Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så enkelt lägger du heltäckningsmatta själv

Heltäckningsmattan har verkligen fått en ny och ärlig chans sedan 70-talets mönstrade nålfilsmattor. Drömmen är en tjock och härligt heltäckningsmatta i sovrummet! Men visste du att det är hur enkelt som helst att lägga heltäckningsmatta själv? Här får du råd och tips hur du lägger heltäckningsmatta själv.

Heltäckningsmatta i sovrum

En heltäckningsmatta är ljuddämpande och höjer mysfaktorn avsevärt i rummet, framför allt i sovrummet. Dagens heltäckningsmattor har utvecklats och kvalitén har förfinats. I ett sovrum är det extra mysigt att välja en mjuk, tjock heltäckningsmatta. Skönt att sätta fötterna på, men ger också en härlig hotell-känsla i sovrummet.

Heltäckningsmatta i källare

I en källare är det oftast betonggolv. Och det bästa är att de flesta heltäckningsmattor går bra att lägga direkt på betonggolvet. De flesta heltäcknignsmattor andas, vilket gör att luften transporteras genom mattan. Den enda typen av heltäckningsmattor man inte ska lägga direkt på betong är mattor med gummibaksida.

LÄS MER: Vilka gardiner passar hos dig? Här är 8 tidlösa modeller

Enkelt att lägga heltäckningsmatta

Det är relativt enkelt att själv lägga heltäckningsmatta. Ska du lägga heltäckningsmatta i ett mindre rum som ett sovrum, barnrum eller i en klädkammare behöver du inte limma mattan, däremot rekommenderas att använda dubbelhäftande tejp längs kanterna.

Tänk på att räkna in en skärsmån på cirka 5 cm när du köper heltäckningsmatta, då de flesta rum inte har räta vinklar.

Billiga heltäckningsmattor

Det finns en uppsjö av olika heltäckningsmattor, från billiga till exklusiva, tjocka och dyra. De billigare heltäckningsmattorna är ofta i syntet och med lite kortare lugg. Ska du lägga en heltäckningsmatta i ett mindre rum behöver det inte bli en kostsam historia och kan vara väl värt att satsa på en heltäckningsmatta i bra kvalitet.

LÄS MER: Inred så ditt badrum känns lyxigt – 6 enkla knep

Tänk också på att en billig och lite tunnare heltäckningsmatta slits snabbare. Det finns dock många fina och prisvärda heltäckningsmattor. Ta hem prover, både olika färger och kvalitet och prova dig fram. Tänk på att en heltäckningsmatta är en investering, lika väl som vilken matta som helst!

Så lägger du heltäckningsmatta – 6 steg

Ta bort eventuella golvlister. Det går dock bra att lägga heltäckningsmatta utan att ta bort golvlister.

Rengör golvet noga.

Börja med att tejpa längs kanterna på rummet med dubbelhäftande tejp, även trösklarna.

LÄS MER: Bohemisk inredning – inspiration & tips för att skapa den älskvärda stilen

Foto: Martin Löf /Sköna hem

Lägg mattan på plats och pressa mattan från mitten ut mot väggarna. Använd en mindre bräda eller liknande när du pressar mattan utåt. När du pressat ut mattan mot kanterna trycker du ner mattan mot brytpunkten mellan golv och vägg så att mattan sitter mot tejpen. Använd ett mindre föremål för att få ner mattan så nära väggen/golvet som möjligt.

Skär mattan med en mattkniv mot vinkeln mellan vägg och golv.

Sätt eventuellt golvlister på plats.