Foto: Karin Johansson

8 saker du borde rensa ut från ditt sovrum

För att kunna få en god nattsömn och känna ett lugn i sitt sovrum är det bra att rensa ut saker som inte hör hemma där. Vi listar åtta saker du borde rensa ut från ditt sovrum nu direkt.

1. Kuddar som tappat formen

Är du osäker på om din kudde borde bytas ut? Vik den på mitten och se om den studsar tillbaka till sin ursprungliga form. Om den inte gör det, kasta den och köp en ny. Det kommer hjälpa dig att sova bättre om nätterna.

2. Gamla sängkläder

Sängkläder som är urtvättade, har hål i sig eller är noppriga och tappat färg gör att sängen genast ser mer stökig och tråkig ut. Investera i nya sängkläder och uppdatera looken i sovrummet. Det är absolut värt det.

Foto: Martin Cederblad

3. Högar av magasin

Ligger en drös av dina favorittidningar på hög i sovrummet? Återvinn de du läst, och lägg de som väntar på att bli lästa i en bokhylla eller tidningsställ. Ha som regel att bara ta med ett magasin in i sovrummet i taget, och ta ut det igen direkt när du läst klart det.

Foto: iStock

4. Böcker du redan läst

Har du en bokhylla i sovrummet (som inte är överfull) går det såklart bra att ha kvar böcker i sovrummet. Men om de böcker du läst ligger på klädbyrån, nattduksbordet eller på golvet är det dags att hitta en ny plats till dem. Låna ut dem till en vän så hen också kan läsa dem, till exempel.

Foto: iStock

5. Kläder du aldrig bär

De allra flesta av oss har en massa kläder som tar plats i våra garderober som aldrig blir använda. Ta ut alla (!) kläder och lägg på sängen eller på golvet. Tänk sedan två extra varv innan du plockar in ett plagg igen. De plagg som du är osäker på kan du hänga in med galgen utåtvänd, när och om du sedan använder plagget kan du hänga galgen rätt igen. Om du inte använt plagget inom till exempel tre månader efter att du rensat garderoben plockar du ut dem. De plagg som du väljer att inte behålla kan du skänka eller återvinna. Släng om de är trasiga eller smutsiga.

Foto: iStock

6. Gamla tekniksaker

Din mobiltelefon du hade för tio år sedan, en trasig pulsklocka eller en gammal väckarklocka. Gör dig av med gamla och trasiga teknikprylar du aldrig kommer använda igen.

7. Din mobil

Förutom att en mobiltelefon faktiskt är smutsigare än en toalettstol finns det många andra skäl att lämna den utanför sovrummet. Att titta på en skärm innan läggdags kan påverka din sömn negativt, och om du bor med någon är det mysigare om ni pratar med varandra innan ni sover än att titta på varsin mobil.

Foto: iStock

8. Skräp och småprylar

Att inte ha städat och ordning omkring sig i sovrummet kan leda till dålig sömn, och i vissa fall ångest. Så städa undan gamla lappar, halstablettspapper och godispåsar från sängbordet. De småprylar som inte har en egen plats i sovrummet, ställ någon annanstans i hemmet.

Foto: ANDERS BERGSTEDT

LÄS MER: 7 enkla saker du kan göra i ditt sovrum för att sova bättre
LÄS MER: Det vi förvarar i badrummet hör hemma någon annanstans – dags att rensa!