Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Martin Cederblad

Så får du en lyxig hotellkänsla i sovrummet – 11 tips från experten

Sovrumsinspiration som på hotell! Mjuka mattor, dämpad belysning och en säng som spelar huvudrollen i rummet – så lyxigt och härligt går det att inreda sovrummet hemma också.

11 tips på hur du får till en mysig och lyxig hotellkänsla i ditt sovrum. Tipsen är Ulrica Hanssons som även håller i Sköna hems populära inredningskurser.

1. Inred med en mjuk heltäckningsmatta

Det ger en varm, ombonad känsla. Textilier som mattor och gardiner gör att ljudet i rummet dämpas.

2. Välj en ljus, neutral färgskala

Undvik mönster i sovrummet och försök i stället att ha liknande, lugnare färger.

3. Använd långa och stora gardiner

Med gardiner som täcker från vägg till vägg och från tak till gol upplevs takhöjden som högre och rummet större. Generösa gardiner möjliggör ordentlig mörkläggning av rummet så att man kan sova riktigt gott. Med ett mörkläggningstyg som är vackert i sig så behöver man inte ha ytterligare en gardin som täcker den.

4. Möblera med ett nätt skrivbord

I hotellrum står ofta en fåtölj och ett litet bord. Om man vill ha ett nätt skrivbord i sovrummet, tänk på att inte ha för mycket arbetsmaterial framme, det stör intrycket och kan kännas stressande. Som alternativ kan det vara fint att romantisera bordet och skapa en sminkhörna med en bordsspegel.

5. Satsa på en riktigt skön säng

Sömnen och sängen är det viktigaste i ett hotellrum. Satsa på en komfortabel säng av god kvalitet, gärna en så kallad kontinentalmodell som har ett par lager av resårmadrasser och bygger lite högre.

6. Välj en stoppad sänggavel

Sänggaveln får gärna vara överdimensionerad – i ett rum med 2,60 meter i takhöjd kan sänggaveln nå så högt upp som 1,80 meter från golvet.

7. Rama in sängen med en sängkappa

Typiskt för hotellsängar är att man har en sängkappa som ramar in sängen och täcker sängbenen. Den kan matcha sänggaveln, eller lakanen. Krispiga, vita lakan kombineras med fördel med en vit sängkappa.

8. Välj många olika kuddar

Kuddarna är viktiga i hotellbäddningen. Två ryggkuddar lutas mot sänggaveln, i måtten 90 x 50 cm. Sedan har man två vanliga sovkuddar, mått 60 x 50 cm. På eller framför dem placerar man mindre kuddar. Blanda material och färger, någon kudde kan vara mönstrad. Den lilla kudden kan vara mörkare för att ge en förankring för ögat.

9. Välj lakan i hög kvalitet för en exklusiv känsla

Materialvalet beror på vad man trivs att sova i: krispig bomull, linne, flanell eller satin. I hotellbäddningen passar det med enfärgade, ljusa lakan, gärna med en broderad söm i en avvikande färg. En söm i silver- eller guldtråd känns påkostat.

Bäddtextilier ur Sköna hem collection.

Har man bäddat sängen med så härliga lakan, behövs inget överkast. Däremot kan man lägga en så kallad halvpläd över fotänden. Ett tips för en riktig prinsessan-på ärten-effekt är att ha ett extra dubbelsängstäcke med påslakan som man bäddar över sängen med i stället för överkast. Det blir riktigt fluffigt och härligt.

10. Välj belysning som går att dimma

På vardera sidan om sängen ställer man sängbord med plats för ett par lampor, som helst ska vara dimbara. Mitt över dubbelsängen sätter man riktbara läslampor, antingen skruvas de upp på väggen eller på sänggaveln.

11. Lyxa till det med takbelysningen

En taklampa behövs för allmänljus i rummet. Det kan med fördel vara en plafond. En kristallkrona eller armatur i boudoirstil ger mer lyxkänsla.

Lär dig göra en moodboard

I Sköna hems kurs Digitala moodboards på nätet får du:

• Tillgång till tusentals inspirerande bilder.

• Lära dig hur programmet Keynote kan hjälpa dig i inredningen.

• Inredaren Hildur Blad ger dig dina bästa tips!

Välkommen till Sköna hems webbkurs!