Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jonas Gustavsson/Lina Eidenberg Adamo

Renovera kök – 12 ovärderliga tips du kommer att tacka oss för

Att renovera ett kök medför ofta en hög kostnad, just därför är det så viktigt att resultatet verkligen blir det du förväntar dig. Oavsett om du renoverar ditt kök själv eller tar in hantverkare är här några ovärderliga tips att ta med dig!

1. Smarta lösningar för elkontakter

Tänk på att det alltid behövs fler elkontakter än man tror. Fundera i ett tidigt stadium var elkontakterna behöver sitta. Var i köket behöver du belysning? Var i köket kommer du använda eldrivna apparater? Elkontakter är inte de vackraste detaljerna i köket, så tänk också på vilken typ av elkontakter du vill ha för att de inte ska sticka ut för mycket, alternativt om du vill se en finare elkontakt som en detalj.

Foto: Jonas Gustavsson

2. Funktionella detaljer i köket

Det är detaljerna som gör det. Några öppna hyllor kan skapa en luftig känsla, en arbetsyta med integrerat sopnedkast är hur smart som helst – tänk efter vilka detaljer som skulle göra det lilla extra i just ditt kök. Det är bara din egen fantasi som sätter stopp för hur resultatet kan bli.

Röret i köksön leder rakt ut till komposten.Röret i köksön leder rakt ut till komposten.Röret i köksön leder rakt ut till komposten.
Röret i köksön leder rakt ut till komposten. Foto: Mikael Lundblad

LÄS OCKSÅ: 14 Ikea-kök ur verkliga livet (Personligt utvalt, mixat och matchat!)

3. Förvaring i köket

Tänk noga igenom allt som behöver förvaring i köket. Dold förvaring för sådant som du inte vill ska synas i köket, samt kanske öppen förvaring för annat.

Foto: PERNILLA HED

4. Arbetsytor

En sak är säker i ett kök, man har alltid för lite arbetsytor. Men å andra sidan finns ju oftast en begränsning på hur mycket arbetsytor man verkligen kan ha i ett kök.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

5. Skafferi

Ett skafferi är det ultimata sättet att skaffa sig en stör mängd dold förvaring. Finns det plats för ett skafferi när du renoverar ditt kök? Det är definitivt värt att avsätta plats för, det valet kommer du garanterat inte ångra!

Foto: Karin Johansson

6. Platsbyggt kök

Ett platsbyggt kök behöver inte bli dyrare än ett kök med färdiga moduler. Är du kreativ så kan du skapa dig egna lösningar, alternativt att du gör det tillsammans med din hantverkare. Det kan bli mer kreativt, praktiskt och personligt.

Foto: Alice Johansson

LÄS OCKSÅ: 17 ursnygga vita kök att inspireras av!

7. Kryddförvaring

Kryddburkar ska inte förvaras i fläktskåpet eller ovan spisen som verkar vara allmän praxis i alla fall i lite äldre kök. Kryddor ska förvaras mörkt för att behålla arom och smak. Ska du renovera ditt kök, planera in förvaring för kryddorna direkt. Kan ses som en obetydlig detalj, men allt som kan planeras in så tidigt som möjligt gör arbetet med köket enklare och resultatet bättre.

Foto: Alice Johansson

8. Planlösning

När du ska renovera ditt kök, kika på hela planlösningen för huset. Hur ser planlösningen ut hos dig? Vilka rum ligger närmast köket? Finns det någon vägg som kan slås ut eller tas upp till exempel? Se skafferipunkten ovan. Bara din egen fantasi (och planlösningen förvisso) sätter gränser för hur smart just ditt kök kan bli.

Foto: Jonas Lundberg Photography

9. Köksö

Har du möjlighet att rita in en köksö i ditt nya kök, gör det! En köksö ger så många fördelar, bara för att nämna några: Extra arbetsyta, extra förvaring och på köpet får man en social plats i form av kökets nav där man gärna samlas av olika anledningar.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

10. Ugnens placering

Tänk utanför boxen när det kommer till ugnen. Av bara farten brukar ugnen som vanligt ritas in i marknivå. Men har du tänkt på hur många tunga plåtar du drar ur ugnen som skulle bli så mycket enklare om ugnen var placerad högre upp? Och hur ofta du sätter dig på huk för att se hur det går där i ugnen? Att placera ugnen högre upp har många fördelar. Plus att det ser rätt proffsigt ut!

Foto: Vedum

11. Förvaring i lådor

Förvaring i lådor i stället för högskåp ger ett luftigt och praktiskt kök.

Foto: Rebecca Martyn

12. Mikron

Mikron är inte den vackraste detaljen i köket, det kan vi vara överens om. Dölj mikron bakom en skåplucka, i ett skåp eller placera den i ditt blivande skafferi. Men oavsett, glöm inte att rita in mikron i din nya köksritning, annars finns risk för att den hamnar på bänkytan där den bara tar upp onödig plats. Tips: En bra plats för mikron är i ögonhöjd.

Bakom speglarna döljs köksmaskiner och utdragbara hyllor i det här lyxiga köket, och som bonus känns köket större.Bakom speglarna döljs köksmaskiner och utdragbara hyllor i det här lyxiga köket, och som bonus känns köket större.Bakom speglarna döljs köksmaskiner och utdragbara hyllor i det här lyxiga köket, och som bonus känns köket större.
Bakom speglarna döljs köksmaskiner och utdragbara hyllor i det här lyxiga köket, och som bonus känns köket större. Foto: Anne Nyblaeus

LÄS MER: Lantligt och platsbyggt i 20-talshuset – så fick John och Evelina drömköket
LÄS MER: 14 Ikea-kök ur verkliga livet (Inspireras av andras kök från Ikea)