Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Johanna Hagbard

Så fick familjen sitt lantliga drömkök med glasveranda och sekelskiftesdetaljer

Mitt i småländska Tenhult, i ett grönt tornhus från sekelskiftet, bor familjen Isaksson. Här har de med varsam hand gett tillbaka huset dess forna glans, och innanför glasverandan med spröjsade fönster ligger familjens favoritrum - köket.

Att Lina Isaksson en dag skulle återvända till sin barndomsstad var inget hon hade räknat med, men så fort hon och hennes familj fick frågan om att ta över den vackra sekelskiftesvillan, var flytten ett faktum.

- Vi hade egentligen inga planer på att flytta, men det kändes som om det var meningen att vi skulle ta över huset, berättar Lina.

Den gröna sekelskiftesdrömmen är utsmyckad med tinnar och torn, dekorativ snickarglädje och en glasveranda med spröjsade fönster. Den idylliska innergården rymmer såväl gårdshus som köksträdgård, och huset ramas in av romantiska rosenrabatter. Innanför glasverandan ligger familjens drömkök, där matsalsdelen fullkomligt badar i ljus.

Det stora vitrinskåpet i köket består av delar av det gamla köket som återbrukats och modifierats. Det antika bordet är inropat på Lauritz och runtom står bland annat klassiska Sjuan-stolar, köpta begagnade. Taklampan är från franska Georges store.Det stora vitrinskåpet i köket består av delar av det gamla köket som återbrukats och modifierats. Det antika bordet är inropat på Lauritz och runtom står bland annat klassiska Sjuan-stolar, köpta begagnade. Taklampan är från franska Georges store.Det stora vitrinskåpet i köket består av delar av det gamla köket som återbrukats och modifierats. Det antika bordet är inropat på Lauritz och runtom står bland annat klassiska Sjuan-stolar, köpta begagnade. Taklampan är från franska Georges store.
Det stora vitrinskåpet i köket består av delar av det gamla köket som återbrukats och modifierats. Det antika bordet är inropat på Lauritz och runtom står bland annat klassiska Sjuan-stolar, köpta begagnade. Taklampan är från franska Georges store. Foto: Johanna Hagbard
Köket har öppnats upp och byggts om. Numera gör den stora köksön matlagningen till en social upplevelse. Rektangulärt vitt kakel uppsatt liggande i halvförband förstärker sekelskifteskänslan, och på väggen sitter tapeten Pil från Sandberg wallpaper. Skomakarlampan är köpt i butiken Västanhem.Köket har öppnats upp och byggts om. Numera gör den stora köksön matlagningen till en social upplevelse. Rektangulärt vitt kakel uppsatt liggande i halvförband förstärker sekelskifteskänslan, och på väggen sitter tapeten Pil från Sandberg wallpaper. Skomakarlampan är köpt i butiken Västanhem.Köket har öppnats upp och byggts om. Numera gör den stora köksön matlagningen till en social upplevelse. Rektangulärt vitt kakel uppsatt liggande i halvförband förstärker sekelskifteskänslan, och på väggen sitter tapeten Pil från Sandberg wallpaper. Skomakarlampan är köpt i butiken Västanhem.
Köket har öppnats upp och byggts om. Numera gör den stora köksön matlagningen till en social upplevelse. Rektangulärt vitt kakel uppsatt liggande i halvförband förstärker sekelskifteskänslan, och på väggen sitter tapeten Pil från Sandberg wallpaper. Skomakarlampan är köpt i butiken Västanhem. Foto: Johanna Hagbard
Den grågröna bänkskivan i granit gifter sig fint med färgen på köksluckorna. Inredningen i lådorna är i ek och här ryms vackra silverbestick.Den grågröna bänkskivan i granit gifter sig fint med färgen på köksluckorna. Inredningen i lådorna är i ek och här ryms vackra silverbestick.Den grågröna bänkskivan i granit gifter sig fint med färgen på köksluckorna. Inredningen i lådorna är i ek och här ryms vackra silverbestick.
Den grågröna bänkskivan i granit gifter sig fint med färgen på köksluckorna. Inredningen i lådorna är i ek och här ryms vackra silverbestick. Foto: Johanna Hagbard

- Ljuset i matsalen är fantastiskt, och när vi gjorde om köket var det viktigt för oss att få in ljuset även i köket. Vi valde därför att öppna upp mellan de båda rummen, berättar Lina.

Med fyra köksrenoveringar i bagaget och en stark känsla för färg och form, har Lina och David skapat ett kök som andas såväl genuint sekelskifte som modernt shakerkök. Lina driver eget företag som inredare och stylist; David jobbar som byggprojektledare på Jönköpings kommun.

När vi gjorde om köket ville vi få in mer ljus så vi valde att öppna upp mellan rummen

- Vi har renoverat flera hem tillsammans och är ett bra team. David har ett mer tekniskt tänk medan jag står för känslan och hur det ska se ut, säger Lina.

Kökets dåvarande planlösning var opraktisk och rimmade inte med familjens behov. Paret har tre småbarn och de ville ha ett större kök med mer bänkyta och fler förvaringsmöjligheter.

Luckorna i massiv furu har dekorativa dörrspeglar som går i linje med de gamla originaldörrarna. Infällda luckor med synliga gångjärn ger köket karaktär och för tankarna till förra sekelskiftets gedigna design.Luckorna i massiv furu har dekorativa dörrspeglar som går i linje med de gamla originaldörrarna. Infällda luckor med synliga gångjärn ger köket karaktär och för tankarna till förra sekelskiftets gedigna design.Luckorna i massiv furu har dekorativa dörrspeglar som går i linje med de gamla originaldörrarna. Infällda luckor med synliga gångjärn ger köket karaktär och för tankarna till förra sekelskiftets gedigna design.
Luckorna i massiv furu har dekorativa dörrspeglar som går i linje med de gamla originaldörrarna. Infällda luckor med synliga gångjärn ger köket karaktär och för tankarna till förra sekelskiftets gedigna design. Foto: Johanna Hagbard
Köket har öppnats upp mot vardagsrummet vilket ger ett bättre flöde. I hörnet ett platsbyggt skafferi med en återbrukad dörr.Köket har öppnats upp mot vardagsrummet vilket ger ett bättre flöde. I hörnet ett platsbyggt skafferi med en återbrukad dörr.Köket har öppnats upp mot vardagsrummet vilket ger ett bättre flöde. I hörnet ett platsbyggt skafferi med en återbrukad dörr.
Köket har öppnats upp mot vardagsrummet vilket ger ett bättre flöde. I hörnet ett platsbyggt skafferi med en återbrukad dörr. Foto: Johanna Hagbard
Vitrinskåpets luckor är handmålade i en grågrön nyans från Little Greene, North brink grey, en miljövänlig färg med mycket pigment.Vitrinskåpets luckor är handmålade i en grågrön nyans från Little Greene, North brink grey, en miljövänlig färg med mycket pigment.Vitrinskåpets luckor är handmålade i en grågrön nyans från Little Greene, North brink grey, en miljövänlig färg med mycket pigment.
Vitrinskåpets luckor är handmålade i en grågrön nyans från Little Greene, North brink grey, en miljövänlig färg med mycket pigment. Foto: Johanna Hagbard
De blommiga bordstabletterna har en vän till Lina gjort och servetterna är tillklippta av grovt linnetyg. Ett enkelt hampasnöre med en färggrann eternell blir en servettring.De blommiga bordstabletterna har en vän till Lina gjort och servetterna är tillklippta av grovt linnetyg. Ett enkelt hampasnöre med en färggrann eternell blir en servettring.De blommiga bordstabletterna har en vän till Lina gjort och servetterna är tillklippta av grovt linnetyg. Ett enkelt hampasnöre med en färggrann eternell blir en servettring.
De blommiga bordstabletterna har en vän till Lina gjort och servetterna är tillklippta av grovt linnetyg. Ett enkelt hampasnöre med en färggrann eternell blir en servettring. Foto: Johanna Hagbard

- Vi ville skapa ett stort härligt kök med mycket plats och yta för hela familjen att vara på. Alla ska kunna hjälpa till att laga mat eller sitta vid köksbordet och pyssla. Stora bänkytor och bra förvaring var viktiga, samtidigt som vi ville ha en platsbyggd känsla som passar husets själ.

Det befintliga köket var ett platsbyggt kök i sekelskiftesstil, och paret valde därför att fortsätta på samma linje.

- Vi har låtit återanvända så mycket som möjligt av det befintliga köket, och med hjälp av våra duktiga snickare har vi byggt om köket och tillverkat nya luckor i samma stil, förklarar Lina.

Vi ville ha en platsbyggd känsla som passar husets själ

En del av det gamla köket har i dag förvandlats till ett stort vitrinskåp. En rejäl köksö placerad mitt i köket gör matlagningen både enklare och mer social. Köket har även öppnats upp mot såväl vardagsrum som matsal, vilket skapar ett naturligt flöde i huset.

- Vi ville ha kontakt med vardagsrummet från köket, tidigare fick man gå igenom två passager mellan dessa två rum. Vi förstorade köket och öppnade upp till både matsalen och vardagsrummet. Vi har även platsbyggt ett skafferi med en dörr som kommer från mina föräldrars ladugårdsloge.

Lina älskar blommor och trädgård och hemmet är fyllt av egenplockade buketter.Lina älskar blommor och trädgård och hemmet är fyllt av egenplockade buketter.Lina älskar blommor och trädgård och hemmet är fyllt av egenplockade buketter.
Lina älskar blommor och trädgård och hemmet är fyllt av egenplockade buketter. Foto: Johanna Hagbard
En bärpaj hör sommaren till och loppisfyndat omaka porslin skapar en charmig känsla.En bärpaj hör sommaren till och loppisfyndat omaka porslin skapar en charmig känsla.En bärpaj hör sommaren till och loppisfyndat omaka porslin skapar en charmig känsla.
En bärpaj hör sommaren till och loppisfyndat omaka porslin skapar en charmig känsla. Foto: Johanna Hagbard
Mittemot skafferiet ryms kyl och frys, där sidan är klädd med tidsenlig pärlspont målad i samma kulör som köket.Mittemot skafferiet ryms kyl och frys, där sidan är klädd med tidsenlig pärlspont målad i samma kulör som köket.Mittemot skafferiet ryms kyl och frys, där sidan är klädd med tidsenlig pärlspont målad i samma kulör som köket.
Mittemot skafferiet ryms kyl och frys, där sidan är klädd med tidsenlig pärlspont målad i samma kulör som köket. Foto: Johanna Hagbard

Köket är handmålat med en miljövänlig färg med mycket pigment.

- Jag inspirerades mycket av andra köksleverantörer där de hade målat köken i mörkare gröna toner, och vi är jättenöjda med den grågröna nyansen. Vi valde att handmåla köket själva för att få en mer genuin och platsbyggd känsla och förstärka den äldre karaktären. Det tog sin tid men det var det värt.

Luckorna har dekorativa dörrspeglar som går i linje med de gamla originaldörrarna, och de synliga gångjärnen ger köket karaktär och för tankarna till förra sekelskiftet. De höga fotlisterna som löper runt köksskåpen skapar en helhetskänsla, och de grågröna luckorna gifter sig fint med bänkskivan. 

- Vi valde en grågrön bänkskiva i granit, som färgmässigt passar bra i huset och tar upp den gröna färgen i luckorna. Dessutom är den väldigt tålig.

Mycket av det tidigare köket har använts till att tillverka de nya luckorna

Inredningen i huset går hand i hand med husets karaktär där arvegods och antika möbler avlöser varandra. Den harmoniska färgskalan tillsammans med vackra brädgolv och romantiska tapeter skapar ett varmt och personligt hem. Det stora matbordet i köket är ett auktionsfynd, och bjuder allt som oftast in till kreativa projekt.

- Vårt hem är ett levande hem där det alltid finns utrymme för kreativa idéer för både stora och små.

LÄS MER: Sober lyx hos Åsa Ingrosso: ”Man ska kunna få hotellkänslan hemma”

LÄS MER: 60-talsteak, Svenskt tenn och magisk utsikt – välkommen till arkitektens skärgårdsdröm