Öppen planlösning – optimalt för minnet

Du har säkert varit med om det någon gång, du tappar minnet när du lämnat ett rum för ett annat. Vad var det du skulle göra här nu igen? Det finns en vetenskaplig förklaring till detta, och en lösning på ditt problem!

Enligt Gabriel Radvansky, professor i psykologi vid Notre Dame universitetet i Indiana, kan en öppen planlösning vara positivt för ditt minne. Till Daily Mail säger han att gå genom en dörr kan ibland ha den effekten att ditt minne raderas, det du hade i huvdet i det ena rummet försvinner helt enkelt på väg till det andra rummet.

Normalt sätt är denna funktion bara bra, eftersom det gör det lättare att fokusera på vad som pågår just här och just nu, förklarar Radvansky vidare, men det är ju mindre bra om vi helt tappar bort vad vi höll på med så fort vi kliver genom dörren och in i ett annat rum.

Nu är det ju lite drastiskt att börja riva väggar bara för minnets skull. Det finns en enklare väg att gå enligt professor Radvansky, du kan skapa minneshjälper på olika sätt. Om du till exempel är på väg till köket för att hämta en skål, forma då händerna till en imaginär skål som du bär med dig. Och hjälper inte det, återvänd då till det rum du var i från början och försök återskapa ditt minne, föreslår Gabriel Radvansky.

Källa: Daily Mail

Du kanske också är intresserad av:

17 inredningshemligheter som gör stor skillnad i hela hemmet

18 kreativa förslag på öppen förvaring i köket

19 smarta sätt att använda självhäftande krokar i ditt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + 4 Vitvinsglas från Iittala 299 kr. Köp nu!