Foto: Jonas Gustavsson/MARTIN CEDERBLAD

7 enkla saker du kan göra i ditt sovrum för att sova bättre

Du tillbringar ungefär en tredjedel av ditt liv med att sova. Det kan alltså vara värt att ägna ditt sovrum lite extra omsorg. Här är 7 tips på hur du kan göra ditt sovrum ännu sömnvänligare!

1. Möblera för en tryggare sömn

Hur du placerar dina möbler i sovrummet har stor betydelse för trivsel och sömn. Börja med den största möbeln: sängen. Ställ sängen så att sänggaveln står mot en vägg och att du har uppsikt över dörren. Det skapar lugn och trygghet. Undvik att ställa den mot ett fönster. Om det inte går kan du kompromissa genom att köpa en hög, stabil sänggavel.

Välj tjocka gardiner som gör rummet ombonat eller skira som skapar en luftig känsla. Det viktigaste är att du hänger gardinerna på ett sätt som inte skapar en instängd känsla.

Välj möbler och saker med mjuka former och hörn. De får gärna vara gjorda i naturmaterial och ha lugna färger.

Foto: Jonas Gustavsson

2. Skapa ett luftigt sovrum

En god sömn behöver syre. Det allra bästa är att hålla ett fönster öppet hela natten. En liten öppen fönsterglipa som släpper in frisk luft kan göra stor skillnad för luften du andas in under natten. Om du inte vill sova med öppet fönster kan det vara en god idé att vädra ordentligt några timmar innan du går och lägger dig.

Fräscha lakan och ett skönt täcke gör susen för sömnen. En del gillar lätt och fluffigt, andra vill ha ett tyngre täcke. Sover du oroligt kan ett tyngdtäcke skapa lugn. Bädda med luftiga och naturliga material som ull, linne och bomull. Undvik billiga syntetmaterial, de är dessutom inte lika hållbara.

Foto: Karin Johansson

3. Rensa ut och få mer energi

Ju mindre plotter du har i ditt sovrum desto snabbare kommer du att slappna av inför nattsömnen. Det betyder inte att du måste ha det torrt eller spartanskt omkring dig, men försök undvika onödigt stök som distraherar dig från det du borde göra: slappna av och sova.

Foto: Ragnar Ómarsson

4. Inred med växter för bättre sömn

Det finns växter som förbättrar luften i ditt sovrum. Det kan vara en bra idé att investera i en aloe vera-växt som utsöndrar syre och absorberar koldioxid nattetid – en riktig superväxt för sovrummet! Snittblommor i en vas på nattduksbordet ger en härlig känsla till rummet.

5. Omge dig med lugna färger

Färgerna på dina väggar påverkar hur du sover mer än du tror. Lugna nyanser hjälper dig att komma till ro och somna. Färger som blått, grönt, lila och grått lugnar hjärtfrekvensen och sänker blodtrycket. Mönster är bra så länge du håller dig inom en lugn färgskala.

Foto: Martin Cederblad

6. Elektronikrensa för en lugnare sömn

Det allra bästa är om du inte har dator eller tv där du sover, men bor du litet kan det så klart vara svårt att välja bort. Se då till att elektroniken är avstängd några timmar innan du ska sova. Försök också att låta bli att pilla med mobil och surfplatta innan läggdags. Det försämrar både längden och kvaliteten på sömnen.

Foto: Jonas Gustavsson

7. Ljussätt mjukt

Om du gillar att läsa i sängen ska du se till att ha en liten lampa på ditt nattduksbord, eller sätta fast en lampa ovanför sängen. Att installera en dimmerlampa i taket är ett bra alternativ. Det mjuka ljuset hjälper dig att varva ner från en lång dag. Satsa på en ”gul” belysning, tänk eld, är mer sövande än en kall, dagsljus, belysning.

Foto: Anne Nyblaeus


LÄS MER:
Så hänger du gardiner för bäst resultat (undvik 7 vanliga missarna!)

LÄS MER: 5 växter som hjälper dig att sova