Förvaringsdrottningen: Så skapar du smarta förvaringslösningar i små lägenheter

Förvaringsmöjligheter i små lägenheter kan vara knepigt, men långt ifrån omöjligt. Vi har frågat förvaringsdrottningen Paulina Draganja som har gett sina absolut bästa tips på bra förvaringslösningar för små hem (lådor och boxar är två knep!).

Förvaringsdrottningen Paulina Draganja ger sina bästa tips på förvaring i små lägenheter. Bild: Ulf Huett

Långt ifrån alla bor i villa och större gårdar ute på landet, istället är det många, unga som gamla som bor både i och utanför större städer som får förhålla sig till mindre ytor. Visst kan det vara skönt, det blir ett mindre antal kvadratmeter att städa varje gång, och du har troligtvis lättare koll på allt du äger. Men samtidigt finns det många, framför allt lägenheter som har dåligt med förvaringsytor och skåp. Så, hur gör man då?

– Först och främst så ska man gå igenom alla sina saker och se om det är något man kan göra sig av med eller ställa på vinden för att säkerställa att man endast har det hemma som man verkligen nyttjar och behöver. Sedan ska man försöka nyttja alla möbler och vrår man har. Under sängen, ovanför dörren och så vidare, säger Paulina Draganja som driver bloggen ”Förvaringsdrottningen” och fortsätter:

– Man ska tänka kubikmeter – att nyttja höjden, djupet och bredden så gott man kan. Att försöka bygga upp till taket. Platsbyggda lösningar är att föredra om budgeten tillåter för då nyttjas ytan optimalt.

Bygg smarta förvaringslösningar på höjden

Hon tipsar om möbler på höjden så som bokhyllor, som man kan fylla med exempelvis lådor, men hon säger även att det finns möbler som man kan användas till flera olika saker, så som pallen, soffbordet och nattduksbordet.

– Även möbler som kan fällas ihop såsom bord eller stolar. Extra stolar kan man i så fall hänga på en krok på väggen. 

– Förvaring på dörren är inte att underskatta. Och på väggarna. Upphängda möbler uppfattas ta mindre plats än de som står på golvet.

Foto: Pearl

Förvaringsdrottningen Paulina Draganja är proffs på förvaring. Bild: Ulf Huett

Läs mer: Så styr du upp förrådet – här är Förvaringsdrottningens bästa knep

Vad som bör lämnas kvar i bostaden och vad man kan placera i förrådet är högst individuellt säger Paulina.

– Det gäller att iaktta sig själv och vad man inte använder kontinuerligt. Det som inte är i säsong ska du definitivt lägga upp på vinden och byta när säsongen skiftar. Då använder du hallen och garderoben dubbelt så effektivt. Solskyddscremer behöver inte heller stå i badrumsskåpet under vinterhalvåret. 

Men hur organiserar jag exempelvis mitt lilla badrum utan att det blir kaos?

– Har du öppna hyllor införskaffa öppna lådor och gruppera saker som hör ihop. Då ser det enhetligt ut och du hittar snabbare. Om du har badrumsskåp, skaffa förvaringslösningar som går att bygga på höjden. Men framför allt, fundera på vad du verkligen behöver förvara i ditt lilla badrum.

Fakta: 

Blogg: forvaringsdrottningen

Instagram: forvaringsdrottningen

Författare till boken ”Förvara smart – organisera ditt hem”

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!