Foto: Martin Cederblad

Så skapar du enkelt lyxig hotellkänsla hemma i sovrummet

Det är något speciellt med att sova på hotell – sängen är skönare, sängkläderna är mysigare och allt känns lyxigare. Men du kan faktiskt skapa hotellkänsla hemma i ditt eget sovrum. Vi guidar dig!

1. Investera i bra sängkläder

Att ha en hög trådtäthet på sina lakan är ett måste för att känna riktig lyxkänsla när man sover om natten. Man brukar säga att en bra standard är 200 TC (Thread Count per en kvadrattum). Högre TC än så kommer kännas underbart mjukt och härligt. Percalelakan är bomullslakan som är extra tätvävda, och som håller sig svala.

2. Vitare än vitt – men få in lite textur och färg

Det är något med vita sängkläder som ger en känsla av god sömn, bekvämlighet och lyx. Men för att det inte ska kännas för stelt kan du gärna få in lite färg och textur som bryter av. Prydnadskuddar, överkast och filtar i fina material och en härlig matta under sängen. Allt beror ju såklart på din smak, men – neutrala, dova färger som grått, mörkblå, beige och mörkgrönt är bra för att skapa hotellkänsla. Så kan man ta in någon färgklick, exempelvis senapsgul, i en prydnadskudde.

3. Kuddar i massor

Det spelar ingen roll om du bara sover med en kudde – för att skapa en mysig hotellkänsla krävs många kuddar. Köp kuddar i olika storlekar att ställa framför varandra i sängen, och här är nästan talesättet "more is more" refrängen att gå efter. Tänk kanske sex kuddar. Två väldigt stora, två normalstora och sedan två mindre att ha längst fram. Allt handlar om att få till lager och skapa en extravagant känsla.

4. Håll det rent och krispigt

Känslan av att krypa ner mellan nytvättade lakan är det inte mycket som slår. Tvätta dina sängkläder en gång i veckan för att hålla dem fräscha och härliga. Dessutom slipper du att få så mycket kvalster i sängen om du tvättar dina sängkläder regelbundet. Ha minst två set sängkläder att rotera mellan, så du inte behöver stressa med tvättningen varje vecka.