Maximalism – blanda mönster och färger för att lyckas med stilen

Som en kontrast till den skandinaviska minimalismen står den kitschiga maximalismen. Glöm rena ytor och plocka fram alla prylar du har! Här får du lite inspiration på hur du lyckas med en maximalistisk inredningsstil.

Det har varit mycket fokus på minimalism där mantrat "less is more" blivit synonymt med en ren och välplanerad inredningsstil. Ofta tillskrivs skandinavisk design just minimalismen. Men för den som inte trivs i fyrkantiga miljöer kan den mer lekfulla motparten maximalism vara ett alternativ.

Under de senaste åren – och särskilt 2018 – har den kitschiga och färggranna stilen synts lite här och var. Bland annat fokuserade Ikea i sin senaste katalog på att hylla prylsamlaren och den excentriska stilen maximalism.

LÄS MER: 10 tips – Mixa mönster hej vilt… och få det att funka!

Det här utmärker inredningsstilen maximalism

När det kommer till just den här stilen så kan man säga att det är viktigt med färger, prylar och att våga mixa mönster. Kort sammanfattat:

Uttrycksfulla och starka färger

Ha prylar framme

Samla saker från loppis och resor

Lek med mönster

Inred med kontrast

Det är viktigt att poängtera att det finns olika nivåer av just den här stilen. Vissa älskar att blanda mönster, medan andra nöjer sig med att fokusera på mindre maximalistiska detaljer. Om du vill lära dig mer om maximalism så rekommenderar vi det här blogginlägget från Fröken Turkos.

Så här lyckas du med en maximalistisk stil

1. Satsa på färg

Satsa på färger som balanserar ut varandra men som ändå syns individuellt. Foto: Ikea

Varför inte måla om taket eller golvet? Våga blanda kulörer som du annars inte skulle måla med. Just den här stilen fokuserar mycket på starka färger – och kombinationer. Viktigt är dock att färgerna nödvändigtvis inte behöver skära sig med varandra. Det räcker med olika nyanser av samma färg i grunden och sedan en färg som sticker ut. Kanske via en snygg fondvägg?

2. Prylar, prylar, prylar

 Tavlor, ljusstakar och prydnadssaker samsas. Källa

En sanning för den här stilen är att den fokuserar mycket på prylar som vaser, porslinsföremål och diverse saker du samlat på dig genom åren. Gå igenom saker som hamnat i en flyttkartong någonstans och ställ fram det. Här kan det till och med vara till din fördel om det blandas friskt för en mer excentrisk känsla. Låt föremålet få tala för sig själv – och inte som en del av en större grupp.

LÄS OCKSÅ: Antikrundans konstexpert Claes Moser & stylisten Sanna Evers visar sitt färgstarka hem

3. Våga mönster

Galna mönster som ändå ger ett kreativt intryck. Foto: Ikea

Ingenting är förbjudet! Prova olika mönster i samma rum – på tapeter, på textilier och på inredningsdetaljer.

4. Blanda nytt och gammalt

Bara för att det handlar om en kitschig still behöver det inte innebära att second hand-bordet från 1960-talet kan samsas med en modern Ikea-möbel. Välj det du gillar och inred efter det mottot.

Om du istället föredrar något mer svalt så får du här 11 tips på hur du lyckas med skandinavisk minimalism.

Aktuellt just nu