Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Sköna hem i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Olivia Flodén

Lantligt shakerkök hos familjen Wallenstam – med vedugn för egen pizza

Hos familjen Wallenstam går det skräddarsydda hantverksköket i linje med husets stil där hållbara materialval möter modern standard. Här står ofta traditionell husmanskost och egenskjutet vilt på menyn.

Anna Bjelkholm

Beläget intill en sjö, strax utanför Göteborg, ligger familjen Wallenstams hem. Den ståtliga villan med imponerande uppsyn och symmetrisk arkitektur uppfördes 1931 av Högre latinläroverket, i syfte att agera idrottsgård åt skolans elever. I dag, nästan 100 år senare, har Madeleine Wallenstam med familj tagit över rodret och genom en varsam renovering återgett huset dess forna glans.

- Vi ville behålla så mycket originaldetaljer som möjligt och tog därför hjälp av en arkitekt. Det var viktigt för oss att bevara planlösningen och att all design skulle vara tidsenlig, men i kombination med moderna lösningar för att göra huset mer energieffektivt, förklarar Madeleine.

All design skulle vara tidsenlig, men i kombination med moderna lösningar

Det gamla köket var litet och opraktiskt, och Madeleine och hennes man Samuel drömde om ett stort kök med plats för familj och vänner.

- Köket ligger på samma plats som förr, men det tidigare flödet var vi inte så nöjda med. Trapphuset låg som en klump i ena sidan av köket och upptog stor yta, säger Madeleine. Med hjälp av arkitekten flyttades trapphuset till det stora vardagsrummet och vi fick då till ett fint flöde och ett betydligt rymligare kök.

Madeleine älskar att baka och just lantbröd ligger henne varmt om hjärtat. Foto: Olivia Flodén
Det rymliga köket är tillverkat av Asteberg i massivt trä som handmålats i en behaglig grön nyans, Green leaf från Jotun. De infällda luckorna har dekorativa speglar som går i linje med husets gamla originaldörrar. Kaklet kommer från Stiltje, modell Tundra. Spisen med dubbla ugnar kommer från Ilve. Allt är platsbyggt efter paret Wallenstams önskemål, till och med hundarna har en skräddarsydd matplats i ena gaveln på köksön. Foto: Olivia Flodén
Så kallade pocket doors, dörrar som skjuts in i sidorna vid öppning, var ett av Madeleines önskemål. I detta skåp står hennes favoritpryl i köket, kaffemaskinen. Foto: Olivia Flodén
Lådorna har skräddarsydd inredning, och vackra snickeridetaljer förhöjer känslan. Mellan skåpen syns dekorativa kannelyrer i form av frästa spår. Foto: Olivia Flodén
Innanför dörrarna syns sinkade lådor i oljad ek och tidstypisk pärlspont klär skåpens insida. Här förvaras kryddor och kokböcker på armlängds avstånd. Foto: Olivia Flodén
Matplatsen har rogivande utsikt över sjön. En platsbyggd soffa löper under fönstret och binder ihop vitrinskåpen. Foto: Olivia Flodén
Matbordet i ek är tillverkat på beställning av Rickard Ekmans snickeri i Mölndal. Foto: Olivia Flodén

Parets vision var att skapa ett tidsenligt och funktionellt, men framför allt socialt kök.

- Vi älskar att laga mat, och för oss är köket det viktigaste rummet i hela huset, berättar Madeleine.

Med fyra köksrenoveringar i bagaget påbörjade paret resan mot sitt nästa drömkök, ett grönt shakerkök i linje med husets stil. Efter att ha tagit in offerter från flera olika köksföretag föll valet på Asteberg, ett lokalt snickeri som skräddarsyr hantverkskök.

- De förstod snabbt vad vi var ute efter, och vi kom mycket bra överens. Dessutom ligger snickeriet nära oss rent geografiskt så att vi enkelt kunde åka dit för att ta viktiga och snabba beslut samt se köket växa fram, säger Madeleine.

Det gedigna köket uppgår till nära 40 kvadratmeter och här finns gott om arbetsytor och praktisk förvaring. Ena kortsidan av köket har en väl tilltagen diskho och dubbla diskmaskiner, och på andra kortsidan ligger matplatsen med en platsbyggd soffa och utsikt över sjön.

I det gula »Toscanarummet« varvas bakning av surdegsbröd med stenugnsbakad pizza

I anslutning till köket ligger även ett stort skafferi och kylrum, och dubbla glasdörrar leder till det inglasade uterummet som familjen kallar ”Toscanarummet”.

- Uterummet används flitigt. Barnen och hundarna tränger gärna ihop sig i soffan framför barnprogram när matlagningen är i full gång. Vi äter i stort sett alla måltider där.

För Madeleine var det viktigt med så kallade ”pocket doors”, dörrar som är inskjutna i sidorna när skåpet är öppet, medan Samuel önskade två ugnar samt ismaskin. För att maxa matlagningsdelen planerades spis och ugn på ena långsidan med bra arbetsytor och många skåp för att enkelt kunna nå alla köksredskap.

- Utgångspunkten har varit att skapa så effektiva arbetsstationer som möjligt, med allt man vill ha nära sig när man lagar mat eller står vid diskhon, säger Madeleine.

Hundarna Ajax och Zorro, 11 respektive 1 år, har fått en egen matplats köket. Foto: Olivia Flodén
Ett klassiskt Höganäskrus rymmer köksredskapen, och tillsammans med en mortel och en glasburk med torkad svamp är de ett vackert stilleben i köket. Foto: Olivia Flodén
Massivt skärblock i ek med läderhandtag blir en snygg detalj i köket, och har sin givna plats. Foto: Olivia Flodén
Vedugnen i uterummet kommer från Tulikivi och går ofta varm. På helgerna varvas surdegsbröd med stenugnsbakad pizza. Rummet kallas av familjen för ”Toscanarummet” och här råder en varm färgpalett som för tankarna till sydligare breddgrader. Golvet Reclaimed fishbone i färgen Pastel kommer från Stiltje, och fiskbensmönstret skapar en härlig orangerikänsla. Kök från Asteberg, målat i kulör S 5000-N. Foto: Olivia Flodén
Skjutdörrar mellan kök och grovkök medger ett smidigt flöde. Foto: Olivia Flodén

Till vänster om spisen finns en liten ho där man kan fylla och tömma vatten snabbt till matlagningen samt med kokhett vatten i kranen för ytterligare effektivitet. Vänder man sig om från spisen finns kyllådor i köksön så man snabbt kan nå smör, grädde och fonder.

Den stora köksön möjliggör en drygt tre meter lång arbetsyta, och den gedigna bänkskivan i ek har Madeleine handplockat. Ena långsidan utgör perfekt barhäng och på kortsidan ryms hundarnas matplats.

När man planerar kök är det viktigt att man är noga med flödet och detaljerna

- När man planerar kök är det viktigt att man är noga med flödet och detaljerna. Tänk efter vad behovet är vid varje station och se till att du kan jobba effektivt. Gå inte bara på vad som är modernt, våga köra på det du själv trivs med och gillar, det är mest hållbart i längden.

Kökets alla material är valda med omsorg. - Vi vill ha naturmaterial så långt det går då vi tycker att det känns varmare och mer personligt, säger Madeleine. Det blev målade luckor och en stålgrå granitskiva som är extremt tålig. Den pigmentinoljade bänkskivan i ek på köksön passar fint till det syrabehandlade ekgolvet. Pärlsponten kändes helt given för oss med dess lantliga uttryck.

Familjen tillbringar nästan all tid i köket där matlagning, läxläsning och umgänge avlöser varandra.

- Jag står för vardagsmaten och lagar gärna husmanskost, medan Samuel står för de mer avancerade och kulinariska måltiderna, säger Madeleine. Vi är 98 procent av vår vakna hemmatid i köket, det är här hela familjen hänger.

LÄS MER: Lyxigt jättekök med loungekänsla och vågade färgval hos Kristina och René

LÄS MER: Så fick familjen sitt lantliga drömkök med glasveranda och sekelskiftesdetaljer