Sköna hem 40 år! Följ med på en nostalgitripp från Myran till Dagg

Sedan 1979 brinner Sköna hem för att väcka lust och skaparglädje hos er läsare, det ska firas! Därför har vi nu djupdykt i arkiven, fnissat och fascinerats om vartannat. Välkommen på en tidsresa till Sköna hems allra innersta rum.

När hörde du talas om New England-stilen för första gången? När började svenska vardagsrum se ut som en basar i Marrakech? När ville man inreda med Miami vice-pasteller och när började folk tråna efter att bo på New York-loft?

Många av er läsare har ju följt med oss under lång tid, och delar alla roliga minnen från Sköna hems 40-åriga historia med oss! Kanske roas ni lite extra av den återblick vi bjuder på här i form av ett axplock Årets möbel-vinnare, tidstypiska tidningsomslag – och några av alla de produkter som blivit ikoniska markörer i inredningssammanhang.

Det första numret kom 1979. På omslaget trumpetades ”Den nya tidskriften för exklusiv inredning”. 70-talet hade i Sverige varit starkt dominerat av proggrörelsen. Allt var politiskt och samhällstillvänt, gärna grått och allvarligt. Ytlighet och pengar var bannlysta. Men 1979, när 70-talet började glida över i 80-tal, kom nya tongångar: Den neonglänsande, disco-dansande yuppieeran med impulser från USA började gry. Och människorna törstade efter flärd och njutning. Mode, god mat och vin, inredning… Nu längtade man efter det vackra och glamourösa igen.

En som hade en fantastisk fingertoppskänsla för den nya tidens anda var redaktören Börge Bengtsson. Så här skrev en annan långvarig Sköna hem-profil, Dan Gordan, om magasinets entré:

”Det var Börge Bengtsson, mångårig redaktörsprofil på legendariska Vecko-Journalen som startade Sköna hem på Bonnierförlaget Åhlén & Åkerlund 1979. I dag, när tidningshyllorna svämmar över av olika inredningstidningar, kanske det inte tycks så märkvärdigt. Men då fanns inget inredningsmagasin av internationell klass i Sverige. Sköna hem var något helt nytt: En elegant tidskrift som presenterade inredning och design på ett modernt, sofistikerat sätt. Det blev succé direkt, och Börge Bengtsson fick Stora journalistpriset.

Under 80- och 90-talen gick Sköna hem igenom olika faser, bland annat en ihopslagning med systertidningen Allt i Hemmet under ett par år. Under tio år var den färgstarka Lotti Ander chef, och 2007 fick jag nöjet att ta över som chefredaktör efter Eva Abrahamsson.

År 2009 passerade Sköna hem alla konkurrenter, och blev Sveriges största inredningsmagasin. Och nu, 2019, är Sköna hem fortfarande överlägset störst. Alla vi som jobbar med det här underbara magasinet vill tacka alla er som läser Sköna hem regelbundet: Både ni som följt oss under många år, och alla ni, tusentals nya läsare, som ger oss förtroendet att få vara en inspirationskälla för framtiden.

Från djupet av våra hjärtan: Tack! Nu siktar vi på att kunna fira nya jubileer tillsammans med er!"

Claes Blom, chefredaktör

Se även filmklippet: Claes Blom och Karolina Karlsson berättar om Sköna hems historia

Sköna hem genom åren – tidstypiska tidningsomslag och reportage

1979 publiceras första numret av Sköna hem

Det allra första numret av Sköna hem gavs ut 1979, strax innan yuppie-erans stiliserade pastellchock äntrade inredningsarenan.

1981 – 1983

1983 vinner Carola schlagerfestivalen med Främling, iklädd den pippigula byxdress som stilmässigt sammanfattar det tidiga 80-talet: Pastellkaramell!

Samtidigt blir bukiga lampfötter med sluttande skärmar ett måste i var mans vardagsrum.

1985 – 1986

Bam! Nya tider, nya tag och en glödhet ekonomi får oss att anamma det konstnärliga, hypermoderna. Kleinblått och blodrött är vinnarfärger under mitten av 80-talet, i stort och smått.

Romantisk hemmakväll anno 1986! En tête-a-tête med älsklingen som lyckats lägga ifrån sig yuppienallen vore inte detsamma utan ett lass löjrom elegant uppdukat på glasbordet. Serveras bäst på svart, blankt porslin. En belyst valskulptur fulländar arrangemanget.

1988

Postmodernismen är hetare än hetast, Memphisgruppens

(1981–88) geometriska former och starka kulörer är så talande att just inga omslagsrubriker behövs, tycker Sköna hem 1988.

1989 – 1991

Storstäderna växer så det knakar i takt med samhällsutveck-lingen. Vindsvåningen, med blottade takbjälkar och udda vinklar blir det nya svarta, för den med pengar på fickan (och känsla för lönsamma affärer).

Hajpen för klein-blått i kombo med rött (och gult) är ännu i okrossbart stark form.

1993 – 1994

Compact living, stapelbart och platssmart aktualiseras när finansmarknaden kraschar på 90-talet. 1992–95 boar Sköna hem in sig mellan samma pärmar som systertidningen Allt i Hemmet.

För de som ännu har pengar att spendera efter krisåren i början på 90-talet blir köksrenoveringar ett innebegrepp. Vi vill umgås kring bordet, duka fint, njuta, bjuda in!

1996 - 1997

New England, Hamptons… 1996 frossar vi som nyfrälsta i det som nu, 2019, kallas en ”klassisk” marin look.

”Mer färg! Och strunta i alla förbud om att mixa rosa och rött, lila och blått, inredningsregler är bara sååå 80-tal!” (Det tycker Sköna hem än i dag.)

2000

Design som investering. De karaktäristiska Tulipstolarna, Eero Saarinen 1957, syns vid millennieskiftet frekvent i Sköna hem.

Inredningsmarkörer som figurerat i Sköna hem

Sköna hem-klassiker: Myran

Myran, designad 1952 av Arne Jacobsen, är en av de möbler som visats allra flest gånger i Sköna hem under de 40 år som gått. En riktig klassiker!

Sittmöbler

Jonas Bohlin väcker 1981 stort intresse med sitt okonventionella examensarbete från Konstfack, stolen Concrete som kommer i produktion hos Källemo.

Mats Theselius gör det igen 1997, en omedelbar designklassiker alltså, med fåtöljen Bruno som då liksom nu produceras av Källemo.

Maria Vinkas Gullholmen, Ikea PS 2003, gungade in på altaner och vardagsrumsgolv.

Förvaring

Skåpet National Geographic formgavs av Mats Theselius för Källemo 1990, året innan denna inredning visades i Sköna hem.

Byrå Snö av Jonas Bohlin och Thomas Sandell för Asplund. En samtida klassiker född 1994.

Dekorationer

Konstglaset får en renässans efter ett problematiskt 70-tal. Serien Open Minds av Ulrica Hydman-Vallien ser dagens ljus 1986.

Handen upp, alla som har minst en Kivilykta hemma! Iittalas kulörta bidrag till hemmatrivseln, design Heikki Orvola, presenteras för första gången 1988.

Svenskt Tenn har alltid haft en särskild plats i Sköna hem. 2004 lanseras Sissi Westerbergs ljusstake Flow.

Megakändis! Daggvasen av Carina Seth Andersson 2009 för Svenskt Tenn.

Praktiska designföremål

Världens mest omtalade citronpress: Philippe Starcks Juicy Salif, för Alessi 1990.

Har du också en sådan här? Kanna av Monika Mulder, Ikea PS 2002, i butik sedan dess.

Årets möbel-vinnare genom åren

1993

Den allra första mottagaren av Sköna hems nyinstiftade pris Årets möbel heter Kubik, formgivare är Johan Hellström.

1995

Björn Dahlströms rara fåtölj BD 1  – prisvinnare detta år – produceras nu, igen, 2019 av Articles.

1994

Morten Kjelstrup och Allan Østgaard prisas för barnmöbelserien Mammut, i dag en kontinuerlig produkt i Ikeas sortiment.

1998

Åh, du fina ballerina! Jonas Bohlin vinner Sköna hems utmärkelse Årets möbel för kollektionen Liv.

2005

Foto: Inter IKEA Systems B.V.

Uddabo av Thomas Bernstrand är en exotisk vinnare. Bord och snickarbänk – ja, why not! För Ikea.

2009

Foto: Lennart Durehed

Anna von Schewens stol Twist för Gärsnäs faller juryn i smaken 2009: ”En liten stol med stor twist!” lyder en del av omdömet.

2011

Snurrigt, snyggt, stapelbart. Pallen Spin av Staffan Holm gör succé med sitt lika enkla som intrikata formspråk.

2012

Bord i serien Tati, som vann Årets möbel 2012. Av dynamiska duon Broberg & Ridderstråle.

2019: två papperstidningar – och mycket mer!

Vackra dukningar, trendspaningar med idéer du kan förverkliga själv, de vackraste hemmen, nyheter från producenter och formgivare –  för såväl tjock som tunn plånbok. Det är något av vad Sköna hem 2019 vill erbjuda!

Sköna hem lanserade 2006 specialmagasinet Skapa stilen, som utkommer två gånger per år och är fullmatat med idéer, köptips och stilinspiration inför höstens och vårens inrednings-säsonger. Nummer 1/2019 – med sommarens vackraste inredning finns i butik nu!

Här på skonahem.com och på Instagram, som når över 200 000 följare, läggs dagligen ut ny, kreativ inspiration från Sköna hems inredningsuniversum. Missa oss inte där!

Vi ses!

Krönika Claes Blom Bildtext Anna Ekdahl Porträttfoto Peter Knutson

Aktuellt just nu