Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

10 värsta misstagen när du planerar ditt nya kök

Planerar du nytt kök? Här är listan på 10 misstag som är lätta att göra – och hur du undviker dem. Vi börjar på plats 10...

–10. Otillräckligt med arbetsyta

Arbetsyta i ett kök kan du aldrig få för mycket av, snarare tvärtom. Planera din arbetsyta noga för att göra ditt nya kök så lättarbetat som möjligt. Undvik att låsa dig vid en idé, gör flera skisser och låt tanken mogna fram. Planera in köksapparater som används ofta på fasta platser i ett tidigt stadium.

9. Logistikproblem – tänk på den gyllene triangeln

För att köksarbetet ska flyta så smidigt som möjligt. Utgå från kökets gyllene triangel – förhållandet mellan diskho, kyl och spis.

8. Ogenomtänkt förvaring

Fundera ut vad du har för köksutrustning, både stort och smått, och hur du kan förvara på absolut bästa sätt. Sträva efter att allt ska vara så lättillgängligt som möjlig. Undvik djupa skåp som sväljer dina prylar så effektivt så du tappar kontrollen över dem. Lådor istället för väggskåp, öppen förvaring? Tänk kreativt.

7. Köksöns placering

En felplacerad köksö kan bli ett problem när det kommer till arbetsflödet i köket (se ”den gyllene triangeln”). Vill du gärna ha en köksö kan problemet lösas genom att köksön rymmer spis och diskho, för att på så sätt göra den till en funktionellt integrerad del av köket.

6. Fel ljuskällor

Ett rum behöver tre olika sorters belysning och köket är inget undantag, allmänbelysning, arbetsbelysning och stämningsbelysning. Planera in ljuskällor och el tidigt. Fundera på var du behöver arbetsljus, tänk även på mysbelysning som smålampor, julstjärnor med mer.

5. Dålig ventilation

Det är tre viktiga saker att tänka på när du väljer köksfläkt: Osuppfångning, ljudnivån och rengöring. En bra fläkt ska vara effektiv, tyst, energisnål och lätt att rengöra.

4. Bortglömd källsortering och sophantering

Är din källsortering opraktisk och ogenomtänkt kan det förstöra intrycket av ditt kök. Fundera ut hur du kan dölja källsorteringen samtidigt som det är lättillgängligt och praktiskt.

3. Ingen budget

Se till att göra upp en så noggrann budget som möljligt innan du startar köksprojektet.

2. För trendigt

Undvik att falla för de mest spektakulära kökstrenderna. Orange köksluckor kanske känns hett och spännande just nu, men förmodligen inte om ett år. Välj så neutral bas som möjligt. Jobba istället med trendiga detaljer. Köksbordet och stolarna är lättare att byta ut än en hel arbetsbänk.

1. Du avviker från planen

Har du gjort ett grundligt förarbete med en plan som håller både budget och utformning av köket, se då till att hålla dig till den. Att vackla och ändra planen under färdens gång kan bli både dyrt och tidskrävande. 

Lär dig inreda med feng shui

Följ med hem till Jannice Wistrand, feng shui-expert och Årets inredningsbloggare! 

I en unik onlinekurs lär hon dig allt om hur du skapar harmoni, balans och energi i ditt hem enligt den 3000 år gamla läran

30 avsnitt för alla dina rum om chi, kraftposition, de fem elementen, färglära, yin & yang och mycket mer!

Och: Visste du att feng shui fungerar på alla inredningsstilar? Det är ett tänk som alla kan använda i sitt hem, oavsett tycke och smak!

JAG VILL VARA MED!