Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
När Evelina och John flyttade in i huset var köket ett litet och opraktiskt 90-talskök.
När Evelina och John flyttade in i huset var köket ett litet och opraktiskt 90-talskök.
När Evelina och John flyttade in i huset var köket ett litet och opraktiskt 90-talskök.
När Evelina och John flyttade in i huset var köket ett litet och opraktiskt 90-talskök. Foto: Alice Johansson

Lantligt och platsbyggt i 1920-talshuset – så fick John och Evelina drömköket

När Evelina och John köpte drömhuset i Göteborg ville de skapa ett kök som går hand i hand med husets stil. Med omsorgsfulla val och gedigen design har de fått ett tidlöst och funktionellt kök.

Anna Bjelkholm

Läkarparet Evelina och John gick på visningen av 20-talsradhuset i kvarteret Jakobsdal i Göteborg mest för skojs skull.

– Det kändes som ett drömhus vi aldrig skulle ha råd med, berättar Evelina. Men efter fem minuters titt konstaterade vi att det var perfekt för oss, och kunde inte låta bli att lägga ett bud.

Det kändes som ett drömhus vi aldrig skulle ha råd med

Några veckor senare var huset deras, och en omfattande renovering påbörjades med fokus på att återställa huset till dess ursprungliga utseende. Efter att ha betat av huset rum för rum kom turen till köket: ett litet och opraktiskt 90-talskök i fransk lantlig stil.

Under renoveringen revs en vägg i köket vilket limträbalken i taket vittnar om. Köket är platsbyggt av snickeriet Taras Hallgren & son. Matbordet kommer från &Tradition och runt om står Wegners klassiska Y-stolar. Över bordet hänger två exemplar av Semi pendel från Gubi. På golvet ligger originalparkett och ett slipat kalkstensgolv från Lindanäs. Foto: Alice Johansson
Gasspisen från Bertazzoni är 90 cm bred och har dubbla ugnar. Fläkten kommer från Fjäråskupan. Skärbrädor från Kuriosa krus. Foto: Alice Johansson

Inspiration från klassiska engelska shakerkök

– Det fanns knappt någon förvaring, så porslin och kastruller fick stå framme på hyllor. Vi beslutade oss för att riva ut allt och börja om från början, säger Evelina.

Väggen mot det intilliggande rummet revs varpå kökets yta fördubblades. Nu kunde Evelina bocka av önskemål nummer ett i det nya köket: att kunna blicka ut mot trädgården när hon diskar.

Vi beslutade oss för att riva ut allt och börja om från början

En förutsättning för att kunna realisera köksplanerna var att sänka golvet i det gamla köket till samma nivå som fiskbensparketten i rummet intill.

Evelina och John hade en tydlig bild av hur köket skulle se ut och vilka funktioner som skulle rymmas. De hämtade mycket inspiration från klassiska engelska shakerkök. Visionen var att skapa ett ljust, luftigt och funktionellt kök som går i linje med husets stil.

– Möjligheten att skräddarsy köket och kunna gå ifrån standardmått var viktig för oss.

Den gråbruna kalkstenen Azul valverde från Portugal har tydliga inslag av fossiler och fortsätter en bit upp på väggen som stänkskydd. Blandare i krom från Sekelskifte, i serien Oxford. Foto: Alice Johansson
Skafferiet är den funktion familjen är mest nöjd med i köket, och här ryms såväl specerier och oljor som mikrovågsugn. Köket är tillverkat av Taras Hallgren & son, och innanför skåpluckorna syns sinkade lådor i vitek. Foto: Alice Johansson

För att ta vara på varje centimeter platsbyggdes köket av en snickare. Valet av leverantör föll på Taras Hallgren & son, ett snickeri i Göteborg som funnits sedan 1923 och är specialiserade på kökstillverkning.

– Vi hade sett flera kök de gjort som vi gillade, och kände förtroende för dem, berättar Evelina.

Vi ville skapa ordentligt med arbetsyta och har gått ifrån standardmåttet på bänkskivor, i stället har vi ett djup på 70 centimeter, det gör enorm skillnad

Gott om förvaring, rejäl arbetsyta och ett stort skafferi stod på önskelistan, och paret fick praktiska råd gällande material och lösningar.

– Vi ville skapa ordentligt med arbetsyta och har gått ifrån standardmåttet på bänkskivor, i stället har vi ett djup på 70 centimeter, det gör enorm skillnad. Bänkskivan fortsätter även upp på väggen som stänkskydd, både praktiskt och snyggt.

För att ta vara på varje centimeter platsbyggdes köket. Pärlspont bakom de öppna hyllorna ger köket karaktär och harmonierar med husets ålder. De infällda luckorna i massiv furu har dekorativa speglar i samma stil som husets gamla originaldörrar och är penselmålade i kulören French gray från Farrow & Ball. Foto: Alice Johansson
Intill köket ligger vardagsrummet och den vackra fiskbensparketten i original löper vidare in i detta rum. Vitrinskåpet blir en förlängning av köket och sväljer finporslinet. Väggfärgen är Sand från Jotun. Foto: Alice Johansson

Luckorna i massiv furu har dekorativa speglar i samma stil som husets gamla originaldörrar. Med infällda luckor och skålhandtag har köket en karaktär som för tankarna till 20-talets gedigna design. När man öppnar skåpen möts man av vackra detaljer i ek som gifter sig fint med golvets fiskbensparkett. Luckorna är penselmålade med en grågrön kulör från Farrow & Ball.

– Skafferiet är jag mest nöjd med, det är både praktiskt och vackert att se på, säger Evelina.

Skafferiet är jag mest nöjd med, det är både praktiskt och vackert att se på

Familjen, som de senaste åren vuxit från två till fyra medlemmar, tillbringar mycket tid tillsammans i köket. John älskar att laga mat och har ofta en gryta puttrande på spisen.

– John har varit drivande i spisfrågan och önskade gasspis samt dubbelugn. Själv föredrar jag kaffemaskinen, och brukar försöka mig på lite ”latte-art”, skrattar Evelina.

Tre heta köksstilar: herrgård, retro och lantlig industri

Evelina arrangerar blommor i det platsbyggda drömköket. Foto: Alice Johansson
En vacker bukett i det vackra lantliga köket. Foto: Alice Johansson

EVELINA OCH JOHNS BÄSTA TIPS FÖR ATT LYCKAS MED KÖKET:

• Planera efter vad som är mest praktiskt först, och sätt därefter estetiken.

 

• Försök att visualisera köket genom att måtta upp djupet på bänkar osv. på plats så du får en uppfattning om rymden.

 

• Tumma inte på detaljerna, de kan vara helt avgörande för hur känslan av köket blir i slutänden.

 

• Välj inte kök efter vad som är trendigt just nu, då är risken stor att man tröttnar och vill göra om. Satsa hellre på ett tidlöst kök som passar husets stil.

 

• Tänk hållbarhet! Ett penselmålat kök kan enkelt bättras på där det blir avskavt, eller rentav målas om.

Ur Sköna hem nr 2, 2022.

LÄS MER: Så gjorde paret om husets tre kök: ”Det känns som att vi bor i en saga”

LÄS MER: Lantligt shakerkök hos familjen Wallenstam – med vedugn för egen pizza