Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Smutsig köksfläkt är en stor brandfara (så ofta bör du rengöra din fläkt)

Enklaste och billigaste brandförsäkringen är en rengjord köksfläkt. Enligt en nyligen gjord undersökning så rengör de flesta sin köksfläkt alldeles för sällan.

Förutom att en köksfläkt med ett filter fullt med fett och smuts fungerar sämre, och sprider en dålig lukt, så utgör fläkten en stor brandfara.

Ett igensatt filter suger inte upp matos som det ska, utan fett och rök sprider sig istället i hemmet. Du kommer dessutom behöva städa köket oftare då ett fint lager av fett kommer lägga sig på allt i sin väg.

Men förutom dålig lukt och försämrad uppsugningskapacitet, så är en ren fläkt en enkel och billig brandförsäkring. Den allvarligaste konsekvensen av en dåligt rengjord fläkt är eldsvåda. Den absolut vanligaste brandorsaken i svenska hem är överhettade kastruller som gör att fettet i fläkten smälter och droppar ner i den heta kastrullen vilket orsakar brand.

Det bästa sättet att förhindra brand är därför att regelbundet rengöra både fläkt och filter och att alltid vara i köket när man använder spisen.

I en färsk undersökning av Yougov på uppdrag av Elgiganten framkommer att 19 procent av deltagarna inte har rengjort sin köksfläkt på mer än ett år. 6 procent uppger att det var mer än två år sedan man rengjorde fläkten, och 4 procent uppger att de aldrig rengör sin köksfläkt.

Men hur ofta ska man då rengöra sin fläkt för att undvika brandfara?

En tumregel är att man bör rengöra den åtminstone varje halvår, men gärna oftare. Då bör man även rengöra filtret. Är filtret svårt att få helt rent så tyder det på att det börjar bli gammalt och bör bytas ut.

Så rengör du din köksfläkt

1. Superknepet – så enkelt rengör du filtret i din köksfläkt

2. Lägg ditt filter i diskhon med diskmedel och vatten över natten. Diska sedan i diskmaskin.

Kolfilter

Ett kolfilter går inte att rengöras utan måste bytas ut med jämna mellanrum. Ta med det gamla kolfiltret till din butik, tillsammans med köksfläktens modellnummer.

Fler rengöringstips på Sköna hem

Absolut bästa sättet att rengöra ugnen – ren ättika

Så rengör du din vattenkokare snabbt och enkelt

Så rengör du mikrovågsugnen med citron (doftar underbart!)