Gör slut med snoozeknappen för gott – sömnexperten förklarar varför

Har du svårt att lämna sängen på morgonen? Du är långt ifrån ensam. Här ger vi dig tipsen du behöver för att inte snooza på morgonen.

Du är mitt i en riktig härlig dröm, plötsligt ringer alarmet och det är dags att krypa ur sängen och påbörja dagen. Problemet är att du inte alls känner dig färdig med sängen och istället för att gå upp så väljer du att trycka på snoozeknappen vilket många gånger resulterar i att du blir försenad till det du planerat för dagen. Visst känner du igen dig?

Enligt den danska sömnexperten Michael Rasmussen är det nämligen inte alls bra för dig att trycka på snooze.

– Du får en sämre sömn av att snooza, och det första du kommer märka det på är ditt känslomässiga tillstånd, säger Rasmussen till danska Jyllands-Posten.

Rasmussens undersökning angående landets sömnvanor visar att mellan 40 och 60 procent av danskarna i åldrarna 16-24 år känner sig slitna och dåligt utvilade när de vaknar, en siffra som stigit sedan början av 2000-talet.

Här kommer fem tips från oss på Sköna hem som kanske gör den där resan upp från sängen liiite lättare och behagligare:

1. Lägg ifrån dig telefonen

Först och främst. Ligg inte och scrolla med mobilen innan läggdags, det gör det bara svårare för dig att komma till ro. Lägg istället ifrån dig telefonen – på längre än en armlängds avstånd. På så vis måste du gå upp på morgonen när alarmet går igång.

2. Gå och lägg dig tidigare

Även om det känns riktigt bra (och skönt) just när du snoozar, så hjälper det dig faktiskt inte till bättre sömn. Testa istället att gå och lägga dig tidigare än du brukar. Stäng av tv:n, lägg dig i sängen och försök varva ner med några djupa andetag.

3. Sätt upp en rutin för sänggående

Försök att sätta en rutin på när du ska gå och lägga dig. Tycker du att det är svårt? Är tanken att du ska lägga dig senast 22 varje kväll så sätt klockan på 21:30. Då kan du i lugn och ro förbereda dig inför nattens sömn med allt som ska göras, så som att stänga av diverse apparater du använder, borsta tänderna, tvätta ansiktet och gå på toaletten. När klockan är 22 vet du att det enda du behöver göra är att sluta ögonen och fokusera på sömn och återhämtning.

4. Ställ klockan när du faktiskt SKA gå upp

Det är dags för oss att vara ärliga. Tanken är ju god när man ställer klockan på 06:30 för att gå upp och träna innan jobbet. Men hur ofta händer det egentligen? Nej, precis. Det är som dömt för att snooza. Ställ istället ditt alarm när du faktiskt måste gå upp och njut av den där extra halvtimmen/timmen istället för att snooza sönder den.

5.  Tänd lampan!

Känns det omöjligt att vakna? Tänd lampan! Ljuset gör att du tvingar dig själv och din kropp att vakna snabbare.

Läs mer:

5 växter till ditt sovrum (som hjälper dig att sova)

7 enkla saker du kan göra i ditt sovrum för att sova bättre

_________________________________________