Artikeln innehåller annonslänkar

Foto: Carina Olander/Lina Eidenberg Adamo

26 lantliga kök – underbar köksinspiration

Ett lantligt kök med pärlspont, mönstrade tapeter, diskho i porslin och rustika möbler är vi många som drömmer om. Här har vi samlat våra 26 favoritkök ur Lantliv. Här finns underbar inspiration för lantköket, allt från modernt lantligt till torp-romantik.

1. Lantligt kök med loppisfynd

I ett 1920-talshus i Sätila hittar vi det här underbara köket med gråblåmålad pärlspont och fantastiska köksmöbler. Köket har renoverats i omgångar och är nu en trevlig samlingspunkt med luftiga öppna hyllor. Möblerna är loppisfynd.

Foto: Johanna Hagbard / Lantliv

Skapa stilen

En pinnsoffa skapar gammaldags charm i lantköket.

Foto: Ellos Home

Mer info och köp här (länk till Ellos Home).

2. 1800-tal med vackra skåp

Anneli och Stellan har rustat köket från grunden och återgett det en härlig känsla av 1800-tal. Paret inreder med vackra detaljer som de hittar på auktioner och i antikaffärer. Gamla skåp är en särskild passion. Väggskåpet är från 1834 och rymmer porslin. De rustika köksskåpen är tillverkade av gamla faluröda ladugårdsbräder.

Foto: Linda Tengvall / Lantliv

Skapa stilen

Med rustik keramik, som en kanna i stengods, får du en härlig känsla i köket.

Foto: Bagaren & Kocken

Mer info och köp här (länk till Bagaren & Kocken).

3. Charmiga tapeter

I ett 1920-talshus i Enköping finns det här härliga köket. Hela hemmet är fullt av underbara tapeter och köket är inget undantag. Bänkskivorna och kylskåpet är nya i gammaldags stil Väggarna är tapetserad med bilder från en nordisk flora.

Foto: Pernilla Sjöholm / Lantliv

Skapa stilen

Med en färgglad blommig tapet skapar du en underbar torpkänsla i köket.

Foto: Ellos Home

Mer info och köp här (länk till Ellos Home)

4. Lantligt i det gamla klassrummet

I Astrid Lindgrens Vimmerby finns en underbar gammal skola som blivit ett drömhem. Köket är inrymt i ett tidigare klassrum och har fönster i tre väderstreck. Det får en klassisk vacker känsla med ljust grå färg på inredningen och 1800-tals­inspirerad tapet. De platsbyggda skåpen satte den tidigare ägaren in, taklamporna är kvar sedan huset först fick elektricitet.

Foto: Camilla Isaksson / Lantliv

Skapa stilen

Rund lampa i vitt glas och kromad takkåpa.

Foto: Royal Design

Mer info och köp här (länk till Royal Design).

5. Kopia av gammalt apoteksskåp

Öppna hyllplan och råspont i stället för kakel på väggen förstärker lantkökets karaktär. Den egengjorda diskbänken med porslinsho är en kopia av ett gammalt apoteksskåp.

Foto: Lina Eidenberg Adamo / Lantliv

Skapa stilen

Tapet med mönster som passar perfekt till bröstpanel. 

Foto: Ellos Home

Mer info och köp här (länk till Ellos Home).

6. Gammaldags med pärlspont

Det här köket har en gammaldags och hemtrevlig känsla med sin pärlspont och såpskurade golv. Missa inte den söta kryddhyllan!

Foto: Carina Olander

Skapa stilen

S-krokar till köksförvaring.

Foto: Royal Design

 Mer info och köp här (länk till Royal Design).

7. Köksö av återbruk

Köksön i det här härliga köket är byggd av återbruksmaterial. Ikealuckorna är handmålade med linoljefärg. Porslinsho, Ikea. Mattan kommer från Swedish Rags. 

Foto: Lina Östling / Lantliv

8. Milda toner

Frida och David som bor i en gammal gård från 1700-talet.  I köket valde en tidstypiskt grågrön färg till luckorna från Åraslöv och lät måla pärlsponten på väggar och tak vit. Stolar, Norrgavel, och lampa, Bestlite från Gubi.

Foto: Carina Olander / Lantliv

Skapa stilen

Enkla pinnstolar i gummiträ.

Foto: Ellos Home

Mer info och köp här (länk till Ellos Home).

9. Köpmansdisk med marmorskiva

En köpmansdisk med marmorskiva från loppis blir vacker förvaring i köket. På rustika hyllor står antikt favoritporslin.

Foto: Jonas Lundberg / @Jonas Lundberg Photograohy

10. Inredarens kök 

Som professionell stylist älskar Helena Strauss många olika stilar och epoker. I familjens omsorgsfullt renoverade 1920-talshus på Västkusten målar hon ofta om och byter inredning efter humör.Köket har gammaldags charm med öppna hyllplan i rostfritt. De 19 år gamla skåpen från Marbodal är ommålade för tredje gången.

Foto: MARIE DELICE KARLSSON / Lantliv

Skapa stilen

Fina skärbrädor blir snyggt på väggen.

Foto: Ellos Home

Mer info och köp här (länk till Ellos Home).

11. Gammaldags kök med vanliga Ikeaskåp

Sommar som vinter åker familjen Forsberg till sin hälsingegård för att njuta av skidåkning, ritter och kvällsmys framför brasan. Under en restaurering full av överraskningar blev både Karin och Peter byggnadsvårdsfrälsta. Ikeaskåpen i köket har målats varmt gula, och släktingar har bidragit med gamla vackra trasmattor.

Foto: Klas Sjöberg / Lantliv

Skapa stilen

Vacker fotogenlampa från Karlskrona Lampfabrik.

Foto: Royal Design

 Mer info och köp här (länk till Royal Design).

12. Modernt lantligt i den gamla ladan

I en hundraårig skånsk lada bygger Therese och Marcus ett fantastiskt hem i moderna lantlig stil. I köket ser vi Ekebergsmarmor som harmonierar med den kalkputsade väggen. På golvet ligger hyvlad Ölandskalksten. Kirkestolen av Kaare Klint i massiv ek med flätad sits passar utmärkt in i det enkla köket med charmigt stallfönster. Lampan Tolomeo, kommer från Artemide.

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO / Lantliv

Skapa stilen

Rustik trästol i tidlös design.

Foto: Mio

Mer info och köp här (länk till Mio).

13. Platsbyggd känsla

För att ge köket en gammaldags, platsbyggd känsla har Sandra och Adam täckt sina väggar med panel och vitlackat de körsbärsträfärgade luckorna. Bistrokakel, diskho i porslin och bänkskivor av ek blev pricken över i.

Foto: Carina Olander / Carina Olander

Skapa stilen

Skomakarlampa i modern stil.

Mer info och köp här (länk till Åhléns).

14. Fantastiskt köksskåp

I programledaren och inredaren Malin Perssons svartvita kök finns ett ritkgit blickfång i from av det underbara svarta empisskåpet. Hela köket är faktiskt planerat runt det skåpet som kommer från Paris och har följt Malin i massor av år.

Foto: HOBERT & KRUPA

Skapa stilen

Med ett stort svart vitrinskåp skapar du ett härligt blickfång i köket. 

Foto: Ellos Home

Mer info och köp här (länk till Ellos Home).

15. Retrostil med pasteller

Ulrika Wallgren har förvandlat sitt trähus utanför Stockholm till ett skärgårdsparadis. Köket har fått ommålade luckor och porslinsho från Ikea. Väggen pryds av en härligt mönstrad tapet och på de öppna hyllorna står porslin i retropasteller.

Foto: Cecilia Nordstrand / Lantliv

Skapa stilen

Fat i härligt pastellig retroblå från Bordallo Pinheiro. 

Foto: Cervera

Mer info och köp här (länk till Cervera).

16. Rustikt med köpmansdisk

Med stor påhittighet har Sandra och Mikael skapat ett ljust, harmonisk hem som de har inrett med patinerade prylar och bohemisk stil. Det charmiga köket är byggt av enkla Ikeastommar, en vedlår, köpmansdisk och gamla köksskåp. Luckorna tillverkade Mikael av kvistfri furu. De öppna hyllorna är överblivna golvbrädor på konsoler från gamla handfat.

Foto: Carina Olander / Lantliv

17. Rutigt golv

I ett kreativt hem fullt av loppisfynd bor Thea och Johannes.  Johannes är möbelsnickare och har själv platsbyggt köksskåpen när han jobbade på snickeri. På väggarna finns mänstrade tapeter och golvet är målat rutigt.

Foto: Lina Östling / Lantliv

18. Sekelskiftesstil

Det sekelskiftesinspirerade köket med pärlgröna luckor är tidstypiskt möblerat. Antikt bord i nyrenässans från Folks Interiör med auktionsköpta stolar i samma stil.

Foto: Carina Olander

19. Allmoge 

Utsidan avslöjar inte att Elins och Jonas paradis i Sälen är något mer än en ovanligt stor sportstuga. Men väl innanför dörren möts man av en ski lodge att drömma om. Det härliga köket är en blandning av ny design och gammal allmoge.

Foto: Lantliv

20. Tapetromantik och 1800-tal

I Gotlandsgårdens trivsamma kök står den renoverade gjutjärnsspisen från Husqvarna intill den moderna spisen. Golvets breda furuplank har lutats och oljats med vitpigmenterad olja. Tapeter och skåpluckor harmoniserar med originaldetaljerna från 1889.

Foto: Christer Vallstrand / Copyright Christer Vallstrand 070 689 77 76

21. Pärlspont och svartvitt

En gammal vedspis med öppen spis är tacksam att pynta med granris till jul. Bänkskivorna har målats svarta vilket blir en snygg kontrast till det vita. Inredningen kommer från Marbodal. 

22. Rustik charm

Det lantligt rustika förstärks i köket där ursprungliga golv, väggar och tak har tagits fram igen efter att ha varit dolda bakom nyare ytskikt. Köksinredningen är från Ikea.

23. Trä från golv till tak

Det gamla kostallet har blivit ett rymligt och enkelt kök med måttbeställd diskbänk från Ecosteel. Bänkskivorna i kvistfri ask är platsbyggda. Skåpfronterna är Ikeas Solär.

Foto: patric j

24. Pärlspont och patina

Köksinredning från 1930-talet har ”förnyats” genom att pärlspont spikats på de ursprungliga luckorna och målats i en varmgrå färg. De nytillverkade lamporna i gammal stil bidrar till sekelskifteskänslan, liknande finns hos Hübsch.

Foto: Carolina Romare / © carolinaromare 2009

25. Bohemiskt och personligt

Här sätter timmerväggen sin prägel på det fina köket som är platsbyggt av en lokal snickare i Finland. Alla fina småprylar och ting ger köket sitt unika utseende och personlig känsla. Lägg märke till de fina turkosa lådorna.

Foto: KRISTA KELTANEN / KRISTA KELTANEN

26. Vedspis i 1930-talshuset 

Vedspisen står mellan köket och matsalen i 1930-talshuset. Köket är byggt i gammaldags stil, vedspisen står mellan kök och matsal, där en vägg tidigare stod. På så vis blir köket ett eget rum fast det är luftigt och öppet.

Foto: Carina Olander / Lantliv

LÄS MER: Stilguide: Så skapar du vacker lantlig stil där gammalt möter nytt

LÄS MER: Vitrinskåp - inredningstips, inspiration & snyggaste skåpen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + lyxiga produkter från Rituals för endast 199 kr. Köp nu!