Foto: Rebecca Martyn

Paret byggde drömköket själva från grunden

Med Alexandras öga för färg och form, och Magnus erfarenhet inom finsnickeri förverkligade paret drömmen om att bygga ett eget kök. Resultatet blev ett vackert kök för dagens behov men med gammaldags uttryck.

Anna Bjelkholm

När Alexandra Löfgren och Magnus Jakobsson köpte det fallfärdiga men charmiga 1920-talshuset var det i stort behov av renovering.

– Det fanns en klausul i köpekontraktet som sa ungefär ”det finns inga dolda fel, ni köper det ni ser – det vill säga många synliga fel”, berättar Alexandra. Vi upptäckte snart att alla takstolar var genomruttna, att det knappt fanns isolering och att det var hål rakt igenom karmen på fönstren.

HEMMA HOS ALEXANDRA & MAGNUS

Här bor: Alexandra Löfgren, 30, Magnus Jakobsson, 31, och sonen Matteo, 1.

Gör: Alexandra är redovisningsekonom och Magnus är snickare på Landala Bygg.

Var: Mölndal, Göteborg. Bor: Ett totalrenoverat hus från 1923 på 100 kvm fördelat på 5 rum och kök.

Instagram: @alexandra.lofgrens

Köket är platsbyggt från grunden av Magnus, och luckorna som är beställda från Järfälla kök har handmålats med pensel i en specialblandad kulör för en mer genuin känsla. Bänkskivan är en grå Jämtlandskalksten och fortsätter en bit upp på väggen som stänkskydd. Fläkt från Fjäråskupan. Foto: Rebecca Martyn
Alexandra Löfgren och Magnus Jakobsson med sonen Matteo. Foto: Rebecca Martyn
Pärlsponten på väggen ger köket karaktär och är målad i kulören Tidlös från Jotun. Golvet är ett vitpigmenterat furugolv från Baseco. Foto: Rebecca Martyn
Knopplisten kommer från Norrgavel och rymmer vackra köksredskap. Tillsammans med pärlsponten på väggen skapar den en ombonad känsla. Foto: Rebecca Martyn

Paret kom ganska snabbt fram till att köket skulle flyttas till en annan del av huset och att murstocken måste rivas.

– Vi ville skapa en mer naturlig planlösning och göra köket socialare, berättar Alexandra. Magnus arbetar som snickare och hade länge funderat på att platsbygga ett kök helt från grunden. Det tar väldigt mycket mer tid än att beställa ett kök, men vi bestämde oss ändå för att bygga helt själva.

Inspirationen kom från klassiska engelska shakerkök med sina handmålade ramluckor.

– Vi ville skapa ett modernt kök i äldre stil för att förstärka 1920-talskänslan. Vi tycker att vi funnit en perfekt planlösning, med diskho vid fönstret och stor köksö mitt i rummet.

Färgen på luckorna är en egen blandning, med kulören Hardwick white från Farrow & Ball som inspiration. Beslagen kommer från Specialbeslag. I taket sitter vita porslinssocklar, Basic från Ifö electric, och över köksön hänger en pendelarmatur från Mio.Ugnarna är från Siemens. Foto: Rebecca Martyn
På den långa knopplisten byts detaljerna ut efter humör och säsong. Foto: Rebecca Martyn
Paret tänkte noga efter hur de ville använda köket och utgick från det i planlösningen. ”Exempelvis vill man kunna öppna kylskåpsdörren enkelt från där man står och lagar mat. Och om man gillar att vara fler i köket är det bra att tänka på stora ytor för fler kockar”, säger Alexandra. Foto: Rebecca Martyn

Gott om förvaring, rejäla arbetsytor och ett stort skafferi stod också högt på önskelistan.

– Vi mätte, och mätte, och mätte, för att få till de perfekta måtten på alla stommar. Sedan lät vi delar till stommarna sågas upp, och så var det bara att börja sätta ihop dem, berättar hon.

Skåpen har infällda luckor och dekorativa speglar som går i linje med husets gamla dörrar. Luckorna beställdes från ett finsnickeri och har sedan målats för hand med pensel för att få en gammaldags känsla. Men att hitta den rätta färgen var lättare sagt än gjort.

– Oj, vad vi provmålade! Vi tycker att man ska våga annat än vitt. Det finns otroligt många fina kulörer som passar bra för kök. X antal provburkar senare fastnade vi för en färg från Farrow and Ball som heter Hardwick white. Men vår målare menade att den färgen inte är idealisk för kök och föreslog en tåligare färg med den kulören som utgångspunkt.

Gott om förvaring, rejäla arbetsytor och ett stort skafferi stod också högt på önskelistan. Foto: Rebecca Martyn
Foto: Rebecca Martyn
Skåpen har infällda luckor och dekorativa speglar som går i linje med husets gamla dörrar. Foto: Rebecca Martyn

Själva köksrenoveringen tog inte mer än tre veckor, och Magnus gjorde allt arbete själv, förutom el och vatten. Nöjdast är paret med den stora köksön som är placerad mitt i köket, även om den först var föremål för diskussion.

– Magnus var tveksam till om vi skulle få plats med en köksö – men jag menade att den var den viktigaste detaljen i hela köket, säger Alexandra och fortsätter:

– Vi gillar att ha rejält med arbetsytor och det lyckades vi verkligen få. Vi är även förtjusta i den fina kalkstenen på bänkarna, även om den är otroligt känslig och lätt får fläckar.

Parets bästa tips när man planerar kök är att maximera förvaringen, och att strukturera med lådor i lådorna. Samt göra många eluttag.

– Det går inte att få för många eluttag i ett kök!