är det både Kelvin och lumen som gäller, läs gärna vidare i den här detaljerade guiden från lyser.se.

 

Justerbar styrka

Inte sugen på att läsa varje kväll? Ett smart tips är att skaffa en lampa med dimmer så kan du lätt justera ljusstyrkan efter behov. Har du svårt att somna efter att du läst? Testa att sänka ljusstyrkan allt eftersom för att låta ögonen slappna av och göra kroppen redo för sömn.

 

Skärma av

En bra tumregel är att lampor med textilskärmar sprider ljuset över hela rummet medan plåtlampor riktar det. Välj därför textilskärmar för mjukare mysbelysning och plåtlampor för bättre läsning. Men faktum är att ett sovrum behöver många ljuskällor så våga blanda lampor med olika utseende och visa upp din personliga stil.

 

Ändra höjd för bästa position

Vissa av oss föredrar att läsa liggandes medans andra hellre vill sitta upp. En lampa med höj-och sänkbar arm gör att du själv kan välja vilken position du tycker är skönast. Här kan du välja den sortens golvlampa som har en riktbar läslampa samt en uppåtriktad myslampa, i stil med Ikeas Not. Eller varför inte välja en unik vägglampa som den på bilden?

Design plus funktion

En läslampa kan faktiskt både vara snygg och praktisk – du behöver inte välja bort det ena för det andra. Kolla bara in denna skönhet. Den är liten och nätt, vilket gör att du lätt kan flytta runt den. Skärmen ger ett riktat och vridbart ljus som är perfekt vid läsning och lamparmen är justerbar så du själv kan bestämma vinkel.

 

Kombinera modeller

Golvlampa, bordslampa eller taklampa – har du svårt att bestämma vilken typ av läslampa som passar dig allra bäst? Varför inte välja olika modeller för att på så sätt kunna byta dag för dag och få ut det bästa av flera världar. Se bara till att inte hänga taklampan direkt ovanför sängen eftersom ingen vill ligga och stirra in i undersidan av en lampskärm när man ska somna in.