14 klassiska inredningsmyter – vad är egentligen rätt eller fel?

Det finns ett gäng myter i inredningssammanhang. Och myter är lite till för att genomskåda och slå hål på. Så varsågoda här är några klassiska inredningsmyter. Sant eller falskt?

Det handlar lite om att tänka utanför boxen helt enkelt. För egentligen finns det ju inga rätt eller fel när det kommer till inredning, skönhet ligger ju som bekant i betraktarens öga.

Här är 14 vanliga inredningsmyter som när man kikar på dem lite närmare, inte alls är sanna.

1. Innertaket ska vara vitt

Vita innertak är väl etablerat, så väl att det är svårt att tänka sig något annat. Visst är det onödigt att ändra på ett vinnande koncept med vitt som skapar rymd uppåt. Men faktum är att färg drar till sig ögat vilket lika väl som vitt kan skapa en illusion av mer rymd. Våga laborera med färg, även i taket.

 2. Mörka väggar förminskar

Att säga rätt och slätt att mörk färg förminskar är en grov generalisering. Du måste titta på helheten. Hur ser rummet ut. Finns det tillexempel generöst med fönster är det tillåtande med färg oavsett storlek på rummet. Hur har du valt att möblera. Litet rum + mörka väggar + tunga mörka möbler är kanske ingen vinnande kombination om du vill ha mer rymd och luft. Däremot kan en mörk vägg mot ljusare och nättare möbler skapa en härlig kontrast som inte behöver kännas förminskande.

3. Vita väggar förstorar ett rum

Vita väggar är i princip alltid försthandsvalet när vi vill skapa ljus och rymd. Men det är dags att tänka utanför boxen och tänka färg. Färg har en förmåga att skapa djup då ögat automatiskt går från ljust för att söka sig mot mörkare områden, vilket gör att rummet får ett djup och därmed en känsla av rymd.

4. Allt måste matcha

 

Ett för välmatchat hem kan upplevas lite som en möbelkatalog. Visserligen är den ganska opersonliga och välmatchade hotellsvitstrenden stor just nu, men nej, allt måste inte matcha för att skapa ett tilltalande hem. En eklektisk stil med olika stilbrytningar, högt blandat med lågt, stort med nätt, materialmixer och färger skapar en inbjudande och levande inredningsstil. Våga missmatcha efter ditt eget tycke och smak.

5. Pastellfärger är feminint

 

[adSpace placement="auto"]

Pasteller drar åt det feminina och mörkt åt det maskulina, sant eller falskt? Det hela handlar om hur vi kombinerar färgerna. En ljusblå pastell tillsammans konjaksfärgade skinnfåtöljer som här ovan, vilket fack skulle du sätta den kombinationen?

6. Neutrala färger är för mesar

 

Den neutrala färgskalan sträcker sig bortom beige, ja ännu längre bort än latte och stockholmsvitt faktiskt. Tänk varmt guldigt eller ljus brons, kamel, griege och olika ljusa gråskalor och vips, vem är en mes nu!?

7. Färgprov måste ses i dagsljus

Närmare sanninen skulle vara att det är precis lika viktigt att kolla upp ett färgprov i skymning och helt upplyst av lampor.

8. Barnrum gör sig bäst i starka klara färger

I barnrummet går vi gärna bananas med starka, klara grundfärger. Vidga dina vyer och tänk lite vuxnare, jobbba med pasteller, svartvitt, guld eller brons tillexempel.

9. Små rum kräver små möbler

Det finns inget somegentligen säger att du måste välja en liten och nätt soffa bara för att rummet är litet. Eller en smalare säng för att sovrummet skulle kännas för litet med en king size säng. Nej, det kan snarare vara effektfullt med en större statement-säng, som du sedan balanserar upp med lite nättare garderobslösningar tillexempel. Eller en maffig soffa blandat med nättare soffbord. Det är ofta det överraskande och inte så förutsägbara som blir bäst.

10. Det finns inredningsregler att förhålla sig till

Jo visst finns det vissa guidlinjer man kan vinna på att hålla sig till när det kommer till inredning, men inga så strikta att de inte kan brytas. De flesta vill skapa ett harmoniskt och personligt hem att trivas i, och inredningsreglerna du vill förhålla dig till är alltså de som du själv sätter upp.

[adSpace placement="auto"]

11. Man ska möblera längs väggarna (soffan bör stå mot en vägg)

Soffan är oftast den största möbeln i vardagsrummet. Och frågan är om vi går på autopilot när vi möblerar den längst en vägg, kanske för att få undan den och frigöra golvyta. Men har du plats i rummet, prova att placera soffan mitt i rummet, på diagonalen eller bara en bit från väggen, du ska se att ditt vardagsrum kommer bli ett helt annat rum.

12. Akta dig för att mixa mönster och tryck

För mycket olika mönster ger ett rörigt intryck sägs det. Men det gäller att våga och att testa sig fram.Vad funkar fint ihop enligt dig? Prickar du rätt i mönstermixen så svänger det rejält!

13. Håll dig till ett blickfång

Det pratas ofta om vikten av ett blickfång i inredningssammanhang, någon detalj som tar lite mer plats i rummet och som på så sätt drar blicken till sig. Budskapet är ofta, håll dig till ett blickfång. Oklart varför. Strunta i det och skapa så många blickfång du vill. Du kanske har stora vackra fönster, en maffig soffa, en kakelugn, en stor vacker tavla. Alla dessa detaljer tjänar som blickfång och det ena behöver inte utesluta det andra.

14. Det är accentfärger som skapar intresse

Accentfärger i all ära, och visst är det spännande att laborera med färger efter årstid och humör. Men det är inget som krävs för att skapa en intressant inredningsmiljö. Det går lika bra att jobba med monokroma färgskalor för att skapa djup och liv i rummet.

Källa: freshome.com, howstuffworks.com

Bildkällor: Bildkällor: yourhomeonlybetter.com, homediypeople.com, www.housetohome.co.uk, onekindesign.com, decophotoblog.blogspot.com, designloversblog.com, absolutelybeautifulthings.blogspot.com, homedit.com, myoldcountryhouse.com, theguardian.com, home-designing.com, stowersfurniture.com, freshome.com, loony.com, erikabrechtel.com, bellevivir.com, mydecos.com

Läs också:

7 starka inredningstrender – men känner du till symboliken?

10 viktiga detaljer som kompletterar ditt hem

Inredningsdetaljerna vi åtrådde under 1990-talet

 

 

 

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!