Foto: Johan Carlson

Så inreddes köket utan väggytor – se lantliga lösningen i Gamla stan

Hur skapar man ett kök när väggytorna mest består av dörrar och fönster? I den här lägenheten i Gamla stan i Stockholm blev svaret ett lantkök i U-form.

Per Wennberg

Väggskåp var uteslutet. När det här köket skulle inredas, i en lägenhet i Gamla stan i Stockholm, gällde det att tänka smart eftersom här finns så många fönster och dörrar. Den lilla vägg som kunde användas blev den självklara platsen för ugnar, integrerad kyl och frys. Och på den lilla bit vägg som blev över sattes hyllor med svarvade konsoler. Här står saker de boende använder dagligen, som tekanna och kaffekoppar.

Rummets generösa storlek gjorde det möjligt att ha arbetsytor med två olika djupmått. Ett, på kalkstensskivan till arbetsbänken och diskplatsen, och ytterligare ett annat mått för spishällen och bardelen. Den takhängda fläkten i rostfri metall är försedd med hylla och glidskydd så att kokböcker och kryddor inte trillar ner.

Blyinfattade fönster ger avskildhet från grannarna här i Gamla stans trånga gränder

Det platsbyggda köket är ljust gråmålat, i samma färg som lister och övriga snickerier. Väggpartierna går i mörkare grått. Avståndet till grannarna blir ofrånkomligt litet här i Gamla stans smala gränder, men de vackra blyinfattade fönstren skapar avskildhet. Dess motiv och färgskiftningar är som en tavla vilken skiftar efter ljuset och tiden på dygnet.

Ett U-format platsbyggt kök blev den självklara lösningen när det saknades tillräckligt med väggyta eftersom fönster och dörrar satte gränser. Man har ändå inte gjort avkall på förvaringen, och bardisken blev pricken över i. Här finns två integrerade ugnar från Neff, integrerad kyl och frys, takfläkt Omnejd från Ikea, spishäll, Electrolux. Taklampor Sempé W 103, från Wästberg, Nordiska galleriet, tekanna Salam i porslin och rostfritt hölje, serveringskanna Alfi i metall, cylinderformad rostfri salladsskål kruka Tool 98, formgiven av Björn Dahlström, Iittala, barstolar Emily, Gärsnäs. Foto: Johan Carlson
Vid matplatsen står olika utföranden av stolarna Hedda, Linnea och Petite, alla från Gärsnäs, runt Nationalmuseumbordet Ateljé. Taklampa Pia, Örsjö belysning, keramiskt salladsfat, Walles & Walles. Diskho, Reginox. Foto: Johan Carlson
Stora glasrutor var förr dyrbara att tillverka och mycket sköra. Därför försågs fönsterglasen med mindre spröjsar, ibland var det blylister som sammanfogade mindre glasbitar till en större glasruta. Skärbräda från butiken Carl Malmsten. Foto: Johan Carlson
Arbetsskivan har försetts med en profilerad stenkant som hindrar vattnet från diskhon att rinna över. Åsa Lindströms muggar tillverkas för hand i Gustavsbergs porslinsfabrik där Åsa har sin ateljé. Hon vill att varje mugg ska kännas som en egen personlighet. Därför har alla muggar olika färger på både in- och utsida. Foto: Johan Carlson

Taklamporna, designade av Inga Sempé för Wästberg belysning, och barfåtöljen Emily, formgiven av Färg & Blanche för Gärsnäs, är perfekta balansakter som gör att det lantliga uttrycket inte tar överhanden. Och golvet, en stjärnparkett i ek, blir den eleganta ”serveringsbrickan” till hela köket.

En mix av stolar kring matbordet får en att undra: Vilken är bekvämast?

Matplatsen försågs med ett större glasparti in mot gården, långt efter det att huset byggdes. En mix av stolar kring matbordet, formgivet för Nationalmuseum i Stockholm, lättar upp stämningen och får en att undra, viken stol är bekvämast?

LÄS MER: 26 lantliga kök – underbar köksinspiration

LÄS MER: Lantligt shakerkök hos familjen Wallenstam – med vedugn för egen pizza