Foto: PERNILLA HED

Så får du till ett lyxigt dressingroom (rätt förvaring är A och O)

Smart + stilig = sexig. Ett dressingroom med gammaldags, lyxig känsla från mörkt, gediget trä och pudersoftade textilier – vore ändå inget utan all genialisk förvaring. Välkommen in!

Inredningsdesignern Sarah Lagerström som även är vd för Multiform Stockholm, skrädd­arsyr köks-, badrums- och garderobslösningar och jobbar med alltifrån snickeri till möbler.

– Här har vi skapat en både elegant och funktionell walk-in-closet, och det på en relativt liten yta. Bakom glasdörrarna hänger man de finare plagg­en, och valnötsluckorna gömmer undan allt det andra på ett snyggt sätt, säger Sarah Lagerström.

Kontrasten mellan tuff belysning och mjuk textil ger edge
Fat i porslin samt kapsylöppnare i form av sko i metall, Jonathan Adler. Fat i valnöt, Svenssons i Lammhult, askar av spegelglas och läder, Guldfynd. Smycken och klocka, Royal design, R.o.o.m samt Guldfynd. Foto: PERNILLA HED
Små fack i svart bets håller ordning bland detaljerna, dessa från Winston and Elle samt MQ. Foto: PERNILLA HED
Golvspegel i valnöt, Dunke design. Sammetsklädd sittpuff, Layered, väska från Scorett. Galge i metall, R.o.o.m. Slipsar, MQ. Foto: PERNILLA HED / copyright PERNILLA HED
Naturläder på dynan, Lejonkulans läderhantverk. Kuddar, R.o.o.m. Läderväska, Winston and Elle. Foto: PERNILLA HED / copyright PERNILLA HED

Tanken med garderobslösningen var att skapa perfekta förutsättningar för förvaring: Från att kunna stuva undan vinter- eller sommarkläder i överskåpen, som man ändå enkelt når med hjälp av stegen, till ett lättöverskådligt system för de minsta accessoarerna och detaljerna.

Det här ska vara ett rum man vill vara i, länge!

– Det här ska vara ett rum man vill vara i, länge! Man kan sitta vid sminkbordet och göra sig i ordning för kvällen, kanske ta ett glas vin och lyssna på musik – och dessutom ha plats för att omge sig med sina vänner, säger Sarah Lagerström.

Så får du till ett riktigt snyggt dressingroom

Rätt funktion i rätt (och fin) förpackning, så lyder konceptet. Här är bästa tipsen på hur du lyckas med din skräddarsydda dressingroom-dröm!

1. Vem är huvudpersonen?

”Det första steget att fundera över är vem som ska använda utrymmet. Man, kvinna – eller både och? Därefter vet man också lite mer om vilken typ av kläder som kommer att förvaras där. Långklänningar kräver andra upphängningsmöjligheter än kavajer och skjortor”, säger Sarah Lagerström, inredningsdesigner på Multiform.

En rymlig sittplats är bra att ha, för sminkning men också för att ta på skor och strumpor. 

Lådor med glastopp överst, för accessoarer, klockor eller smycken, ger fin överblick och blir ett extra designelement.

Garderobslösningen Form 1 i valnöt, Multiform. Speglar, Dunke design. Belysning, Buster and Punch. Stol, Gubi. Bänkskiva, Mølballe, klädd i läder från Lejonkulans läderhantverk. Fönsterpartierna är tillverkade av möbelformgivare Peter Lindqvist. Foto: PERNILLA HED

2. Ljus och rymd!

”Belysning är inte bara en fin designdetalj i skåp och lådor, det gör också innehållet mer överskådligt. Annars är det lätt hänt att något som hamnat längst bak i garderoben glöms bort för att det inte syns”, säger Sarah.

Vitrindörrar gör att rummet, särskilt om det är litet och långsmalt, upplevs som rymligare och ljusare, så skippa vanliga dörrar i den mån det går. Samtidigt håller vitrinen kläderna skyddade från damm och smuts. 

Speglar, för både hel- och halvfigur, gör att dressingroomet upplevs som mer rymligt och kan reflektera ljuset, både naturligt från ett eventuellt fönster och från belysningen i rummet.

Heltäckningsmatta, Dahl agenturer. Hattaskar, Granit, skor, Scorett. Väggfärg Down pipe 26, Farrow & Ball. Belysning och reglage, Buster and Punch. Kläder från Winston and Elle. Foto: PERNILLA HED

3. Se upp för fällorna.

”Se till att också ha lite luft i inredningen, annars blir känslan lätt belamrad och kvävd. För att slippa problemet med att behöva trycka in för mycket kläder – kanske behöva vika sådant som bör hänga för att hållas slätt – planera garderobsstorleken ordentligt från början. Utnyttja både höjden och djupet! Skor kan förvaras bakom en rad plagg till exempel”, säger Sarah.

Om det är möjligt, håll alla kläder i samma rum, med särskild plats för säsongs­betonade plagg så det blir lätt att växla garderob efter årstiderna. 

Och satsa lite extra på underlaget! En mjuk heltäckningsmatta är skön och värmande för nakna fötter, och sätter lyxig guldkant på inredningen.

 

LÄS MER: Walk in closet och dressingroom – detta skiljer dem åt

LÄS MER: 7 trevliga trick som organiserar din garderob med stil