Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Förverkliga drömmen om en walk in closet!

Många drömmer om den ultimata klädförvaringen – en egen walk in closet. Men om utrymme saknas, låna idéerna till en läckert lyxig garderobsvägg.

Walk in closet

Walk in closet-inspiration i vårt galleri!

Det finns massor av sätt att skräddarsy hyllsystemet – ju större budget, desto mer exklusiva lösningar att välja på. Det finns speciella hängare för stövlar, hållare för pumps och andra skor, system för att hänga sjalar, smycken och slipsar.

Lådorna kan anpassas med olika inredningar och fack för att förvara allt från smycken till färgsorterade strumpor. Det finns olika typer av förvaringsboxar speciellt anpassade för exempelvis skor. De som är lite genomskinliga eller har ett fönster ger överblick och därmed ordning.

Foto: Sandra Werud

En garderobsvägg i sovrummet är alternativet om man inte har möjlighet att inreda en walk-in-closet, och man kan ändå låna mycket av dressingroomskänslan. I en walk-in-clsoet kan man ha öppen förvaring, men för garderobsväggen i sovrummet är skjutdörrar absolut att föredra. Det ger ett vilsamt intryck i ett rum som är avsett för sömn.

Utnyttja hela väggen. Fyll på med garderober och överskåp och bygg sedan in eventuella glipor upp mot taket eller väggen med passbitar. Blir det en glipa på ett par decimeter gör det inget – sätt gångjärn på passbiten så kan även detta utrymme utnyttjas för att stuva undan extratäcken.

Satsa på garderobsinredningen: Lådor, skräddarsydda lösningar med krokar och hyllor, matchande förvaringsboxar med titt-fönster. En inbyggd strykbräda som bara är att fälla ut från garderoben är en detalj hämtad från lyxiga dressingroom.

Att låta platsbygga en garderob med skjutdörrar är ett annat alternativ. Det finns massor av smarta sparringsystem att inreda med hos exempelvis Ikea och Elfa. Om man inte vill ha den klassiska gallerkorgen finns även lådor och hyllplan i trä.

Skjutdörrarna kan se ut på många olika sätt och bli en snygg inredningsdetalj: spegeldörrar, dörrar klädda med textil, i trä eller med tapet på, så det blir som en fondvägg. Mycket kan köpas färdigt, annat kan den lokala snickaren hjälpa till med. Om man ändå föredrar öppen förvaring med hyllor – det kan till exempel vara bra på ett kort väggparti där det annars är svårt att hitta passande garderob – se då till att hänga upp ett draperi i taket. Då går det att dra för när man vill lugna ner intrycket i rummet.

För att skapa ytterligare dressingroomskänsla i sovrummet: Sätt upp en spegel från golv till tak. Eller klä en av garderobsdörrarna med spegelglas på insidan. Det går att beställa hos glasmästaren. Ordna en fin läshörna med fåtölj och läslampa. En klassisk herrbetjänt är användbar och går ofta att hitta på loppis.

Ett alternativ är att sätta upp en enkel gardinstång, cirka 90 cm upp på väggen. Där är det enkelt att hänga fram de kläder man ska ha nästa dag. För en lyxigare känsla, linda in stången med läderremsor. Glöm inte att sätta upp belysning. Om du vill ha ljus inne i garderoben finns det slingor med ledljus som ett smart alternativ. Eller sätt upp en skena med spotlights i taket framför garderoben, de går sedan att rikta in i garderoberna eller mot spegeln.

Publicerad i Sköna hem nr 12, 2012.