Köksinspiration: 7 vackra sekelskifteskök och detaljerna som gör det

Ett kök i sekelskiftesstil skulle kunna sammanfattas som rustikt, elegant lantligt. Planerar du ett kök i sekelskiftesstil? Här har vi samlat några inspirationsbilder från olika sekelskifteskök.

Vad karaktäriserar ett sekelskifteskök?

Ett sekelskifteskök är maffigt och karaktäriseras bland annat av höga, djupa platsbyggda skåp. Skåpluckorna är profilerade, och/eller vitrinskåp med glasdörrar. Vidare en rejäl spis och gott om arbetsyta.

I ett sekelskifteskök arbetade husets eller våningens anställda med att laga mat och förbereda stora middagar, vilket gjorde att arbetsyta och förvaring var viktiga komponenter. Arbetsyta och förvaring är lika viktiga för oss idag, vilket gör att ett sekelskifteskök känns helt rätt i tiden.

En stor porslinsho jämte en väl tilltagen spis och likaledes rejält tilltagen fläktkåpa är signifikant för ett sekelskifeskök. Färgskala i svart-vitt, detaljer i mässing, cararramarmor och vacker belysning.

1. Modernt sekelskifteskök

Effektfull färgsättning med mörkt grått tillsammans med vita överskåp. Fläktkåpan och spisen intar sin plats, likt marmorbänken.

2. Mässingsdetaljer i sekelskifteskök

Sekelskiftesstil med en djup porslinsho och mässingsdetaljer i form av tidstypiska blandare.

3. Mobil köksö

Sekelskifteskök, generöst med arbetsyta, bänkskivor i cararramarmor och vacker belysning. Därtill den mobila köksön som gärna får vara ett gammalt antikt bord. Både vackert och extra arbetsyta och förvaring.

4. Platsbyggda arbetsbänkar och profilerade luckor

Platsbyggt och gediget är också signifikant för ett sekelskifteskök. Notera den vackra taklampan ovan arbetsbänken. Spröjsade fönster tillför det lilla extra, men som inte är alla förunnat, det är inte alla som bor i ett hus från förra sekelskiftet. Det hindrar ju dock ingen från att inreda sitt kör därefter.

[adSpace placement="auto"]

5. Köksö

Addera gärna en köksö för extra arbetsyta. Vi noterar alla andra sekelskifesdetaljer i detta köket. Extra vacker är den stora runda lampan ovan köksön.

6. Spisen

Uppdaterat sekelskifte med duvblåa skåpluckor och gräddvit Aga-spis. Just en Aga-spis kanske inte är möjligt att införskaffa, det finns betydligt billigare och modernare spisar. Men tänk på stilen om du ska skapa ett sekelskifteskök. Det blir inte samma känsla om du väljer en modern och stilren ugn.

Bildkällor: housetohome.co.uk, houzz.com, extendcreative.com, clippings.gardenweb.com, digsdigs.com

Inspirerad? Läs också:

Letar du köksinspiration? Här är 21 moderna och stilrena kök

Inte en enda vit vägg i den tidlöst vackra sekelskiftesvåningen

Sekelskiftesvilla ritad av Loa Falkmans farfar