Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Martin Cederblad

Ont om förvaring i köket? Smarta lösningen som räddar platsbristen

Med ekluckor, handslaget kakel och konst har Helene och Göran skapat ett praktiskt kök som samlar höga trivselpoäng. Och i stället för att bygga om hela köket för att få mer plats för husgeråden har de satsat på smart förvaring som framhäver kökets alla vackra ting.

I sitt 70-talshus i skånska Viken bor Helene och Göran nära stranden och havet. Här har paret, med numera utflugna barn, bott i närmare 20 år.

För några år sedan bestämde de sig för att ge köket ett lyft. De lät riva väggen mellan kök och vardagsrum, och den öppna planlösningen kändes genast självklar.

Kökets ekluckor kommer från Ikea och heter Hyttan. Bänkskivan i betong har paret tillverkat själva. Kaklet är från Fired earth och diskmaskinen från Asko. Vassa saker bör inte ligga löst i låda – här blir kniven och saxen dekorativa vägg-prydnader ihop med ett knippe chili.Kökets ekluckor kommer från Ikea och heter Hyttan. Bänkskivan i betong har paret tillverkat själva. Kaklet är från Fired earth och diskmaskinen från Asko. Vassa saker bör inte ligga löst i låda – här blir kniven och saxen dekorativa vägg-prydnader ihop med ett knippe chili.Kökets ekluckor kommer från Ikea och heter Hyttan. Bänkskivan i betong har paret tillverkat själva. Kaklet är från Fired earth och diskmaskinen från Asko. Vassa saker bör inte ligga löst i låda – här blir kniven och saxen dekorativa vägg-prydnader ihop med ett knippe chili.
Kökets ekluckor kommer från Ikea och heter Hyttan. Bänkskivan i betong har paret tillverkat själva. Kaklet är från Fired earth och diskmaskinen från Asko. Vassa saker bör inte ligga löst i låda – här blir kniven och saxen dekorativa vägg-prydnader ihop med ett knippe chili. Foto: Martin Cederblad
Det lackröda matbordet är danskt och köptes av kompisar som skulle flytta till mindre bostad. Karmstolar av Hans Wegner. Tavelväggen ger extra personlig prägel åt matplatsen. Konsten är inköpt på Magasin36 i Höganäs, Miròmuseets shop i Barcelona och på olika resor. Helenes färgglada samling av ljuslyktor är en humörhöjare, liknande i återvunnet glas finns på Walles & Walles i Stockholm.Det lackröda matbordet är danskt och köptes av kompisar som skulle flytta till mindre bostad. Karmstolar av Hans Wegner. Tavelväggen ger extra personlig prägel åt matplatsen. Konsten är inköpt på Magasin36 i Höganäs, Miròmuseets shop i Barcelona och på olika resor. Helenes färgglada samling av ljuslyktor är en humörhöjare, liknande i återvunnet glas finns på Walles & Walles i Stockholm.Det lackröda matbordet är danskt och köptes av kompisar som skulle flytta till mindre bostad. Karmstolar av Hans Wegner. Tavelväggen ger extra personlig prägel åt matplatsen. Konsten är inköpt på Magasin36 i Höganäs, Miròmuseets shop i Barcelona och på olika resor. Helenes färgglada samling av ljuslyktor är en humörhöjare, liknande i återvunnet glas finns på Walles & Walles i Stockholm.
Det lackröda matbordet är danskt och köptes av kompisar som skulle flytta till mindre bostad. Karmstolar av Hans Wegner. Tavelväggen ger extra personlig prägel åt matplatsen. Konsten är inköpt på Magasin36 i Höganäs, Miròmuseets shop i Barcelona och på olika resor. Helenes färgglada samling av ljuslyktor är en humörhöjare, liknande i återvunnet glas finns på Walles & Walles i Stockholm. Foto: Martin Cederblad

Heta kökstrenderna just nu: Räfflat trä och mörk dramatik med accenter

Nu fick man plats med en generös köksö som omgående kom att bli den naturliga samlingspunkten. Det är här familj och vänner ofta stannar till långt in på småtimmarna när middagen är avslutad.

Just plats var något av en bristvara i köket, speciellt för förvaring. Men i stället för att bygga om ännu mer löste Helene och Göran det med öppna hyllplan för vardagligt glas och porslin, och ett stort, vackert vitrinskåp för serveringsfat, skålar, finare porslin och större husgeråd.

Öppna hyllor är överskådliga och passar för det man använder varje dag. Konsolen i mässing är från Housedoctor, glasskivorna är beställda hos glasmästare. Burk med mässingslock från Olsson & Jensen, glas på fot från Iittala, muggar med figurer från butiken Nicobar i Delhi, Indien.Öppna hyllor är överskådliga och passar för det man använder varje dag. Konsolen i mässing är från Housedoctor, glasskivorna är beställda hos glasmästare. Burk med mässingslock från Olsson & Jensen, glas på fot från Iittala, muggar med figurer från butiken Nicobar i Delhi, Indien.Öppna hyllor är överskådliga och passar för det man använder varje dag. Konsolen i mässing är från Housedoctor, glasskivorna är beställda hos glasmästare. Burk med mässingslock från Olsson & Jensen, glas på fot från Iittala, muggar med figurer från butiken Nicobar i Delhi, Indien.
Öppna hyllor är överskådliga och passar för det man använder varje dag. Konsolen i mässing är från Housedoctor, glasskivorna är beställda hos glasmästare. Burk med mässingslock från Olsson & Jensen, glas på fot från Iittala, muggar med figurer från butiken Nicobar i Delhi, Indien. Foto: Martin Cederblad
Show off! Vissa frukter och grönsaker behöver inte förvaras i kyla, tack och lov, en del mår till och med bättre i rumstemperatur. En vacker skål som ramar in gör inte saken sämre, menar Helene.Show off! Vissa frukter och grönsaker behöver inte förvaras i kyla, tack och lov, en del mår till och med bättre i rumstemperatur. En vacker skål som ramar in gör inte saken sämre, menar Helene.Show off! Vissa frukter och grönsaker behöver inte förvaras i kyla, tack och lov, en del mår till och med bättre i rumstemperatur. En vacker skål som ramar in gör inte saken sämre, menar Helene.
Show off! Vissa frukter och grönsaker behöver inte förvaras i kyla, tack och lov, en del mår till och med bättre i rumstemperatur. En vacker skål som ramar in gör inte saken sämre, menar Helene. Foto: Martin Cederblad
Ont om förvaring i köket? En underskattad och betydligt enklare lösning än att bygga om köket är det rejäla vitrinskåpet. Ett tittskåp som slukar hur mycket husgeråd som helst, och är extra praktiskt för stora serveringsfat och skålar. Detta skåp från Olsson & Jensen.Ont om förvaring i köket? En underskattad och betydligt enklare lösning än att bygga om köket är det rejäla vitrinskåpet. Ett tittskåp som slukar hur mycket husgeråd som helst, och är extra praktiskt för stora serveringsfat och skålar. Detta skåp från Olsson & Jensen.Ont om förvaring i köket? En underskattad och betydligt enklare lösning än att bygga om köket är det rejäla vitrinskåpet. Ett tittskåp som slukar hur mycket husgeråd som helst, och är extra praktiskt för stora serveringsfat och skålar. Detta skåp från Olsson & Jensen.
Ont om förvaring i köket? En underskattad och betydligt enklare lösning än att bygga om köket är det rejäla vitrinskåpet. Ett tittskåp som slukar hur mycket husgeråd som helst, och är extra praktiskt för stora serveringsfat och skålar. Detta skåp från Olsson & Jensen. Foto: Martin Cederblad

Tre heta köksstilar vi vill se mer av: herrgård, retro och lantlig industri

Köksluckorna i ek är Hyttan från Ikea, bänkskivan är egenhändigt tillverkad i betong, och materialen samspelar fint med de rostfria vitvarorna. Detaljer, som konsoler till hyllplanen och handtag, är av mässing.

Väggarna vid kökets arbetsytor är klädda i ett handgjort hamrat kakel från Fired earth. Den charmigt ojämna ytan gör att man känner handens närvaro, och tillför köket extra karaktär, värme och liv.

Ur Sköna hem nr 2, 2022.

LÄS MER: Lantligt och platsbyggt i 20-talshuset – så fick John och Evelina drömköket 

LÄS MER: Familjen förvandlade våning från 1600-talet till sitt drömhem – med magiskt kök av Ikea-stommar!

LÄS MER: Lantligt shakerkök hos familjen Wallenstam – med vedugn för egen pizza