Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Sköna hem i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Johan Carlson

Köksinspiration 2020: Stilren köksö med rustika material

Här har man verkligen tagit den ofta bortglömda »arbetstriangeln« i beaktande. Samtidigt har man skapat ett stilsäkert kök som närmast upplevs som en integrerad möbel i den öppna planlösningen.

Man hamnar gärna i köket, i detta hem i Järna. Både för att man kliver nästan rakt in i det så fort man kommit innanför dörren, och framför allt för att det är en så skön samlingsplats. I den öppna planlösningen har köket karaktären av en stor integrerad förvaringsmöbel placerad i husets hjärta. Kring den rejäla köksön flockas man såväl till vardags som till fest, när man ska välja sittplats finns flera alternativ: barstolarna intill köksön, pinnstolarna vid matbordet eller mjuk sittning i soffan. 

Den integrerade fläkten manövreras och åker upp och ner med hjälp av en touch-panel. Köksfläkt och spishäll från Miele. Gryta Tools 98 formgiven av Björn Dahlström för Iittala. Taklampa Random light av Bertjan Pot för Moooi. Foto: Johan Carlsson

 

 

Dagsljuset flödar in från stora fönsterpartier på kökets båda sidor, och den höga takhöjden bidrar också till att hemmet med lätthet ”klarar av” ett svart kök, det blir en fixpunkt i det för övrigt ljusa.

Parallellkök har en tendens att per automatik bli funktionella eftersom de ofta är planerade enligt den gamla hederliga ”arbetstriangeln” – ett tema som utvecklades på 50-talet för ett arbetseffektivt flöde mellan förvaring, diskho och spis.

Såväl golvet som köksöns arbetsskiva och sidostycken är gjutna i betong. På köksön har ytan vaxats för att stå emot fettfläckar och väta vid matlagning. Nischen mellan kyl, frys, ugn och skafferi är en kombinerad arbets- och avställningsyta tillverkad av plywood, som lackats för att skyddas mot smuts. Köksstommarna är från Ikea och de svarta fronterna är egentillverkade. Ugn, Miele, vattenblandare Mora armatur. De svarta barstolarna från Massproducktions smälter fint in i köksöns front. Taklampor Caravaggio, Fritz Hansen, ljuslyktor i glas, Walles & Walles. Foto: Johan Carlson
Köksön känns som en möbel vilket kan vara önskvärt i en öppen planlösning

Tidigare ville man ofta kröna köksön med en rejäl ”restaurangfläkt”, men nu går trenden mer mot att spisfläkten ska vara i princip osynlig, som också gör att köksön känns mer som en möbel vilket kan vara önskvärt i en öppen planlösning. 

De enkla och rena linjerna i det här köket, byggt av bygg-företaget Sjöberg & Thermé, skapar tillsammans med inredningens vilsamma färgskala en tidlös känsla. Inslaget av furu accentuerar och lättar upp i det massiva svarta. Sammantaget, ett kök där funktionen och uttrycket båda får högsta poäng.

En samling köksutensilier i trä, bland annat flätat fat av Ingegerd Råman för Ikea och pepparkvarn, Peugeot. Foto: Johan Carlson
Parallellkök med många medvetna val – som den stilsäkra övergången mellan köksöns sidostycken och det polerade betonggolvet. Eller de stora svarta handtagen som både är diskreta och funktionella. Måttbeställd sisalmatta från Walles & Walles, trappstege Olby design, svart kruka av Ilse Crawford för Ikea, taklampa Caravaggio, Fritz Hansen. Foto: Johan Carlsson

Ur Sköna hem nr 2 2020. 

LÄS MER: Köksspecial 2020 – 4 starka trender och nyheter för köket

LÄS MER: Köksinspiration 2020: Loungekök med restaurangkänsla i trendigt grönt