Nybyggt kök med fria ytor och plats för umgänge

När familjen byggde hus var utformningen av köket viktigast. Fria ytor, plats för umgänge och smidig matlagning gör köket till husets mittpunkt.

Kökets utformning har byggts upp kring köksön, där de båda vuxna kan laga mat tillsammans utan att behöva stå med ryggen mot varandra, och en "teknikvägg" där alla vitvaror samlats. Två hoar underlättar också gemensam matlagning. Planlösningen blev öppen, med utgång till trädäcket och trädgården, för att kännas generös och anpassad för både stora och små.

Ljust, tidlöst – och användarvänligt. Tolixpallar gör köksön till ett trevligt barhäng. Köket med skåp– och lådfronter, stommar, beslag och bänkskiva i kompaktlaminat är platsbyggt av Ballingslöv. Ugn, mikro, kyl, frys, vinkyl och fläkt, Siemens. Spotlights i koppar, Star, av Jonas Bohlin, övriga lampor är tillverkade av enkel armatur och textilsladd. Köket är också utrustat med ett inbyggt högtalarsystem, Speakercraft, med Sonos styrsystem. Golvet i ek är från Rappgo.

Foto: REBECCA MARTYN

Trevliga småsaker gör sig på öppna hyllplan: loppisfynd, ärvt Ostindiaporslin, flaskor från Ikea och karaff från Orrefors. Diskho, Intra frame, med blandare från Bianco.

Foto: REBECCA MARTYN

Matplatsen har en härlig känsla av glasveranda. Stolar Gärsnäs, design Åke Axelsson, bord, Ikea. Taklampor köpta på Blocket fick en modernare utseende då glaskuporna togs bort.

Foto: REBECCA MARTYN

Svart trådback från Nicolinas florist, morteln kommer från en liten butik i Sölvesborg.

Foto: REBECCA MARTYN

Vinkyl från Siemens och köksassistent Kitchen aid.

Foto: REBECCA MARTYN

Publicerad i Sköna hem nr 11, 2013.

Läs också:

Franskt bistrokök med marockanskt golv

Förnyat 1800-tal – lantkök i modern tappning

Danskt designat kök med vardagsrumskänlsa

Toppmodernt minimalistiskt kök där allt går att dölja

15 detaljer som kommer få ditt kök att sticka ut

22 tecken på att du lever i ett renoveringskaos

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + lyxiga produkter från Rituals för endast 199 kr. Köp nu!