Trendprylarna vi kommer se i köket under 2014

Våra kök ser mer och mer ut som restaurangkök. Nu kommer vi till prylarna i köket som också de ska föra tankarna till ett restaurang- eller bistrokök.

Restaurang- och storkökstrenden är stark när vi väljer nytt kök, och köksprylarna kommer se mer och mer ut därefter. Gediget och rustikt är ledorden och vi vill ha klassiskt hållbara material som gjutjärn, rostfritt, koppar och aluminium.

Stor vikt läggs vid att köksprylarna ska hålla för att visas upp eftersom vi strävar mot öppen förvaring, precis som i ett restaurangkök. Här kommer en trendspaning på prylarna vi vill ha i år.

1. Tortillapress 

Tex mex-mat i allmänhet och fredagstacos i synnerhet är ingen nyhet, men nu kommer Taco 2.0. Det ska vara hemgjort ända ner till tortillabröden, och vad behöver vi då om inte en tortillapress. Snygg är den också, i massivt gjutjärn, en perfekt inredningsdetalj på den öppna bänkytan i köket.

2. Perkulator

Den franska café-kulturen med bistrokök, rustikt lergods, rottingmöbler och en avslappnat lite bohemisk slarvig känsla i köken är stark. Och med det vill vi brygga kaffe i en mysigt puttrande gammal hederlig perkulator. Svart kaffe ska det vara, gärna tillsammans med en småkaka eller eclair.

3. Klassisk kaffebryggare med tvist

Bodums klassiska storsäljare är en annan hederlig kaffebryggare som gör comback i år. Fulländad design tillsammans med en bryggteknik som ger ett svart kaffe att drömma om.

4. Smörgåsgrill

Inte vilken billig teflonbelagd smörgåsgrill som helst släpps in i köket i år. Nej, det ska vara smörgåsgrillarnas smörgåsgrill från Breville, som uppfann och lanserade densamma år 1974. Snygg nog att ha framme på äkta restaurangvis, och perfekt nog att svälja mer än bara en platt ost och skink-toast. Egengrillad panini någon?

5. Tryckkokare

Slow cook-trenden började puttra redan förra året med pulled pork som det absoluta trendkäket. 2014 spås som året då slow cooking-trenden slår igenom med all kraft. Det finns en mängd slow cooking-kärl att använda, men tryckkokaren känns genuint gammal och hederlig så det är den vi väljer i år.

5. Snygga kokkärl

2014 är året när en kastrull inte bara är en kastrull, utan förtjänar  mer uppmärksamhet än just precis när den används. Nu vill vi ha snygga (gärna med storkökskänsla) kokkärl som tål att visas upp i vår öppna förvaring. Ja just det, precis som på restaurang.

6. Avfallskvarn

Det går absolut en trend i att hantera ditt kompostavfall. Ett vanlig uppsamlingskärl under vasken känns så 2010! Avfallskvarnen är en praktisk (och trendig) detalj som tillsammans med kompisarna kolsyrekranen och hetvattens-kranen (se bubblare) kommer efterfrågas alltmer i vanliga kök.

7.  Köksassistent 

Kitchen aid har haft en ohotad plats som kökets statuspryl #1 sedan 2008-09. Nu är vi lite trötta på den och söker oss bakåt i historiken. En hederlig Ankarsrum, en tung och otymplig sak som mormor och mamma satte deg och malde kött i, det är den vi har siktet inställt på i år.

Bubblare 

1. Planksteksplanka

Plankan som mer än något annat för tankarna till restaurangmat (om än något förlöjligad) seglar uppåt på trendlistan i köket, var så säkra.

3. Fritös

Det viktigaste med fritösen är att den verkligen ser ut som en restaurangfritös för att få en plats i köket 2014, att det sedan är väldigt gott med hemfriterade pommes, chilichees och munkar är en bonus!

3. Kolsyrekran 

Glöm din sodastream, den är sorgligt daterad. Nu skall kolsyrat vatten tappas direkt ur en kran, smidigt javisst, men också maxad restaurangkänsla.

4. Hetvattenkran

Tänk lyxen och smidigheten i att få kokande vatten direkt ur kranen. Matlagningsglädjen för den nördige hemmakocken ser inga gränser och begäret är ett faktum!

5. Pizzaugn

Kommer 2014 vara året då pizzaugnen blir lika vanlig som varmluftsugnen? Nej, det tar nog lite längre tid än så, men att den är på ingång råder inget tvivel om.

Läs också:

11 viktiga detaljer när du ska skapa ett franskt bistrokök

15 små detaljer som kommer få ditt kök att sticka ut

Kökstrend – 9 kök i shaker-stil

17 inredningsprylar som gav status förr

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + 4 vitvinsglas från Iittala. Köp nu!