Lyx i all enkelhet

Med sommar och ledighet kommer längtan efter ett enklare liv. Lyx är långt ifrån det senaste hemmabiosystemet, snarare består lyx av något så enkelt som grönt gräs mellan tårna eller ett glas iskall hemgjord saft i skuggan.

Våra sinnen uppskattar det stora i det lilla, som att två bockar och en gammal dörr kan bli ett extra bord när vännerna samlas. Eller att ängsblommorna gör sig fint i den gamla naggade karaffen, och att gamla syltburkar med värmeljus kan bli vackra lyktor när skymningen faller.

Återigen försöker vi oss på att göra en barkbåt som får vind i seglet, hitta den perfekta stenen för att kasta macka eller sätta tändsticksben på grankottar. Dessutom får vi kickar av det, samma humörhöjande endorfinpåslag som vid ett impulsköp, kickar som uppstår när man skapar något av naturen, eller återanvänder något som annars hade hamnat på tippen.

Att ge något en andra chans, alltså att återbruka, har under året vuxit till en allt starkare trend, och sommarens enkla levnadssätt kommer för många att vara något att bevara när hösten kommer. Att betala mer för ekologiskt har sedan länge känts som en självklarhet, till hösten lär det kännas rätt att betala mer för det enkla, raffinerade eller återvunna. Att äga ett skåp av obehandlad plywood eller en stol av gamla rivningsplank, formgiven av Piet Hein Eek, står överst på min ”lyxiga lista”!

1. Lik en bikupa, Beata pendelarmatur, design Russel Pinch, www.pinchdesign.com

2. Bucketseat, karmstol av spillvirke där ingen blir den andra lik, formgivare och producent Piet Hein Eek, www.pietheineek.nl

3. En stubbe, ett gäng vedträn eller gamla plankor kan enkelt bli en tillfällig pall eller ett sidobord, betydligt mer beständig och svår att någonsin tröttna på blir kuben/bänken Twig från Pinch design, www.unnamei.se

4. Sladdlampa, 99 kr, www.clasohlson.se

5. Ta vara på konservburkar, dessa är svartmålade och finns  i tre storlekar, 39–59 kr, www.granit.se

6. Crisis cast, skåp i obehandlad plywood, formgivare och  producent Piet Hein Eek, www.pietheineek.nl

7. Deform dough, skål i stengods av Gustaf Nordenskiöld, www.gustafsweden.com

8. Wannabe, i pulverlackerat stål, www.pid.se

9. Esther Coombs ger gammalt porslin nytt liv. Se mer av hennes förtjusande teckningar på www.esthercoombs.com.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + 4 Vitvinsglas från Iittala 299 kr. Köp nu!