Foto: PERNILLA HED

Köksinspiration: Bistro- och industrikänsla i svart och betong

Känslan är lite ruff med betong, svärta och en frilags tegelvägg. Men kaklet leder tankarna till en fransk bistro. Sammantaget – ett smart upplägg för avslappnat umgänge och god mat.

Det var det natursköna läget och sjötomten som väckte Nicklas och Catherines intresse när hittade sitt hus på landet. 70-talslooken gillade de, men köket var i dåligt skick och dessutom litet och instängt. Med hjälp av inredningsarkitekten Johan Israelson växte det nya köket fram.

Bland annat köksluckorna i mattsvart och betongbänkskivorna är i hans design. En vägg togs bort och öppnade upp mot vardagsrummet, medan en annan gammal tegelvägg fick bli kvar då den lyfte helheten. Väggarna har målats ljusa, och vitt kakel i måtten 15 x 15 cm ska föra tankarna till en fransk bistro.

Öppen kökslösning med laserade brädväggar i vitt och svart. Gasspis med dubbla ugnar, Smeg, och fläkt, Swedluxury. Den gröna mattan har hängt med från 70-talet. Foto: copyright PERNILLA HED
Bistro- och industrikänsla med kaklet, 15 x 15 cm, satt i kvartsförband, arbetsbänkar gjutna i betong och mattsvarta köksluckor, Johan Israelson Deerdesign. Diskoho och blandare, Tapwell. Foto: copyright PERNILLA HED
"Den lilla bänken invid fönstret är en given plats för fikamys, vila eller en stunds skapande"
Den fasta bänken är perfekt för gäster som väntar. Fårskinn från Nordal. Foto: copyright PERNILLA HED
Matbordet Norden, från Ikea, är långt och bastant med loppisfyndade stolar runt om. Porslinet är arvegods och vinglasen från Orrefors. I djurparaden syns några av Lisa Larsons fina figuriner. Servetter, Axlings linne. I taket har Catherine hängt en gren med ljusslingor som taklampa. Tavlor av Johan Israelson. Foto: copyright PERNILLA HED
Intill den utskjutande kökshalvön är murstockens tegelvägg framtagen. Ett litet fikonträd, från Floristkompaniet, sätter färg. Mortel, Vikingsun. Foto: copyright PERNILLA HED

Den gröna heltäckningsmattan är från 70-talet, och eftersom familjen gillade färgen fick den bli kvar. Däremot revs tapeterna och på en av väggarna har råspontad panel satts upp, laserad för att träets mönstring ska synas. Den lilla bänken invid fönstret är en given plats för fikamys, vila eller en stunds skapande.

Där sitter också familjens gäster och håller sällskap då maten förbereds. Och, att med en kopp kaffe i handen gå direkt ut på den nybyggda altanen är förstås oslagbart. Utsikten över sjön är underbar - i gryning såväl som i skymning.

Av: Isabelle Olander

Foto: Pernilla Hed

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + 4 Vitvinsglas från Iittala 299 kr. Köp nu!