Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

7 inredningsmisstag som gör dig onödigt stressad hemma – få harmoni med feng shui

Vem vill inte ha ett lugnt och rofyllt hem? Med hjälp av feng shui kan du få just det. Här är 7 vanliga inredningsmisstag du bör undvika om du vill ha en harmonisk känsla i hemmet – alla signerade vår Simplicity-bloggare Jannice Wistrand som är inredare och certifierad feng shui-konsult.

Jannice Wistrand

Namn: Jannice Wistrand.

Ålder: 41.

Familj:
Maken Jonas, sonen Charlie 5 år, dottern Celine, 1,5 år och katten Bosse.

Bor:
I ett 1700-talshus i ett gammalt fiskeläge i Skåne.

Gör:
Bloggar, Feng Shui-konsult, inredare och föreläsare.

Intressen:
Umgås med familj och vänner, film, musik, trädgård, yoga.

Feng shui är inte en inredningsstil utan en österländsk lära. Den grundläggande tanken är att vi påverkas av allt runtomkring oss – färger, former, material, möblering och energifält. Enligt feng shui gör inredning som efterliknar naturen och som innehåller de fem elementen eld, jord, vatten, metall och trä, oss mer harmoniska. "Fel" inredning kan dock göra oss stressade. Här är sju av de vanligaste inredningsmisstagen enligt feng shui:

1. Du möblerar längs väggarna

Att ha alla möbler placerade utmed väggarna i ett rum ger inget skönt flöde och ingen bra energi. Föreställ dig att ditt rum är vattenfyllt: du ska inreda som om rummet det vore en bäck där möblerna är stenar som vattnet porlar kring, och inte som om det vore ett vattenfall där vattnet dundrar fram i mitten och möblerna står intryckta mot väggarna.

2. Du belamrar framför fönstren

För ett harmoniskt flöde i hemmet är det också viktigt att kunna gå fram till fönstren. Undvik därför att göra fönstren oåtkomliga genom att ställa möbler framför dem.

3. Du följer trender slaviskt

Inredning handlar om att omge sig med saker man själv tycker om, inte att tävla i grenen "flest Svenkt Tenn-vaser vinner". Visst, ta gärna inspiration från till exempel bloggar och Pinterest, men inred inte bara efter senaste trenden. Känn efter vad du gillar. Tänk inte bara på det visuella och vad eventuella gäster kommer att tycka om din stil. Välj det som känns bra för dig och satsa på inredning som håller länge och inte måste bytas ut varje säsong.

[adSpace placement="auto"]

4. Du matchar för mycket

När vi flyttar in någonstans, eller gör om hemma, gör vi ofta misstaget att köpa allt nytt på en gång – gärna i en och samma serie. Plötsligt är all inredning kantig, i mörkbrunt trä, eller kanske vitmålad. Detta ger ett oharmoniskt flöde. Försök istället att arbeta med motsatsförhållanden och att representera så många som möjligt av de fem elementen i din inredning. Har du till exempel ett hem med en industriell känsla, väga upp den hårda känslan med mjukare saker som blommor. Har du mycket fyrkantiga möbler, försök bryta av inredningen med detaljer i rundare former för att uppnå en rofylld balans.

5. Du har en "surdeg" i hemmet

Vi har nog alla någon stökig plats i hemmet som det liksom aldrig blir någon ordning på. En stökigt förråd, en stol som är överfull med kläder eller kanske en kartong som ska upp på vinden men som fastnat i hallen. Den här oredan blir lätt till en surdeg som stressar oss och gör att energin stagnerar. Försök därför att ta tag i stöket innan det blir en surdeg. Ett bra tips är att ta 10 minuter varje kväll till att plocka undan i hemmet. Sätt en äggklocka och röj tills den ringer, du ska se att du hinner mycket mer än du tror när du fokuserar!

6. Du glömmer bort hallen

Hallen är det sista du ser när du lämnar ditt hem och också det första du möts av när du kommer hem igen. Undvik därför att ha en alltför stökig hall och använd inte heller ytan som förvaringssplats för saker du egentligen borde ha ställt i förrådet för länge sedan. Ge dig själv ett härligt välkomnande varje gång du kliver in genom dörren hemma.

7. Du duttar lite överallt

För att skapa harmoni och ett lugnt uttryck är det viktigt att det inte blir för plottrigt. Tänk less is more. Ställ till exempel hellre en stor vacker bukett eller ett pampigt blomsterarrangemang på en central plats istället för att sprida ut små växter lite överallt.

Vill du veta mer om hur du inreder enligt feng shui? Då ska du klicka in till vår grymma bloggare Jannice Wistrand som driver bloggen Simplicity!

Res med oss på Sköna hem – klicka på bilden för att läsa mer!