Foto: Anne Nyblaeus

Homestyling – 19 garanterat effektiva tips som maxar din försäljning

Homestyling-tips kan man inte få för många av om man står inför en försäljning av bostaden. Här får du 19 riktigt bra knep som garanterat maxar din försäljning.

Det har blivit snarare regel än undantag att homestyla hemmet för att få maximalt betalt vid en försäljning. Här har vi samlat våra bästa homestylingtips, som du enkelt gör själv.

19 snabba och effektiva tips om homestyling inför försäljningen

1. Gör trädgården inbjudande

Se till att spekulanterna får ett riktigt bra första intryck genom att snygga upp ordentligt utanför huset! Ställ soptunnan prydligt, eller allra helst – dölj den. Plantera nytt och frodigt i krukor vid entrén och rensa rabatterna. Ställ undan cyklar, klipp häcken och plocka undan ungarnas leksaker. Sopa till sist rent.

Foto: Jannice Wistrand

2. Första intrycket – snygga till dörren

Häng något dekorativt på dörren, som en fin namnskylt, husets nummer som glänsande siffror eller en fin portklapp. En fräsch dörrmatta, blomkrukor och ljuslyktor laddar besökaren med en trivsam känsla. Se till att belysningen och dörrklocka fungerar. Någon ny ska känna sig välkommen hem.

Foto: Anne Nyblaeus

3. Städa skinande rent

Kristallklara fönster, blanka golv och rena element, lister, golvbrunnar och dammfria lampskärmar. Ett välstädat hus är det absolut enklaste säljknepet. Tveka inte att ta hjälp från en städfirma – det är pengar du garanterat får igen!

Foto: Patric Johansson / Patric Johansson

4. Rensa, rensa, rensa

Var hård och se till så att "pryttlar" röjs undan. Rena ytor får rummen ser större ut. Plocka alla ytor: golv, skåp, bänkar, garderober och under sängar. Få undan familjefoton, tidningshögar, lådor ovanpå skåp, rensa anslagstavlor och bland kylskåpsmagneterna.

Foto: Johan Sellén / Johan Sellén

5. Ge hemmet "neutral" personlighet

När hemmets personlighet blir bortstädad är det viktigt att lägga till neutrala ”personliga” detaljer som blommor, ljusstakar, vackra vaser, stilleben i köket, örter, oljor, en dekorativ pläd, enkla tavlor. Hemmet får inte se för opersonligt och kyligt ut. Tanken är ju att besökarna ska känna sig hemma, men inte störas av din stil, och enkelt kunna föreställa sig sina egna saker i rummen. Speciellt stora ytor, som ett stort matbord och köksbänkar tjänar på att värmas upp med dekorativa detaljer.

Foto: Anne Nyblaeus

6. Glöm inte mattorna!

Är mattorna rena, passar de in i möbleringen? Ljusa mattor gör rummet större, en matta under matbordet ger en ombonad känsla. Byt ut eventuella badrumsmattor, som lätt ser ofräscha ut om de inte är alldeles nya. Tänk också det omvända: plocka bort mattor för mer rymd.

Foto: Mark Seelen

7. Möblera om och gör plats

Försök skapa en så luftig atmosfär du bara kan. Rummen ser större ut och du hjälper även spekulanterna att passa in sina egna möbler i ditt hem.

Foto: Eilersen

9. Måla om och fräscha upp – om det behövs

Lite mer tidskrävande, men ska du vara seriös med din homestyling finns inga genvägar. Väljer du att måla om något rum, tänk vitt och neutrala färger. Använd gärna samma färgskalor för att hålla ihop rummen.

Gult är en klassisk färg som ligger helt rätt i tiden. Kulör: Harvest i kollektionen Caparol by Sköna hem. Foto: Martin Cederblad

10. Homestyling av sovrum

Satsa på en inbjudande säng fylld med härliga textilier! Lyxiga överkast, krispiga lakan, kuddar och härliga throws. Ställ en vacker vas på sängbordet och sätt upp en lampa för myskänslan.

Foto: Anne Nyblaeus

11. Öppna upp garderoberna!

Låt bara dina snyggaste kläder hänga kvar, det ska se rymligt och härligt ut. Bra ljussättning, textilparfym och snygga skolådor ger det där lilla extra.

Foto: Kvänum

12. Homestyling av barnrummet

Lägg lite extra krut på barnens rum. Barnrum ser lätt brokiga ut. Stuva undan de flesta leksakerna, men spara de allra finaste att dekorera med. Du vill behålla den lekfulla touchen, men i clean tappning.

Foto: Anne Nyblaeus

13. Homestyling av "fulrummet"

Har du ett extrarum som mest används till förvaringsrum, passa på att skapa ett väl fungerande rum här. Styla det till ett mysigt gästrum, ett hobbyrum, arbetsrum, extra barnrum. Använd fantasin, hur tror du en eventuell köpare skulle se på just det rummet?

Foto: Pernilla Hed

14. Homestyling av badrummet

Töm allt personligt ur badrumsskåp och lådor! De kommer att öppnas. Köp nytt duschdraperi, ta bort papperskorgen och tvättkorgen. Styla med nyköpta handdukar och badlakan. En ny snygg fluffig morgonrock ger personlighet. Ställ in en växt, doftljus och vackra lyxiga tvålar.

Foto: Pernilla Hed

15. Skapa ett blickfång

Hjälp spekulanterna att upptäcka hela ditt hus med detaljer som drar ögonen åt sig. Genom att sätta upp en vacker tavla, måla en vägg, vackra lampor, färgglada och mönstrade draperier eller vackra mattor får du blicken att gå dit du vill. Eller som här, ställ en kruka som lockar blicken till den vackert smyckade trappstolpen.

Foto: Lina Östling

16. Visa upp kreativa lösningar

Visa prov på hur man kan använda svårmöblerade utrymmen i huset. Förvaring under trappan, en arbetshörna i en liten nirsch eller smart förvaring. Tänk kreativt och ta hjälp om du kör fast. Ju fler kreativa lösningar i ditt hus, desto intressantare för köparen.

Platsbyggd förvaring för skor vackra som smycken. Foto: Vidipix

17. Skapa en livsstil

Försök i mesta möjliga mån skapa en livsstil som spekulanter i ditt område är ute efter. Hur ser ditt område ut? Är det lantligt, familjevänligt, hipsterkvarter, modernt, New England-kvarter, ungdomligt, ligger det nära vatten, skog eller stad? Försök få in känslan genomgående i alla rum.

Foto: Bernstone Fotografi AB

18. Homestyling av uteplats

Sätt upp utemöbler även om du säljer på hösten eller tidig vår, använd kuddar och mattor på altan och terass. Ljussättningen är viktig även utomhus, sätt upp ljusslingor och ljuslyktor.

Foto: Lagerhaus

19. Piffa med snittblommor

Färska blommor och blad i vas är oslagbart när du vill lyfta inredningen och ge hemmet en sista, fräsch touch. Satsa på enkla, men pampiga blommor, som hortensior, pioner eller vackra, blommande kvistar eller maffiga monsterablad.

Foto: Sara Gray

LÄS MER: Homestyling: 5 viktigaste sakerna när du stylar ditt hem inför försäljning
LÄS MER: Så lyckas du med perfekta stilleben – inredarnas 10 bästa tips

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!