Så väljer du rätt sänggavel till ditt sovrum

Trenden är tydlig, det ska vara en sänggavel i sovrummet just nu. Är du på jakt? Här är bästa inspirationen och tipsen!

Hitta rätt sänggavel till ditt sovrum

Det finns en uppsjö av olika sänggavlar, även kallade huvudgavlar. Hur ska man välja? Ska komfort gå före design, är det okej att välja en fristående sänggavel och hur hög och bred ska den vara? Här en liten vägledning i sänggavels-djungeln.

Komfort eller design?

Vad betyder mest för dig, ska det vara skönt och bekvämt eller är du ute efter ett väldesignat sovrum? En stoppad mjuk sänggavel är skönare att luta sig emot än en metall– eller en sänggavel i trä.

Fristående eller fast sänggavel

Om du är på väg att köpa en helt ny säng och samtidigt är ute efter en sänggavel kan det vara en idé att köpa ett helt set på en gång. Allt kommer att matcha och passa från början. Nackdelen kan vara att du blir mer begränsad i ditt val.

Väljer du en fristående sänggavel har du mycket att välja mellan. Var dock uppmärksam på måtten, alla sänggavlar kommer inte passa din säng.

Vilken storlek?

Höjden på sänggaveln bör passa med hur lång du är. Måtta när du sitter i sängen och känn efter vad som skulle bli bekvämast. En liten tumregel kan vara att ju högre säng du har desto högre gavel behöver du.

Genom att välja en sänggavel som är bredare än din säng får du en sofistikerad modern look i ditt sovrum.

Olika sänggavlar

Mjuk sänggavel

Mjuka och sköna att luta sig mot och ger en ombonad känsla i sovrummet. Variationerna är oändliga när det kommer till utseendet, tänk tyg, färg och mönster.

Bild: Sköna hem

Stoppade sänggavlar med knappar och sänggavlar i sammet ger en lyxig hotellkänsla.

 Bild: Heatherlydesign

För en mer minimalistisk känsla finns lite tunnare stoppade sänggavlar i linne.

 Bild: Archer Interiors

Sänggavel i läder

 Bild: By Thornam

En sänggavel i läder ger en modern stil till ditt sovrum och är perfekt om du vill jobba med olika material och kontraster i ditt sovrum. Tänk på att läder kan kännas kallt och omysigt på ryggen när du lutar dig bak, addera då ett par extra kuddar.

Sänggavel i trä

 Bild: Norrgavel

Beroende på vilken typ av träsänggavel du väljer kan den sätta en lantligt romantisk stil, marin New England-stil, likaväl som en avskalad och minimalistisk Shaker-stil.

 Bild: LÜFT Design

Sänggavel i järn

 Bild: Ellos

En sänggavel i järn passar lika bra i det romantiska shabby-chic-sovrummet, barnrummet och på landet.

 Bild: One Must Dash

Sänggavel i naturmaterial

En sänggavel i naturmaterial som till exempel rotting, virkat eller bambu skapar en hemtrevlig känsla.

 Bild: Ellos

 Bild: Urban Outfitters

Inbyggd sänggavel

Skapa förvaring och få en tavellist som bonus genom att platsbygga en sänggavel och måla i samma färg som väggen. Ett tips är att testa att först måla en fondvägg för att se om rummet känns luftigare, sedan måla de övriga väggarna i samma färg.

 Bild: Alcro x Grandpa

 Bild: Roomin

LÄS OCKSÅ: Steg för steg – så bäddar du sängen som på hotell