Foto: Alice Johansson/Christer Vallstrand

31 lantliga kök – underbar köksinspiration

Ett lantligt kök med pärlspont, mönstrade tapeter, diskho i porslin och rustika möbler är något vi många som drömmer om. Här finns underbar inspiration för lantköket, allt från modernt lantligt till torp-romantik!

1. Lantligt och platsbyggt 20-tal

När Evelina och John köpte drömhuset i Göteborg ville de skapa ett kök som går hand i hand med husets stil. Med omsorgsfulla val och gedigen design har de fått ett tidlöst och funktionellt kök.

Foto: Alice Johansson

2. Lantligt shakerkök med pärlspont

Hos familjen Wallenstam går det skräddarsydda hantverksköket i linje med husets stil där hållbara materialval möter modern standard. Kökets alla material är valda med omsorg.
– Den pigmentinoljade bänkskivan i ek på köksön passar fint till det syrabehandlade ekgolvet. Pärlsponten kändes helt given för oss med dess lantliga uttryck, säger Madeleine Wallenstam

Foto: Olivia Flodén

3. Lantligt kök utan väggytor

Hur skapar man ett kök när väggytorna mest består av dörrar och fönster? I den här lägenheten i Gamla stan i Stockholm blev svaret ett lantkök i U-form.

Foto: Johan Carlson

4. Drömkök med glasveranda

Mitt i småländska Tenhult, i ett grönt tornhus från sekelskiftet, bor familjen Isaksson. Här har de med varsam hand gett tillbaka huset dess forna glans, och innanför glasverandan med spröjsade fönster ligger familjens favoritrum - köket. Luckorna i massiv furu har dekorativa dörrspeglar som går i linje med de gamla originaldörrarna. Infällda luckor med synliga gångjärn ger köket karaktär och för tankarna till förra sekelskiftets gedigna design. 

Foto: Johanna Hagbard / Johanna Hagbard

5. Modernt möter vintage

Modern arkitektur möter charmig vintageinredning hos Rebecca Klarström och Gusten Dahlin på Hattudden i Roslagen. Den lantligt romantiska känslan går igen i hela huset, men kanske framför allt i det härliga köket med utsikt över den lummiga trädgården.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

6. Lantligt kök med loppisfynd

I ett 1920-talshus i Sätila hittar vi det här underbara köket med gråblåmålad pärlspont och fantastiska köksmöbler. Köket har renoverats i omgångar och är nu en trevlig samlingspunkt med luftiga öppna hyllor. Möblerna är loppisfynd.

Foto: Johanna Hagbard

7. 1800-tal med vackra skåp

Anneli och Stellan har rustat köket från grunden och återgett det en härlig känsla av 1800-tal. Paret inreder med vackra detaljer som de hittar på auktioner och i antikaffärer. Gamla skåp är en särskild passion. Väggskåpet är från 1834 och rymmer porslin. De rustika köksskåpen är tillverkade av gamla faluröda ladugårdsbräder.

Foto: Linda Tengvall

8. Charmiga tapeter

I ett 1920-talshus i Enköping finns det här härliga köket. Hela hemmet är fullt av underbara tapeter och köket är inget undantag. Bänkskivorna och kylskåpet är nya i gammaldags stil Väggarna är tapetserad med bilder från en nordisk flora.

Foto: Pernilla Sjöholm

9. Lantligt i det gamla klassrummet

I Astrid Lindgrens Vimmerby finns en underbar gammal skola som blivit ett drömhem. Köket är inrymt i ett tidigare klassrum och har fönster i tre väderstreck. Det får en klassisk vacker känsla med ljust grå färg på inredningen och 1800-tals­inspirerad tapet. De platsbyggda skåpen satte den tidigare ägaren in, taklamporna är kvar sedan huset först fick elektricitet.

Foto: Camilla Isaksson

10. Kopia av gammalt apoteksskåp

Öppna hyllplan och råspont i stället för kakel på väggen förstärker lantkökets karaktär. Den egengjorda diskbänken med porslinsho är en kopia av ett gammalt apoteksskåp.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

11. Gammaldags med pärlspont

Det här köket har en gammaldags och hemtrevlig känsla med sin pärlspont och såpskurade golv. Missa inte den söta kryddhyllan!

Foto: Carina Olander

12. Köksö av återbruk

Köksön i det här härliga köket är byggd av återbruksmaterial. Ikealuckorna är handmålade med linoljefärg. Porslinsho, Ikea. Mattan kommer från Swedish Rags. 

Foto: Lina Östling

13. Milda toner

Frida och David som bor i en gammal gård från 1700-talet.  I köket valde en tidstypiskt grågrön färg till luckorna från Åraslöv och lät måla pärlsponten på väggar och tak vit. Stolar, Norrgavel, och lampa, Bestlite från Gubi.

Foto: Carina Olander

14. Köpmansdisk med marmorskiva

En köpmansdisk med marmorskiva från loppis blir vacker förvaring i köket. På rustika hyllor står antikt favoritporslin.

Foto: Jonas Lundberg

15. Inredarens kök 

Som professionell stylist älskar Helena Strauss många olika stilar och epoker. I familjens omsorgsfullt renoverade 1920-talshus på Västkusten målar hon ofta om och byter inredning efter humör.Köket har gammaldags charm med öppna hyllplan i rostfritt. De 19 år gamla skåpen från Marbodal är ommålade för tredje gången.

Foto: Marie Delice Karlsson

16. Gammaldags kök med vanliga Ikeaskåp

Sommar som vinter åker familjen Forsberg till sin hälsingegård för att njuta av skidåkning, ritter och kvällsmys framför brasan. Under en restaurering full av överraskningar blev både Karin och Peter byggnadsvårdsfrälsta. Ikeaskåpen i köket har målats varmt gula, och släktingar har bidragit med gamla vackra trasmattor.

Foto: Klas Sjöberg

17. Modernt lantligt i den gamla ladan

I en hundraårig skånsk lada bygger Therese och Marcus ett fantastiskt hem i moderna lantlig stil. I köket ser vi Ekebergsmarmor som harmonierar med den kalkputsade väggen. På golvet ligger hyvlad Ölandskalksten. Kirkestolen av Kaare Klint i massiv ek med flätad sits passar utmärkt in i det enkla köket med charmigt stallfönster. Lampan Tolomeo, kommer från Artemide.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

18. Platsbyggd känsla

För att ge köket en gammaldags, platsbyggd känsla har Sandra och Adam täckt sina väggar med panel och vitlackat de körsbärsträfärgade luckorna. Bistrokakel, diskho i porslin och bänkskivor av ek blev pricken över i.

Foto: Carina Olander

19. Fantastiskt köksskåp

I programledaren och inredaren Malin Perssons svartvita kök finns ett ritkgit blickfång i from av det underbara svarta empisskåpet. Hela köket är faktiskt planerat runt det skåpet som kommer från Paris och har följt Malin i massor av år.

Foto: Hobert & Krupa

20. Retrostil med pasteller

Ulrika Wallgren har förvandlat sitt trähus utanför Stockholm till ett skärgårdsparadis. Köket har fått ommålade luckor och porslinsho från Ikea. Väggen pryds av en härligt mönstrad tapet och på de öppna hyllorna står porslin i retropasteller.

Foto: Cecilia Nordstrand

21. Rustikt med köpmansdisk

Med stor påhittighet har Sandra och Mikael skapat ett ljust, harmonisk hem som de har inrett med patinerade prylar och bohemisk stil. Det charmiga köket är byggt av enkla Ikeastommar, en vedlår, köpmansdisk och gamla köksskåp. Luckorna tillverkade Mikael av kvistfri furu. De öppna hyllorna är överblivna golvbrädor på konsoler från gamla handfat.

Foto: Carina Olander

22. Rutigt golv

I ett kreativt hem fullt av loppisfynd bor Thea och Johannes.  Johannes är möbelsnickare och har själv platsbyggt köksskåpen när han jobbade på snickeri. På väggarna finns mänstrade tapeter och golvet är målat rutigt.

Foto: Lina Östling

23. Sekelskiftesstil

Det sekelskiftesinspirerade köket med pärlgröna luckor är tidstypiskt möblerat. Antikt bord i nyrenässans från Folks Interiör med auktionsköpta stolar i samma stil.

Foto: Carina Olander

24. Allmoge 

Utsidan avslöjar inte att Elins och Jonas paradis i Sälen är något mer än en ovanligt stor sportstuga. Men väl innanför dörren möts man av en ski lodge att drömma om. Det härliga köket är en blandning av ny design och gammal allmoge.

Foto: Lantliv

25. Tapetromantik och 1800-tal

I Gotlandsgårdens trivsamma kök står den renoverade gjutjärnsspisen från Husqvarna intill den moderna spisen. Golvets breda furuplank har lutats och oljats med vitpigmenterad olja. Tapeter och skåpluckor harmoniserar med originaldetaljerna från 1889.

Foto: Christer Vallstrand

26. Pärlspont och svartvitt

En gammal vedspis med öppen spis är tacksam att pynta med granris till jul. Bänkskivorna har målats svarta vilket blir en snygg kontrast till det vita. Inredningen kommer från Marbodal.

Foto: Lantliv

27. Rustik charm

Det lantligt rustika förstärks i köket där ursprungliga golv, väggar och tak har tagits fram igen efter att ha varit dolda bakom nyare ytskikt. Köksinredningen är från Ikea.

Foto: Anne Nyblaeus

28. Trä från golv till tak

Det gamla kostallet har blivit ett rymligt och enkelt kök med måttbeställd diskbänk från Ecosteel. Bänkskivorna i kvistfri ask är platsbyggda. Skåpfronterna är Ikeas Solär.

Foto: Patric J

29. Pärlspont och patina

Köksinredning från 1930-talet har ”förnyats” genom att pärlspont spikats på de ursprungliga luckorna och målats i en varmgrå färg. De nytillverkade lamporna i gammal stil bidrar till sekelskifteskänslan, liknande finns hos Hübsch.

Foto: Carolina Romare

30. Bohemiskt och personligt

Här sätter timmerväggen sin prägel på det fina köket som är platsbyggt av en lokal snickare i Finland. Alla fina småprylar och ting ger köket sitt unika utseende och personlig känsla. Lägg märke till de fina turkosa lådorna.

Foto: Krista Keltanen

31. Vedspis i 1930-talshuset 

Vedspisen står mellan köket och matsalen i 1930-talshuset. Köket är byggt i gammaldags stil, vedspisen står mellan kök och matsal, där en vägg tidigare stod. På så vis blir köket ett eget rum fast det är luftigt och öppet.

Foto: Carina Olander

LÄS MER: Familjen renoverade sekelskiftesvillan och uppfyllde sin lantliga husdröm

LÄS MER: Lantligt och platsbyggt i 20-talshuset – så fick John och Evelina drömköket