Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Forskarna har svaret: Därför bör du måla sovrummet blått

Kanske är det egentligen sovrummet som är hemmets viktigaste plats, trots att det inte är det rum som får stå i centrum? Här spenderar vi mest tid. Och det är här vi ska slappna av och må som bäst. Vi har ett enkelt knep på vägen dit: måla sovrummet blått.

Förutom att blått är såväl trendigt som snyggt på väggarna så har forskarna tittat lite närmare på varför just den här färgen bör pryda sovrummets väggar. De här tre sakerna kan man konstatera:

1. Du sover längre i ett blått sovrum

Man brukar säga att en vuxen människa bör sova runt 7-8 timmar per natt. Men hur ofta gör vi det egentligen? En stor studie från Travelodge har dock visat att i blå sovrum sover vi som längst. Vi snittar där på 7 timmar och 52 minuter, för att vara exakt. Det kan man jämföra med till exempel lila sovrum där man i studien snittade på 5 timmar och 56 minuter.

2. Kroppen mår bättre av blått...

Man har konstaterat att färgen blått sänker ditt blodtryck och ger dig inre lugn, i motsats till exempelvis rött.

3. ...men också psyket

En tidigare studie från University of British Columbia har visat på att färgen blått har flera positiva effekter på vårt psyke. Förutom att vi blir lugnare, så presterar vi bättre i en blå miljö. Studien visade att både kreativiteten och vårt fokus på detaljer ökar i ett blått rum. Deltagarna i studien kopplade även samman färgen med äventyr och positiva upplevelser.

Färgsätt som ett proffs!

Lär dig hur färger skapar harmoni i ditt hem

25 avsnitt om nyanser, färgcirkeln och hur du kommer igång!

Bästa tipsen av Sköna hems Hildur Blad, inredare och färgexpert