Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sveriges snyggaste kök – vinnande vitt sekelskifte – bildspecial

Familjen Norbergs recept på en sekelskiftesrenovering – som håller budget – består av Ikea, byggnadsvårdsdetaljer, gedigna material och sobra färger.

Tack alla ni Sköna hem-läsare som röstade i tävlingen Sveriges snyggaste kök på skonahem.com. Vinnare blev Pernilla och Ola Norberg och deras villakök i Enskede i Stockholm: en välvald kompott av sekelskiftescharm och helt moderna ingredienser.

Huset där köket finns är byggt 1909 och ligger i ett mysigt kvarter i gamla Enskede i Stockholm. När Pernilla och Ola Norberg flyttade in ville de återställa huset – som renoverats på 1970-talet – så nära originalskick som möjligt med budgetvänliga alternativ.

Arbetet, förutom att dra el och vatten, har de gjort själva. Stommarna och luckorna är från Ikea, med tillägg av detaljer från olika byggnadsvårdsbutiker för att få till rätt sekelskifteskänsla.

Köksrenoveringen gjordes i samband med att husets fasad och fönster byttes till vad som fanns på originalritningarna.

Ett eget tillägg i planlösningen, som ändå passar in i husets sekelskiftesstil, är de franska balkongdörrarna. Pernilla och Ola valde också att slå ihop kök och matsal till en enda större yta om cirka 35 kvadratmeter.

Foto: copyright PERNILLA HED

För att få tillbaka husets 100-åriga själ byttes de små fönstren som satts in på 1970-talet, mot stora nya i gammal stil.

Diskhon flyttades då en liten bit för att passa in vid fönstret, och den trevliga utsikten mot trädgården.

Allt arbete utom el- och vattendragning gjorde Ola och Pernilla själva.

Köksluckorna är målade med ljusgrå linoljefärg från Ottosson färgmakeri. Lampa med vit kupa i tidsenlig stil från Byggfabriken. Vävd plastmatta från House doctor.

Foto: copyright PERNILLA HED

Diskho, skiva och kran kommer från Ikea. Fönstret vetter mot trädgården som har soligt söderläge.

Foto: copyright PERNILLA HED

Sedan en vägg togs bort mellan köket och en mindre matsal, ryms nu Ola, Pernilla, och de tre barnen Teodor, Cornelia och Vincent gott och väl kring bordet.

Bord och stolar är arvegods, numera med ny, svart kulör. Lampa med tygskärm, Tine K home. På tavelväggen, med tavellister från Indiska, en blandning av personliga bilder och annat kul, som bilderna med olika djur från butiken Two shabby chicks.

Publicerad i Sköna hem nr 11, 2013.

Läs också:

Sveriges snyggaste kök – motiveringar + 2:an och 3:an

10 värsta misstagen när du planerar ditt nya kök

Frossa i lantkök – 29 lantkök i olika stilar