Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så ska du tänka när du väljer färger hemma – 5 tips från experten

Tycker du det är fint att använda färger i hemmet, men känns det lite svårt? Arkitekten Jean-Michel Gathy hjälper dig på vägen kring hur man ska tänka med färger och mönster hemma.

Att använda färg, och välja färg, till ens hem kan kräva tid, research och moodboards. Färg har förmågan att helt förvandla ett rum så det är inte så konstigt att man lätt kan få beslutsångest och bli osäker när man ska välja vilket eller vilka färger man ska satsa på.

Kända arkitekten Jean-Michel Gathy, som ligger bakom ikoniska lyxhotell och resorter världen över, har till Housebeautiful delat med sig av sina fem bästa anledningar till varför det är så viktigt att använda sig av färg när man ska inreda ett hem, och hur man ska tänka.

1. Färg påverkar humör

Det är ingen hemlighet att färger påverkar oss olika, så det gäller att verkligen tänka efter vad man vill få för känsla när man går in i ett rum hemma.

– Färg har en omedelbar påverkan på humöret, förmågan att lugna eller stressa, och skapar energi. Färg är kraftfullt, och om man använder det smart kan det vara en fyr för inspiration, säger Gathy till Housebeautiful.

2. Säg nej till monokromt

Det monokroma stilen har hängt i länge. Många hem går i vitt, beige och grått. Men för en mer vågad stil råder Gathy att man håller sig ifrån färgpaletter som går ton-i-ton då de inte adderar så mycket spänning.

– För mycket ton-i-ton kan vara lite tråkigt. Färgerna du väljer behöver inte alltid matcha, men de borde komplettera varandra.

3. Budskap är allt

Som sagt, färg påverkar vårt humör – så färg kan sända ett starkt budskap till den som bor där samt till gäster. Gathy säger att helhetsintrycket vi vill ge genom våra färgval borde tas på allvar.

– Färg har en omedelbar och enorm effekt på atmosfären runt om. Om du går in i ett mörkt rum ändras ditt humör direkt.

Att välja färgteman som ger den känslan du vill förmedla i ditt hem är med andra ord väldigt viktigt.

4. Tänk på proportioner

Djärva färger och mönster är jättefint att använda, i lagom dos.

– Var försiktig och mixa inte för många mönster, annars kommer de börja tävla mot varandra. Blanda mönster med neutrala inslag för att skapa balans så ögonen inte får för mycket att fokusera på. Till exempel, om du har multifärgade, mönstrade soffkuddar, satsa på en mer strömlinjeformad geometrisk matta i svart och vitt eller i beiga toner. Att grunda ett rum med neutrala färger betyder att du kan addera mer färgglada inslag som just kuddar, plädar och mattor, säger Gathy.

5. Låt rummen följa varandra

Att ha unika teman i varje rum kan fungera fint, men det är viktigt att behålla en känsla av enhet överlag, råder Gathy.

– Det vackra i att inreda ett hem är att varje rum kan se och kännas unika i hemmet, så du kan använda olika färgteman i olika rum. Tricket är att skapa en sammanhållning genom att välja komplementerande färger där rum möts.

Sätt rätt färg på dina väggar!

Lär dig vilka känslor du kan frammana med tapeter och väggfärg

33 avsnitt som hjälper dig att hitta rätt kulörer och färgkombinationer!

Sköna hems Hildur Blad, inredare och färgexpert, guidar dig