Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Nmg Network/Katja Ragnstam

7 saker du borde rensa ut från ditt sovrum

För att kunna få en god nattsömn och känna ett lugn i sitt sovrum är det bra att rensa ut saker som inte hör hemma där. Vi listar åtta saker du borde rensa ut från ditt sovrum nu direkt.

1. Kuddar som tappat formen

Är du osäker på om din kudde borde bytas ut? Vik den på mitten och se om den studsar tillbaka till sin ursprungliga form. Om den inte gör det, kasta den och köp en ny. Det kommer hjälpa dig att sova bättre om nätterna.

Foto: Katja Ragnstam

2. Gamla sängkläder

Sängkläder som är urtvättade, har hål i sig eller är noppriga och tappat färg gör att sängen genast ser mer stökig och tråkig ut. Investera i nya sängkläder och uppdatera looken i sovrummet. Det är absolut värt det.

Foto: Patric Johansson

3. Högar av magasin

Ligger en drös av dina favorittidningar på hög i sovrummet? Återvinn de du läst och lägg de som väntar på att bli lästa i en bokhylla eller tidningsställ. Ha som regel att bara ta med ett magasin in i sovrummet i taget och ta ut det igen direkt när du läst klart det.

Foto: Nmg Network/Unsplash

4. Böcker du redan läst

Har du en bokhylla i sovrummet (som inte är överfull) går det såklart bra att ha kvar böcker i sovrummet. Men om de böcker du läst ligger på klädbyrån, nattduksbordet eller på golvet är det dags att hitta en ny plats till dem. Knyt ett band runt en hög och ge bort till en vän så hen också kan läsa dem, till exempel.

Foto: Paige Cody/Unsplash

5. Kläder du aldrig bär

De allra flesta av oss har en massa kläder som tar plats i våra garderober som aldrig blir använda. Ta ut alla (!) kläder och lägg på sängen eller på golvet. Tänk sedan två extra varv innan du plockar in ett plagg igen. De plagg som du är osäker på kan du hänga in med galgen utåtvänd, när och om du sedan använder plagget kan du hänga galgen rätt igen. Om du inte använt plagget inom till exempel tre månader efter att du rensat garderoben plockar du ut dem. De plagg som du väljer att inte behålla kan du skänka eller återvinna. Släng om de är trasiga eller smutsiga.

Foto: Dan Gold/Unsplash

6. Din mobil och dator

Förutom att mobiltelefonen och datorn lätt blir rätt så smutsiga finns deet många andra skäl att lämna dem utanför sovrummet. Att titta på en skärm innan läggdags kan påverka din sömn negativt, om du dessutom bor med någon är det kanske mysigare om ni pratar med varandra innan ni sover än att titta på varsin mobil.

Foto: Bence Boros / Unsplash

7. Skräp och småprylar

Att inte ha städat och ordning omkring sig i sovrummet kan leda till dålig sömn, och i vissa fall ångest. Så städa undan gamla lappar, halstablettspapper och godispåsar från sängbordet. De småprylar som inte har en egen plats i sovrummet, ställ någon annanstans i hemmet.

Foto: Jonas Gustavsson

LÄS MER: 10 riktigt mysiga sovrum – massor av härlig inspiration 

LÄS MER: 3 tips som får hemmet att kännas större och lyxigare